Danske teleselskab betaler bøde efter snyd i reklame

Et dansk teleselskab må hale de store sedler op af lommerne, efter Forbrugerombudsmanden i efteråret pudsede politiet på selskabet på grund af vildledende markedsføring.

Efter teleselskabet Onfone sidste forår kørte en reklame på de danske tv-skærme, blev teleselskabet først politianmeldt, og siden måtte Onfone til lommerne og betale for sin vildledende markedsføring.

Bøden til Onfone lyder på 200.000 kroner, fremgår det af Forbrugerombudsmandens hjemmeside, efter teleselskabet i tv-reklamer fra sidste år kørte frem med budskabet om, at Onfone ikke opkræver gebyrer.

Helt bogstaveligt blev budskabet fremhævet i tv-speaken "Onfone - alt inkluderet. Punktum!", hvilket dog har været i strid med den skriftlige meddelelse, der dukkede op halvvejs i reklamen.

For på skrift fremgik det med små typer, at alle nye kunder hos Onfone skulle betale et oprettelsesgebyr på 99 kroner, hvilket fik Forbrugerombudsmanden til at politianmelde teleselskabet i november 2012

"En oplysning om, at alle nye kunder skal betale et oprettelsesgebyr, er en væsentlig oplysning, der ikke må "gemmes" væk på skærmen - og særligt ikke, når hovedbudskabet i reklamen netop er, at der ikke opkræves gebyrer. Så er der tale om vildledning," forklarer forbrugerombudsmand Henrik Øe på sin hjemmeside.

Mudret budskab 427 gange
Forbrugerombudsmanden forklarer på sitet også om, hvordan bødetaksten på 200.000 kroner er blevet udregnet.

"Når der udmåles bøder for overtrædelse af markedsføringsloven, skal der lægges vægt på overtrædelsernes grovhed, omfang og den tilsigtede økonomiske gevinst," står der på hjemmesiden.

Bøden er først og fremmest blevet fastsat ud fra markedsføringsomkostningerne for tv-reklamen, som Onfone dog ikke ønsker at oplyse omkostningerne på.  

En skærpende omstændighed er så, at tv-reklamen er blevet vist 427 gange i marts og april 2012, hvilket betyder, at mange potentielle kunder i perioden 12. marts til 8. april sidste år var eksponeret for det vildledende budskab.

En formildende faktor er, at Onfone har medvirket til sagens opklaring.

Ukendt straf
Forbrugerombudsmanden sekretariat oplyser til Computerworld, at Onfone i lighed med markedsføringsomkostningerne heller ikke ønsker at offentliggøre, hvor mange kunder selskabet har scoret med den misvisende reklame.

Derfor er det endnu ukendt, hvor mange nye kunder, der har været tvunget til at betale 99 kroner i oprettelsesgebyr på trods af, at selskabet fremturer med budskabet om nul gebyrer i sine reklamer fra sidste år.

Computerworld har søgt aktindsigt i disse oplysninger hos Københavns Politi. 

Onfone har siden politianmeldelsen i november betalt bøden på 200.000 kroner.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Her er 4 overraskende facts om digitaliseringen i detail og produktionsbranchen!
I 2018 blev 300 europæiske virksomheder spurgt til deres samhandelsprocesser. Det kom der fire overraskende facts ud af, som vi bringer i dette whitepaper. Eksempelvis anvendes fax stadig af 22% af de adspurgte 300 europæiske virksomheder. Whitepaperet fortæller også om vigtigheden af at finde en EDI-leverandør, som kender dit marked og dine muligheder. Nysgerrig? Så download dette gratis whitepaper nu.