Danske teleselskab betaler bøde efter snyd i reklame

Et dansk teleselskab må hale de store sedler op af lommerne, efter Forbrugerombudsmanden i efteråret pudsede politiet på selskabet på grund af vildledende markedsføring.

Efter teleselskabet Onfone sidste forår kørte en reklame på de danske tv-skærme, blev teleselskabet først politianmeldt, og siden måtte Onfone til lommerne og betale for sin vildledende markedsføring.

Bøden til Onfone lyder på 200.000 kroner, fremgår det af Forbrugerombudsmandens hjemmeside, efter teleselskabet i tv-reklamer fra sidste år kørte frem med budskabet om, at Onfone ikke opkræver gebyrer.

Helt bogstaveligt blev budskabet fremhævet i tv-speaken "Onfone - alt inkluderet. Punktum!", hvilket dog har været i strid med den skriftlige meddelelse, der dukkede op halvvejs i reklamen.

For på skrift fremgik det med små typer, at alle nye kunder hos Onfone skulle betale et oprettelsesgebyr på 99 kroner, hvilket fik Forbrugerombudsmanden til at politianmelde teleselskabet i november 2012

"En oplysning om, at alle nye kunder skal betale et oprettelsesgebyr, er en væsentlig oplysning, der ikke må "gemmes" væk på skærmen - og særligt ikke, når hovedbudskabet i reklamen netop er, at der ikke opkræves gebyrer. Så er der tale om vildledning," forklarer forbrugerombudsmand Henrik Øe på sin hjemmeside.

Mudret budskab 427 gange
Forbrugerombudsmanden forklarer på sitet også om, hvordan bødetaksten på 200.000 kroner er blevet udregnet.

"Når der udmåles bøder for overtrædelse af markedsføringsloven, skal der lægges vægt på overtrædelsernes grovhed, omfang og den tilsigtede økonomiske gevinst," står der på hjemmesiden.

Bøden er først og fremmest blevet fastsat ud fra markedsføringsomkostningerne for tv-reklamen, som Onfone dog ikke ønsker at oplyse omkostningerne på.  

En skærpende omstændighed er så, at tv-reklamen er blevet vist 427 gange i marts og april 2012, hvilket betyder, at mange potentielle kunder i perioden 12. marts til 8. april sidste år var eksponeret for det vildledende budskab.

En formildende faktor er, at Onfone har medvirket til sagens opklaring.

Ukendt straf
Forbrugerombudsmanden sekretariat oplyser til Computerworld, at Onfone i lighed med markedsføringsomkostningerne heller ikke ønsker at offentliggøre, hvor mange kunder selskabet har scoret med den misvisende reklame.

Derfor er det endnu ukendt, hvor mange nye kunder, der har været tvunget til at betale 99 kroner i oprettelsesgebyr på trods af, at selskabet fremturer med budskabet om nul gebyrer i sine reklamer fra sidste år.

Computerworld har søgt aktindsigt i disse oplysninger hos Københavns Politi. 

Onfone har siden politianmeldelsen i november betalt bøden på 200.000 kroner.
IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

26. februar 2021 | Læs mere


AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Spotify på vej med kæmpe satsning: Vil være mere end blot en musikstreamingtjeneste
Svenske Spotify er klar med en række nyheder, der rækker længere end blot lyd.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Infrastruktur: Byg et velfungerende Data Estate i otte trin
Mange virksomheder trækker på så mange og righoldige datakilder, at det bliver stadig sværere at holde rede på alle de informationer, man har. Samtidig lever et traditionelt data warehouse sjældent op til hverken de aktuelle eller – i særdeleshed – fremtidige krav fra forretningen. Løsningen er at udvide til en egentlig Data Estate; et stykke kritisk infrastruktur som gør det muligt at opbevare, organisere, konsolidere og analysere organisationens samlede datamængde. Denne hvidbog giver et samlet billede af, hvordan man gennem otte trin bevæger sig mod at implementere og drage nytte af en Data Estate. Samt hvordan du prioriterer indsatsen, så den giver størst værdi for forretningen.