Artikel top billede

Apple: Her er sandheden om vores samlefabrikker

Apple har været på stor-audit hos sine underleverandører. Se her, hvordan det står til på de store samlefabrikker, hvor din iPhone bliver bygget.

Computerworld News Service: Der har de seneste år været en offentlig opmærksomhed uden fortilfælde på arbejdsforholdene hos Apples leverandører.

Derfor har selskabet i 2012 næsten fordoblet antallet af auditter i den globale leverandørkæde.

Her har Apple slået særligt hårdt ned på overtrædelser som urimelige mængder overarbejde og i forbindelse med brugen af mindreårige arbejdere på fabrikkerne.

Det oplyser Apple i sin årlige Supplier Responsibility Progress Report.

Skruet op med 72 procent

Selskabet har ifølge rapporten foretaget 392 auditter af sine leverandører i 2012.

Det er 72 procent flere end året før og næsten tre gange så mange som de 127 auditter, Apple foretog for kun to år siden i 2010.

Auditterne blev foretaget på fabrikker, hvor flere end 1,5 millioner arbejdere producerer og samler Apples iPads, iPhones, Macs og andre produkter.

Ligesom sidste år har Apple offentliggjort en komplet liste over sine leverandører (pdf).

"Vi går dybere ned i leverandørkæden end noget andet selskab, vi er klar over, og vi rapporterer i en detaljegrad, der er uden lige i vores branche," skriver Apple i beskrivelsen af sin rapport.

Dækker fire områder

Rapporten på 37 sider om tilstanden hos Apples leverandører dækker fire områder: Arbejdstager- og menneskerettigheder, arbejdstagernes sikkerhed og sundhed, miljøbelastning samt etik.

Herudover kommer rapporten ind på leverandørernes initiativer for at etablere ledelsessystemer, med det mål at de selv kan sørge for at overholde Apples retningslinjer på disse områder, selskabets såkaldte Supplier Code of Conduct, samt leverandørernes tiltag om at uddanne arbejderne og forbedre deres jobmuligheder.

Her er de vigtigste detaljer om Apples underleverandører

Her kan du læse om nogle af vigtigste punkter i rapporten:

- Mest iøjnefaldende oplyser Apple at have fyret leverandøren Guangdong Real Faith Pingzhou Electronics Co for at have brugt 74 arbejdere under 16 år og desuden anmeldt en tredjepart, der forsætligt forsynede leverandøren med disse mindreårige arbejdere, hvilket blandt andet indebar dokumentfalsk.

- Samlet set overholdte Apples leverandører i 92 procent af tilfældene Apples regler om, at en arbejdsuge maksimalt må være på 60 timer.

Gennemsnitligt har arbejderne hos Apples leverandører en arbejdsuge på under 50 timer.

Udbetaler ikke nok i løn

- Der er på adskillige fabrikker fundet uoverensstemmelser mellem, hvad arbejderne officielt får i løn og hvad de faktisk får udbetalt: 102 leverandører har for eksempel ikke korrekt udbetalt feriepenge til natarbejderne, mens arbejdere på flere end 90 fabrikker er blevet trukket i løn som en disciplinær foranstaltning.

Sidstnævnte praksis er en klar krænkelse af Apples Supplier Code of Conduct.

I årets løb har Apple derfor krævet, at dets leverandører tilbagebetaler deres ansatte knap 12,8 millioner kroner i manglende udbetalt løn.

- Reglerne for brug af mindreårige arbejdere brydes i stort omfang. 63 fabrikker har ikke tilbudt deres unge arbejdere de gratis helbredsundersøgelser, der er et af Apples krav. Desuden har 29 fabrikker givet unge arbejdere upassende arbejdsopgaver, der for eksempel indebærer tunge løft.

- Den samlede overholdelse af kravene inden for sundhed og sikkerhed har været relativt god, selvom Apple har påvist, at 177 fabrikker manglede ordentlige nødudgange og nødprocedurer, at 88 fabrikker ikke udleverede tilstrækkeligt beskyttelsesudstyr til arbejderne og at 72 fabrikker ikke i tilstrækkelig grad holdte øje med risici på arbejdspladsen.

- 78 procent af Apples leverandører overholdte i store træk miljøreglerne, selvom 147 fabrikker ikke opbevarede, flyttede eller håndterede miljøfarlige stoffer forsvarligt. En enkelt leverandør, der skilte sig af med olieaffald ved at hælde det i et toilet, er blevet sat på "prøvetid" af Apple med påbud om at udbedre problemet.

- Endelig har Apple påvist, at 97 procent af selskabets leverandører overholder de etiske standarder, selvom fire fabrikker viste sig at have forfalsket sin dokumentation af lønudbetaling og fremmøde. Også disse fire er blevet sat på prøvetid.

Fremtidige auditter bør ifølge Apple blive mere grundige: 158 fabrikker viste sig at mangle procedurer til at undersøge deres egne leverandører. De får nu stillet krav om at forbedre deres evne til rapportering.

I 2012 blev Apple det første it-selskab, der deltager i Fair Labor Association, der efterfølgende har undersøgt forholdene for de 178.000 arbejdere hos Apples største leverandør, Foxconn.

Den indledende undersøgelse i marts 2012 fandt "væsentlige problemer" hos Foxconn, men senere har der været meldinger om forbedringer af arbejdsforholdene.

Apple begyndte i 2007 at offentliggøre rapporter om arbejds- og miljøforholdene hos sine leverandører på grund af beskyldninger om kritisable forhold.

Siden har Apple løbende undersøgt sine leverandører grundigere og grundigere for at sikre, at de overholder selskabets Supplier Code of Conduct (pdf).

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital
Job & Karriere
Her er Netcompanys nye hovedkvarter: Flytter til ikonisk adresse i hjertet af København - kommer til at betale million-leje