Artikel top billede

Derfor skal it-chefen slippe tøjlerne og gamble mere

Kast dig ud i det ukendte og fokuser på, hvad du ikke ved, fremfor for hvad du ved.

Læs også:

Dansk top-CIO: Sådan får vi det optimale ud af it

Her er den perfekte it-chef

Computerworld News Service: Det er svært at tillægge sig helt nye vaner og måder at tænke på.

Der er dog brug for at give slip på forældede tankegange for at innovere så banebrydende, som kravet i dag er til it-cheferne.

For det første er man nødt til at se innovation i et helt nyt lys. Mange it-afdelinger ligestiller innovation med forbedring af de interne processer og systemer.

Sådanne forbedringer er da også en del af billedet, men innovation, der forbedrer bundlinjen, kræver ofte noget mere: At man vender blikket udad og accepterer de uvisheder, der er forbundet med at teste nye produkter og tjenester på eksterne kunder.

Derfor skal du satse

Man er nødt til at tage risici. Virksomheder, der skaber innovation med stor gennemslagskraft, foregriber, hvad kunderne ønsker og har brug for, før kunderne selv ved det, og leverer dette nye før nogen andre.

Kast dig ud i det ukendte og fokuser på, hvad du ikke ved, fremfor for hvad du ved. For at innovere radikalt er man nødt til at omfavne sin uvidenhed.

De fleste it-chefer er vant til, at de ved, hvad de har med at gøre. Virksomhedsledere og medarbejdere har traditionelt forventet at kunne banke på it-afdelingens dør og få svar på deres spørgsmål.

Men de banker ikke længere på så meget som tidligere. Som et udtryk for tendensen consumerization af it benytter chefer såvel som medarbejdere sig til fulde af, at de i stigende grad har mulighed for selv at løse deres it-relaterede problemer.

Det er derfor på tide at droppe den vane at vente med at tilbyde hjælp, til man er blevet spurgt om hjælp, og desuden indse, at man i dag hverken kan eller behøver at kende alle svarene på forhånd. Tag i stedet kontakt til forretningsfolkene og spørg dem om, hvad de behøver for at kunne innovere.

Her er alle dine muligheder

Drop ideen om at være distributør af teknologi og træd ind i rollen som strategisk rådgiver. Fokuser på at stille spørgsmål og lyt opmærksomt på svarene.

Måske føler du i starten, at du herved sætter dig selv i en svagere position, men der er en stille styrke ved at spørge og lytte. Ligeledes er der bestemt også styrke at finde i at vende opmærksomheden mod, hvad der foregår uden for virksomheden.

I årevis har vi fokuseret på at indsamle og analysere data genereret internt - for eksempel om ordrer, betalinger, salgsemner og medarbejderpræstation - til brug som grundlag for forretningsstrategiske beslutninger.

Men nu findes der også tonsvis af offentligt tilgængelige data, der ikke tidligere var tilgængelige. Eksterne data fra statslige myndigheder, marketingbureauer, forretningspartnere og sociale medier kan samkøres med interne data, så man på den måde kan afdække hidtil skjulte behov for nye produkter og tjenester.

Det store potentiale ved big data er netop denne udefra og ind-tilgang til beslutningsprocessen. Det gælder ikke længere, at de eneste data, man har brug for, er dem, man selv skaber.

Dette bør du overveje

Den sidste ting, jeg her vil fremhæve som noget, der bør ændres, burde man aldrig have lært til at starte med:

Udlicitering af softwareudviklingen. Bare rolig; du er ikke alene. Alle blev revet med. Leverandørerne blev hurtige og billige. Det var svært at modstå at outsource, men vi gik for langt og lod et sæt færdigheder, der er helt centralt for udforskningen af nye ideer, glide os af hænde.

Hent softwareudviklings-kompetencerne - såsom udarbejdelse af kravspecifikation, softwarearkitektur, prototyping og design af brugergrænseflader - tilbage i folden, så du hurtigt kan synliggøre mulighederne for innovation og dele denne indsigt med forretningscheferne.

Den gode nyhed er, at det aldrig har været mere spændende at være it-chef end i dag.

Teknologien ligger i hjertet af innovation og evnen til at gøre det umulige muligt ligger i dine hænder. Bevæg dig uden for it-afdelingens dør og skab et godt forhold til virksomhedens andre chefer.

Uddeleger arbejdet, så du får tid til at tænke strategisk over, hvordan it-afdelingen kan spille en central rolle i arbejdet med at finde frem til det næste banebrydende produkt. Drop gamle vaner, så du kan føre an i nytænkningen.

Chris Curran er ledende analytiker hos PricewaterhouseCoopers og chefteknolog for selskabets rådgivningspraksis.

Oversat af Thomas Bøndergaard

Læs også:

Dansk top-CIO: Sådan får vi det optimale ud af it

Her er den perfekte it-chef




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere