Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan skal it sparke Danmark tilbage i verdenseliten

Den danske it-industri skal have nemmere ved at søge forskningsmidler. Det er blot ét af mange forslag, som regeringen netop har løftet sløret for med sin nye innovationsstrategi.

Partnerskaber. Bedre rammevilkår. Eksport. Vækst.

Sådan lyder overskrifterne for fremtidens innovationsmiljø i Danmark, efter ikke færre end fem ministre torsdag har løftet sløret for regeringens stort anlagte innovationsstrategi for, hvordan Danmark skal skabe vækst i de kommende år.

Det skete på et pressemøde i den københavnske Sydhavn, hvor uddannelsesminister Morten Østergaard (R), erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF), klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R), miljøminister Ida Auken (SF) og handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) sad som afsendere af regeringens innovationsstrategi.

27 punkter til vækst

De mange ministre har da også noget på hjerte, efter Danmark siden finanskrisens indtog i 2008 har kappet otte procent af det danske bruttonationalprodukt.

Hele 27 fokuspunkter er det blevet til i innovationsstrategien, hvoraf flere mere eller mindre handler om it-understøttede løsninger, mere professionelle netværk og bedre samarbejde mellem studerende og erhvervslivet.

Et af hovedbudskaberne i innovationsstrategien er nemlig, at regeringen vil sikre, at de offentlige investeringer i forskning, innovation og uddannelse i højere grad end i dag omsættes i vækst og jobskabelse i erhvervslivet.

24 milliarder kroner til studerende

Alene i 2012 er der således investeret knap 24 milliarder kroner i undervisning og SU alene på de videregående uddannelser. Og de penge skal gerne komme mangefold igen.

"Vi vil påbegynde en kulturændring i uddannelsessystemet, så vi får flere innovative unge ud og tage del i det innovationsløft, Danmark har brug for," udtaler uddannelsesminister Morten Østergaard i  en pressemeddelelse ovenpå innovationsstrategien.

Udover selve innovationsstrategien har erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) nedsat otte vækstteam - heriblandt holdet for IKT og digital vækst - der i løbet af 2013 skal rådgive regeringen om håndgribelige væksttiltag på flere områder.

It og det gode miljø

Blandt andet på miljø- og klima-området er der flere substantielle it-løsninger, der gerne skal udvikles i de kommende år.

Disse it-løsninger skal bygges i de kommende år

Det gælder eksempelvis et fælles datagrundlag for klimatilpasning, så oversvømmelser kan forebygges med it-løsninger og prognoser, der er billigere end at udbygge kloaknettet.

Da flere andre lande står med de samme udfordringer, så anser regeringen det som plausibelt, at der er gode eksportmuligheder i den slags løsninger.

Derudover er der det intelligente energisystem, som fremme i 2020 skal kunne fordele halvdelen af Danmarks energitilførsel fra vindmøller mest effektivt.

I den henseende arbejder Klima-, Energi- og Bygningsministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet og Uddannelsesministeriet på en særskilt smart grid-strategi, der blandt andet skal kunne lagre vindenergien i eksempelvis fjernvarmesystemet og gassystemet.

Erhvervssamarbejde på skolerne

Regeringen vil også have, at danske skoler, videregående uddannelser og universiteter arbejder tættere sammen med erhvervslivet.

Konkret har regeringen afsat 40 millioner kroner til tættere erhvervssamarbejde på professionshøjskoler og erhvervsakademier, hvor der skal fokuseres på at løse konkrete problemer i konkrete virksomheder.

Samtidigt skal det også gøres lettere at få meritoverførsel for praktiske erfaringer.

Derudover arbejder regeringen på at oprette et mere simpelt og fleksibelt rådssystem, hvor Det Strategiske Forskningsråd, Rådet for Teknologi og Innovation samt Højteknologifonden skal samles til ét råd, hvor det blandt andet bliver enklere af søge forskningsmidler.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) har tidligere overfor Computerworld udtalt, at han gerne står på mål for, at Danmark har ambitiøse mål på innovationsområdet.

"Vi skal turde lægge en strategi og følge den med pejlemærker for, hvordan vi bruger vores kompetencer bedst muligt. Det skal være ambitiøse mål, og jeg er åben for kritik fra pressen, når vi nu sætter os nogle ambitiøse mål," sagde han for en lille måneds tid siden.

Det mener it-industrien om innovationsstrategien

It-brancheforeningen IT-Branchen har læst i innovationsstrategien, og her er der glæde over de mange tiltag. 

Samtidig hæfter IT-Branchens administrerende direktør, Morten Bangsgaard, sig ved, at mange af initiativerne ikke kan blive til noget uden fokuseret brug af digitale løsninger.

Ikke mindst, hvis de mange initiativer skal skabe løsninger, der kan sælges til udlandet.

"Det vil være naturligt at få integreret it og de digitale muligheder tæt ind i de store innovationspartnerskaber. It er afgørende for at kunne lave de effektive og skalérbare løsninger, som kan skabe et globalt potentiale," lyder det fra Morten Bangsgaard i en pressemeddelelse.

Kan hjælpe de små it-virksomheder

Han glæder sig samtidig over, at der kommer en forenkling af reglerne, når der skal søges støtte til innovations-projekter.

"Det er helt rigtig at skabe en langt mere enkel vej til innovationsordningerne. Det vil især være en fordel for mindre virksomheder, der har svært ved at overskue den innovationsjungle, der er i dag," udtaler Morten Bangsgaard i IT-Branchens pressemeddelelse.

Her tilføjes det, at den danske it-branche er af et de mest innovative erhverv, da 55 procent af alle it-virksomheder er innovative, hvor gennemsnittet for erhvervslivet generelt ligger på 44 procent.

Tager udgangspunkt i reelle udfordringer

I regeringens innovationsstrategi er et stort afsnit helliget et kommende prioriteringssystem, INNO+, der i løbet af 2013 skal identificere konkrete samfundsudfordringer, hvor Danmark har et særligt udviklingspotentiale.

Herefter er det meningen, at der skal udvikles løsninger, som kan skabe gevinster til Danmark på kort og mellemlang sigt.

Løsningerne skal i regeringens optik gerne udvikles i professionelle netværkspartnerskaber, som regeringen med sin innovationsstrategi også vil søge at skabe grobund for.  

I den henseende hævder Morten Bangsgaard fra IT-Branchen, at den danske it-industri snildt kan koble sig på, selv om det måske ikke lyder så ligetil, som regeringen fremstiller det.

"Udfordringen for partnerskaberne er at få koblet en smart offentlig regulering og intelligent købekraft med partnerskaberne. Vi får nemlig ikke nok ud af det, hvis vi kun innoverer, men ikke kan sælge de nye produkter bagefter, lyder advarslen fra Morten Bangsgaard i IT-Branchens pressemeddelelse.

Læs hele regeringens innovationsrapport "Danmark - Løsningernes land" her
.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere