Artikel top billede

Foto: Morten Nevado

IBM: Sådan kan Danmark skrue vildt op for innovationen

Interview: Hvis vi vil have innovation og hurtige udviklingsprocesser, så skal der rå computerkraft til, og den må gerne være administreret af staten, mener IBM's danske innovationschef.

Læs også:
Ved it-branchen overhovedet noget om innovation

Minister: Sådan høster vi gevinsterne af innovationen

Sådan skal it sparke Danmark tilbage i verdenseliten

Muligheden for at et firma kan få lov til at regne til innovationsproblemerne vil segne, findes ikke i tilstrækkelig grad i kongeriget.

Det mener Anders Quitzau, der er innovationschef i IBM, som blandt andet bygger nogle af de kraftigste supercomputere.

Han peger på, at flere europæiske lande ser supercomputere som nøglen til fremtidig konkurrencedygtighed, mens supercomputere stort set ikke eksisterer i det danske erhvervsliv, til trods for, at regnekraft giver god grobund for innovation og vækst.

"Hvis man kigger på listen over verdens supercomputere, så skal man rigtig, rigtig langt ned på listen før man finder et dansk eksemplar. De supercomputere, der er i landet, findes i lukkede miljøer i eksempelvis firmaer som Vestas eller i forskningsverdenen," siger Anders Quitzau til Computerworld.

Han mener, at mange virksomheder vil have glæde af regnekraft i deres udviklingsarbejde, der derved kan gøre hurtigere og smartere og derved skabe vækst.

"Det er ikke muligt for en virksomhed at leje computerkraft til innovationsarbejdet. Vender man blikket mod Barcelona i Spanien, så bruger eksempelvis olieindustrien flittigt denne mulighed. Det kunne vi også have gavn af til alle mulige projekter fra design til kemikalier."

"På uddannelsesinstitutionerne er de kraftige computere ofte omgærdet med en enorm faglig stolthed, og de er fuldt belagt af universitetsforskning. Der er ingen steder, hvor private firmaer kan komme ind og få løst en regneopgave," siger Anders Quitzau.

Sådan kan tingene blive sparket i gang

Offentlig computerkraft

Hvem skal administrere sådanne løsninger. Skal det styres af markedskræfterne, eller er det en politisk opgave?

"Det betyder sådan set ikke så meget, men hvis man gerne vil have sparket gang i tingene, kan en politisk beslutning være et godt udgangspunkt. Staten kan også sagtens drive sådanne løsninger eventuelt i et samarbejde med private virksomheder i en omkostningsbaseret model."

"I regeringens nationale innovationsstrategi, nævnes time to market og innovationshastighed som vigtige områder. Hvilket understreger, at det er relevant, at man få nogle erhvervsrettede faciliteter og ikke kun faciliteter til forskning."

Erhvervsanlæg mangler

I den sydsvenske by Lund bygges et center, hvor 500 forskere fra 2018 skal studere frigivne neutroner med henblik på udvikling af bland andet fremtidens lægemidler, fødevareproduktion og materialefremstilling.

Til det arbejde tilknyttes en supercomputer i top-100-klassen, og det er et lignende projekt til erhvervslivet, som IBM-manden gerne ser.

"Jeg synes supercomputing kan være til glæde for alle, der arbejder med innovation, men erhvervsmuligheden mangler i dagens Danmark."

Læs også:
Ved it-branchen overhovedet noget om innovation

Minister: Sådan høster vi gevinsterne af innovationen

Sådan skal it sparke Danmark tilbage i verdenseliten
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft liner op til den store produktkavalkade: Her er det vi forventer at se
Den store Surface-familie ser ud til snart blive en del nye familiemedlemmer rigere.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Bringer dine sikkerhedssiloer data og systemer i fare?
Individuelle sikkerhedsservices til hvert behov skaber store problemer og øger sårbarheden. Det er tid til at samle dem, få det fulde overblik og lukke hullerne i beskyttelsen.