Artikel top billede

Foto: Morten Nevado

IBM: Sådan kan Danmark skrue vildt op for innovationen

Interview: Hvis vi vil have innovation og hurtige udviklingsprocesser, så skal der rå computerkraft til, og den må gerne være administreret af staten, mener IBM's danske innovationschef.

Læs også:
Ved it-branchen overhovedet noget om innovation

Minister: Sådan høster vi gevinsterne af innovationen

Sådan skal it sparke Danmark tilbage i verdenseliten

Muligheden for at et firma kan få lov til at regne til innovationsproblemerne vil segne, findes ikke i tilstrækkelig grad i kongeriget.

Det mener Anders Quitzau, der er innovationschef i IBM, som blandt andet bygger nogle af de kraftigste supercomputere.

Han peger på, at flere europæiske lande ser supercomputere som nøglen til fremtidig konkurrencedygtighed, mens supercomputere stort set ikke eksisterer i det danske erhvervsliv, til trods for, at regnekraft giver god grobund for innovation og vækst.

"Hvis man kigger på listen over verdens supercomputere, så skal man rigtig, rigtig langt ned på listen før man finder et dansk eksemplar. De supercomputere, der er i landet, findes i lukkede miljøer i eksempelvis firmaer som Vestas eller i forskningsverdenen," siger Anders Quitzau til Computerworld.

Han mener, at mange virksomheder vil have glæde af regnekraft i deres udviklingsarbejde, der derved kan gøre hurtigere og smartere og derved skabe vækst.

"Det er ikke muligt for en virksomhed at leje computerkraft til innovationsarbejdet. Vender man blikket mod Barcelona i Spanien, så bruger eksempelvis olieindustrien flittigt denne mulighed. Det kunne vi også have gavn af til alle mulige projekter fra design til kemikalier."

"På uddannelsesinstitutionerne er de kraftige computere ofte omgærdet med en enorm faglig stolthed, og de er fuldt belagt af universitetsforskning. Der er ingen steder, hvor private firmaer kan komme ind og få løst en regneopgave," siger Anders Quitzau.

Sådan kan tingene blive sparket i gang

Offentlig computerkraft

Hvem skal administrere sådanne løsninger. Skal det styres af markedskræfterne, eller er det en politisk opgave?

"Det betyder sådan set ikke så meget, men hvis man gerne vil have sparket gang i tingene, kan en politisk beslutning være et godt udgangspunkt. Staten kan også sagtens drive sådanne løsninger eventuelt i et samarbejde med private virksomheder i en omkostningsbaseret model."

"I regeringens nationale innovationsstrategi, nævnes time to market og innovationshastighed som vigtige områder. Hvilket understreger, at det er relevant, at man få nogle erhvervsrettede faciliteter og ikke kun faciliteter til forskning."

Erhvervsanlæg mangler

I den sydsvenske by Lund bygges et center, hvor 500 forskere fra 2018 skal studere frigivne neutroner med henblik på udvikling af bland andet fremtidens lægemidler, fødevareproduktion og materialefremstilling.

Til det arbejde tilknyttes en supercomputer i top-100-klassen, og det er et lignende projekt til erhvervslivet, som IBM-manden gerne ser.

"Jeg synes supercomputing kan være til glæde for alle, der arbejder med innovation, men erhvervsmuligheden mangler i dagens Danmark."

Læs også:
Ved it-branchen overhovedet noget om innovation

Minister: Sådan høster vi gevinsterne af innovationen

Sådan skal it sparke Danmark tilbage i verdenseliten
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.