Artikel top billede

Direktør i Digitaliseringsstyrelsen, Lars Frelle-Petersen, fortæller, at den offentlige sektor kan se frem mod store besparelser i digitaliseringen af flere offentlige velfærdsområder. (Foto: Computerworld)

Det kan du forvente dig af digitaliseringsreformen

Inden for et halv år vil regeringen sparke en digitaliseringsreform ud til danskerne, som kan regne med store digitale omvæltninger på velfærdsområdet. Her kan du læse om ideerne bag reformen.

Læs også: Kæmpe digitaliseringsreform venter lige om hjørnet.

Direktør i Digitaliseringsstyrelsen, Lars Frelle-Petersen, regner med, at Christiansborg-politikerne inden for det næste halve år har diskuteret sig frem til en egentlig digitaliseringsreform af landets offentlige velfærd.

Det betyder, at skoleområdet, sundhedsvæsenet og socialområdet vil undergå en kæmpe digital forandring, når - og hvis - digitaliseringsreformen kommer på skinner i 2013.

Ikke godt nok

Computerworld har spurgt statens digitale chef, hvad vi egentlig kan forvente af digitaliseringsreformen.

For kommunerne og regionerne har længe arbejdet med forskelligartede digitale løsninger som eksempelvis online-lektiehjælp og telemedicin, uden der er kommet nationale løsninger på området.

"Ja, vi har masser af ting, som ikke flytter sig, og vi er reelt ikke gode nok til at tage de gode cases og rulle ud på nationalt niveau.  Derfor skal vi have debatten op på politisk niveau, hvilket vil ske med lanceringens af vores udfordringspjece i løbet af marts," lyder det fra Lars Frelle-Petersen.

På plads inden for få år

I tvangs-selvbetjeningen og med hensyn til den digitale postkasse har det offentlige nogle succeskriterier med, at 80 procent af al kommunikation mellem borgere og den offentlige sektor skal foregå digitalt. Kan man eksempelvis forestille sig, at 80 procent af alle patienter med rygerlunger bliver behandlet med telemedicin i 2020?

"Ja, men det mål bør nok nås noget inden 2020."

Hvis det skal ske før, hvornår kan vi så forvente det?

"Det kommer an på den politiske proces."

Skal borgerne tvinges på løsningerne, eller skal de komme på de digitale løsninger af frivillighedens vej?

"Stort spørgsmål, men borgerne er i høj grad klar og interesserede. Vi har også selv erfaring med lovgivning omkring digital kommunikation med det offentlige i forhold til digital post og selvbetjening med krav, hvor 80 af al skriftlig kommunikation mellem borgerne og det offentlig skal foregå digitalt."

Læs også: Kæmpe digitaliseringsreform venter lige om hjørnet.

Derfor er business casen helt ukendt

Læs også: Kæmpe digitaliseringsreform venter lige om hjørnet.

"Samtidig er det ingen hemmelighed, at vi skal spare penge i den offentlige sektor. Hvis vi både tilbyder en analog og en digital løsning eksempelvis på sundhedsområdet, så ryger den digitale business case på gulvet."

De fleste skal hjæle sig selv

Det betyder altså, at digitaliseringen af serviceområderne bliver tvunget ned over borgerne?

"Vi skal passe på med at tvinge alle, for vi taler jo også om skrøbelige mennesker på socialområdet og nogle danskere med teknologiforskrækkelse, der nærmest ikke kan bruge en tv-fjernbetjening. Vi skal nok have flyttet så mange som muligt over på digital services, så vi kan hjælpe de folk, der ikke kan hjælpe sig selv."

Riget fattes penge. Hvad er business casen egentlig i digitaliseringsreformen?

"Vi ved det faktisk ikke. Endnu."

Kæmpe besparelsespotentiale

Når vi taler digital kommunikation i form af digital post og selvbetjening, så bliver der jo ofte nævnt en milliard i 2015. Alene på sundhedsområdet har flere kilder omtalt både et-cifret og tocifret milliard-besparelsespotentialer. Så du må da have en ide?

"Der er ingen tvivl om, at vi bruger mange, mange, mange flere penge på offentlig services, end vi gør på offentlig kommunikation, så besparelsespotentialet vil naturligvis også blive en del mere."

Lars Frelle-Petersen forklarer, at første skridt i udarbejdelsen af reformen kommer med en udfordringspjece til marts, der skal løfte debatten om eksempelvis tvang versus frivillighed i brugen af telemedicin op på et politisk niveau og ind i Folketingssalen på Christiansborg.

Derefter forventer han, at den egentlige digitaliseringsreform vil se dagens lys på den ene eller anden side af sommerferien.

Læs også: Kæmpe digitaliseringsreform venter lige om hjørnet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere