Artikel top billede

Danske teleselskab betaler bøde efter snyd i reklame

Et dansk teleselskab må hale de store sedler op af lommerne, efter Forbrugerombudsmanden i efteråret pudsede politiet på selskabet på grund af vildledende markedsføring.

Efter teleselskabet Onfone sidste forår kørte en reklame på de danske tv-skærme, blev teleselskabet først politianmeldt, og siden måtte Onfone til lommerne og betale for sin vildledende markedsføring.

Bøden til Onfone lyder på 200.000 kroner, fremgår det af Forbrugerombudsmandens hjemmeside, efter teleselskabet i tv-reklamer fra sidste år kørte frem med budskabet om, at Onfone ikke opkræver gebyrer.

Helt bogstaveligt blev budskabet fremhævet i tv-speaken "Onfone - alt inkluderet. Punktum!", hvilket dog har været i strid med den skriftlige meddelelse, der dukkede op halvvejs i reklamen.

For på skrift fremgik det med små typer, at alle nye kunder hos Onfone skulle betale et oprettelsesgebyr på 99 kroner, hvilket fik Forbrugerombudsmanden til at politianmelde teleselskabet i november 2012

"En oplysning om, at alle nye kunder skal betale et oprettelsesgebyr, er en væsentlig oplysning, der ikke må "gemmes" væk på skærmen - og særligt ikke, når hovedbudskabet i reklamen netop er, at der ikke opkræves gebyrer. Så er der tale om vildledning," forklarer forbrugerombudsmand Henrik Øe på sin hjemmeside.

Mudret budskab 427 gange

Forbrugerombudsmanden forklarer på sitet også om, hvordan bødetaksten på 200.000 kroner er blevet udregnet.

"Når der udmåles bøder for overtrædelse af markedsføringsloven, skal der lægges vægt på overtrædelsernes grovhed, omfang og den tilsigtede økonomiske gevinst," står der på hjemmesiden.

Bøden er først og fremmest blevet fastsat ud fra markedsføringsomkostningerne for tv-reklamen, som Onfone dog ikke ønsker at oplyse omkostningerne på.  

En skærpende omstændighed er så, at tv-reklamen er blevet vist 427 gange i marts og april 2012, hvilket betyder, at mange potentielle kunder i perioden 12. marts til 8. april sidste år var eksponeret for det vildledende budskab.

En formildende faktor er, at Onfone har medvirket til sagens opklaring.

Ukendt straf

Forbrugerombudsmanden sekretariat oplyser til Computerworld, at Onfone i lighed med markedsføringsomkostningerne heller ikke ønsker at offentliggøre, hvor mange kunder selskabet har scoret med den misvisende reklame.

Derfor er det endnu ukendt, hvor mange nye kunder, der har været tvunget til at betale 99 kroner i oprettelsesgebyr på trods af, at selskabet fremturer med budskabet om nul gebyrer i sine reklamer fra sidste år.

Computerworld har søgt aktindsigt i disse oplysninger hos Københavns Politi. 

Onfone har siden politianmeldelsen i november betalt bøden på 200.000 kroner.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud & Enterprise Architecture

Blive klogere på cloud i en virkelighed, hvor selv de mest stringente it-landskaber har det med at knopskyde over tid. Ny services, nye teknologiske muligheder og stigende interne forventninger gør, at data, processer og applikationer ofte er fordelt ud over flere leverandører og leverancemodeller.

14. december 2022 | Læs mere


People Tech 2022 – der hvor HR møder IT

People Tech 2022 er stedet for dig, som arbejder med HR eller med it-løsninger til HR-branchen. Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk. Bliv inspireret af andre virksomheders konkrete erfaringer, og hvad eksperterne mener om de store linjer inden for digitaliseringen af ​​HR.

15. december 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag: Få styr på trusselsbilledet og beredskabet

På denne strategiske it-sikkerhedsdag samler vi trådene i tre spor, hvor kompetente oplægsholdere deler deres erfaringer med dig omkring, hvordan du prioriterer dine ressourcer og bliver i stand til at håndterer de ellers umiddelbart modsatrettede krav og forventninger.

24. januar 2023 | Læs mere