Artikel top billede

Sådan gik Rolf fra top-projektleder til desperat jobjagt

30. maj 2012 blev et kedeligt vendepunkt for projektleder i CSC, Rolf Bollmann. Pludselig var han sat på porten. Otte måneder efter afskedigelsen er den opslidende jagt efter et nyt job stadig i gang.

Det gik faktisk meget godt for Rolf Bollmann, der siden 2006 og frem til 30. maj 2012 havde en fast stilling som projektleder for CSC Danmark.

Tidligere havde han arbejdet fem år i den tyske afdeling af CSC. 
"Jeg var rigtig glad for min stilling, og jeg synes faktisk, at alle omkring mig var tilfredse med mit arbejde," fortæller Rolf Bollmann.

Rolf Bollmann, der kommer fra Tyskland, bosatte sig i København efter at have arbejdet med den danske afdeling i over et år.

I den nye position blev det blandt andet til kundesamarbejde med PFA, TDC, SKAT, Tryg og DLR. 

Store problemer i CSC

Men i løbet af 2011 blev det for alvor synligt, at CSC havde problemer. 

Virksomheden var tvunget til at effektivisere, og så sig nødsaget til at afskedige omkring 450 medarbejdere for at imødekomme et ændret marked.

Mediernes skriverier og de interne meldinger ændrede dog ikke på det chok, Rolf Bollmann fik, da han i sin ferie i et CSC-feriehus på Bornholm blev ringet op af sin direktør.  

"Måske var jeg lidt for selvsikker, men jeg var helt sikker på, at det ikke ville ramme mig. Hvorfor skulle det dog det? Det gik jo godt, og alle var tilfredse," siger han. 

Prikket på skulderen

Men fyringssedlen kunne ikke undgås.

Med beskeden om, at han var for overkvalificeret i forhold til de projekter, som CSC havde i sin pipeline, fik han det frygtede prik på skulderen.

"Jeg havde meget svært ved at forstå det. Jeg mener 'come on', hvordan skal man forholde sig til at være for overkvalificeret?"

CSC har ikke gjort meget for mig

Det gjorde det heller ikke nemmere, at en fratrædelsesordning på fem måneder og fire møder hos en jobcoach var, hvad der bliver tilbudt til fra CSC's side.   

"Jeg vil ikke sige, jeg bærer nag. Men jeg kan konstatere, at CSC har gjort det absolut mindste for mig," siger Rolf Bollmann. 

Efter en karriere på næsten 12 år som projektleder i virksomheden, stod han derfor i begyndelsen af juni sidste år uden job.

Læs også: 

CSC prikker hundredevis af danske medarbejdere

Her er de mest eftertragtede it-kompetencer lige nu

Overblik: CSC gennemhøvles af fyringer i hundredevis

Det er fuldtidsarbejde at være jobsøgende

Selvom den nye situation lige skulle bundfalde sig, var det også en ny begyndelse for den 40-årige projektleder. 

"Efter jeg var kommet mig over fyringen, var jeg egentlig ved godt mod. Det skal nok gå. Jeg finder mig et nyt job med det samme, for jeg er jo kvalificeret og har erfaringen," siger Rolf Bollmann i dag. 

I den første tid tog han det derfor stille og roligt.

Der blev snakket med venner og bekendte, og kun de virkelig interessante stillinger blev lagt til side. 

Ikke samme gå-på-mod længere

Men i dag - efter utallige ansøgninger, netværksmøder, jobkurser og interviews - er der ikke længere den samme optimisme at spore. 

I de seneste par måneder har han brugt omkring 30 til 40 timer om ugen på livet som jobsøgende.

"Efter nogle måneder måtte jeg erkende, at det ikke var optimalt kun at søge drømmestillingerne. Nu går jeg efter alt, der bare rammer nogenlunde," siger han og fortsætter:

"Det er jo ikke lykkedes mig at finde noget endnu, og derfor handler det ikke længere om drømmestillingen eller topstillingen, men bare om at få en chance og få bevist, at man er dygtig."

Nederlag på nederlag

Det har ikke været nogen nem periode, medgiver han.

"Det har været en hård tid. Det er jo nederlag på nederlag, og man begynder da også at tvivle på sig selv. Men samtidig er jeg jo overbevidst om, at jeg har en masse at tilbyde. Det har været med til at holde mig oppe," siger han.  

It-jobmarkedet er måske ikke det ringeste af alle i Danmark.

Men Rolf Bollmann fortæller, at han har prøvet at været én ud af 80 ansøgere i forbindelse med et jobopslag.

Her bliver du nødt til at kunne det, der står på jobbeskrivelsen til punkt og prikke. 

"Det er et meget overfladisk game, og det bliver man nødt til at vænne sig til. Hvis et krav hedder PMI-certificering eller applikationsudvikling, er det ikke nok, at du faktisk kan det og har erfaring med det. Du skal have papir på det," siger han.  

To årsager til frasortering

Således er han flere gange blevet frasorteret, fordi han lige manglede et hjørne.

I den forbindelse ægrer han sig over, at han ikke har haft applikationsudvikling og en PMI-certificering med i bagagen.

De to områder har nemlig tit været grunden til et afslag.

Læs også: 

Sådan sælger du dig bedst muligt i dit netværk

Gode råd: Sådan får du fat i et fedt it-job

Sådan kommer du til tops i headhunternes databaser

Et godt råd fra en jobsøgende

Læs også: 
Sådan kan ledige danske it-folk komme i arbejde

Gode råd: Sådan får du fat i et fedt it-job

Her er opskriften: Sådan sikrer du dig et fedt it-job

Han har et overordnet råd til folk, der bliver sat porten.

"Begynd på fuld gas med det samme. Der er ingen garanti for, at du kan få drømmejobbet, og det er tidskrævende at være jobsøgende," pointerer han. 

Du bliver nødt til at lægge en masse kræfter i jobsøgningen og se det som et arbejde i sig selv at være jobsøgende. 

"Det tager lang tid at skrive målrettede ansøgninger, gå til jobsamtaler og pleje dit netværk. Der har hjulpet mig at se det lidt som et fuldttidsarbjede - der er altid én du kan ringe til eller en ansøgning, der skal skrives," siger han.   

Selvom han lige nu har et par mulig jobstillinger på bedding, er der stadig recision at spore. 

Må måske opgive det danske

"Hvis ingen af de næste par jobsamtaler leder til et job, så ved jeg snart ikke, hvad jeg skal gøre anderledes. Jeg forstår ikke, hvorfor det er så svært at få et job, når man er kvalificeret?"

Der skal til at ske noget for Rolf Bollmann, for situationen er ikke holdbar i længden.

Derfor flytter han med sin kone og to små børn tilbage til Tyskland, hvis situationen ikke ændrer sig.

"Jeg håber stadig meget på at det lykkes at få et arbejde her. Vi er meget glade for at bo i Danmark, og vil gerne fortsætte med det," fortæller Rolf Bollmann og slutter: 

"Jeg synes også, det lover godt. Der har været en god udvikling, og et par åbninger de seneste par dage. Men jeg har før stået med følelsen af, at nu var den hjemme, og så er jeg alligevel gået tomhændet hjem. Vi må vente og se, hvad der sker."

Læs også:

Chefer: Danske it-projektledere er ikke særligt gode

Her er alle de danske it-jobs som ikke bliver besat

Her er de mest eftertragtede it-kompetencer lige nu




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere






Premium
Jacob og Henrik har netop solgt deres it-virksomhed for et trecifret millionbeløb: "Vi havde et mål om at vokse endnu mere, men så kom det her tilbud"
CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital
Job & Karriere
Her er Netcompanys nye hovedkvarter: Flytter til ikonisk adresse i hjertet af København - kommer til at betale million-leje