Artikel top billede

Danske teleselskab betaler bøde efter snyd i reklame

Et dansk teleselskab må hale de store sedler op af lommerne, efter Forbrugerombudsmanden i efteråret pudsede politiet på selskabet på grund af vildledende markedsføring.

Efter teleselskabet Onfone sidste forår kørte en reklame på de danske tv-skærme, blev teleselskabet først politianmeldt, og siden måtte Onfone til lommerne og betale for sin vildledende markedsføring.

Bøden til Onfone lyder på 200.000 kroner, fremgår det af Forbrugerombudsmandens hjemmeside, efter teleselskabet i tv-reklamer fra sidste år kørte frem med budskabet om, at Onfone ikke opkræver gebyrer.

Helt bogstaveligt blev budskabet fremhævet i tv-speaken "Onfone - alt inkluderet. Punktum!", hvilket dog har været i strid med den skriftlige meddelelse, der dukkede op halvvejs i reklamen.

For på skrift fremgik det med små typer, at alle nye kunder hos Onfone skulle betale et oprettelsesgebyr på 99 kroner, hvilket fik Forbrugerombudsmanden til at politianmelde teleselskabet i november 2012

"En oplysning om, at alle nye kunder skal betale et oprettelsesgebyr, er en væsentlig oplysning, der ikke må "gemmes" væk på skærmen - og særligt ikke, når hovedbudskabet i reklamen netop er, at der ikke opkræves gebyrer. Så er der tale om vildledning," forklarer forbrugerombudsmand Henrik Øe på sin hjemmeside.

Mudret budskab 427 gange

Forbrugerombudsmanden forklarer på sitet også om, hvordan bødetaksten på 200.000 kroner er blevet udregnet.

"Når der udmåles bøder for overtrædelse af markedsføringsloven, skal der lægges vægt på overtrædelsernes grovhed, omfang og den tilsigtede økonomiske gevinst," står der på hjemmesiden.

Bøden er først og fremmest blevet fastsat ud fra markedsføringsomkostningerne for tv-reklamen, som Onfone dog ikke ønsker at oplyse omkostningerne på.  

En skærpende omstændighed er så, at tv-reklamen er blevet vist 427 gange i marts og april 2012, hvilket betyder, at mange potentielle kunder i perioden 12. marts til 8. april sidste år var eksponeret for det vildledende budskab.

En formildende faktor er, at Onfone har medvirket til sagens opklaring.

Ukendt straf

Forbrugerombudsmanden sekretariat oplyser til Computerworld, at Onfone i lighed med markedsføringsomkostningerne heller ikke ønsker at offentliggøre, hvor mange kunder selskabet har scoret med den misvisende reklame.

Derfor er det endnu ukendt, hvor mange nye kunder, der har været tvunget til at betale 99 kroner i oprettelsesgebyr på trods af, at selskabet fremturer med budskabet om nul gebyrer i sine reklamer fra sidste år.

Computerworld har søgt aktindsigt i disse oplysninger hos Københavns Politi. 

Onfone har siden politianmeldelsen i november betalt bøden på 200.000 kroner.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere