Artikel top billede

Sådan vil NNIT skovle milliarder ind i fremtiden

Den danske it-virksomhed NNIT skovler penge ind i tocifrede vækstrater. Læs her, hvordan selskabet planlægger at kapre nye markeder og fordoble sin rekordstore omsætning inden for få år.

It-servicevirksomheden NNIT har trods en lang finanskrise slået sine egne rekorder i kroner og ører på både top- og bundlinje.

Omsætningen for 2012 lyder på godt to milliarder kroner, mens indtjeningen før skat havner på 217 millioner kroner, hvilket er vækstrater på henholdsvis 13 procent og 12 procent målt i forhold til regnskabet i 2011.

Til sammenligning vurderer it-analysehuset IDC, at væksten på it-servicemarkedet generelt ligger på 1,7 procent - altså en del lavere end de vækstrater, som NNIT oplever for tiden.

"Vi har i årets løb formået at fastholde eksisterende kunder, mens vi har fået to nye, store kunder. Det er jeg rigtig godt tilfreds med," forklarer NNIT's administrerende direktør, Per Kogut, om årsagen til selskabets succesbølge.

Arla og DSB er nye

De to nye kunder er DSB og Arla, hvor den statslige transportvirksomhed blev køreklar med fuld drift og infrastruktur i efteråret 2012 og dermed figurerer i årsregnskabet.

Arla er derimod først helt på plads i NNIT's datacenter i slutningen af foråret.

Den danske fødevaregigant vil derfor første slå helt igennem på næste års regnskab, fortæller Per Kogut.

Samtidig med at pengene fosser ind, har NNIT også investeret en kvart milliard kroner i et nyt datacenter.

Selskabet flyttede desuden ind i nyt hovedkvarter i Søborg nord for København, som bliver lejet hos PFA. 

Ny strategi på banen

Trods rekordregnskabet har NNIT's direktør Per Kogut ikke tænkt sig at hvile på laurbærerne.

Tværtimod.

"Vi har allerede nået vores strategiske mål for 2014, og derfor skal jeg sammen med bestyrelsen lægge planer frem mod 2020," siger han til Computerworld.

Han vil dog ikke gå i detaljer med vækstplanerne for fremtiden, inden de er klappet helt af med bestyrelsen.

Per Kogut løfter dog sløret for, at selskabet fortsat vil operere med to-cifrede vækstrater mod 2020, hvor målsætningen er at vokse med seks til 10 procent på omsætningen og et sted mellem 10 til 11 procent på bundlinjen.

I helt runde tal vil selskabet søger at fordoble omsætningen fra de nuværende to milliarder kroner til fire milliarder kroner i 2020.

"Vi er begyndt at placere os i markedet som en stabil spiller, der kan tage konkurrencen op med giganter som IBM, CSC og KMD. Vi har dog ikke planer om at blive globale spillere som især IBM og CSC med flere hundredetusinde medarbejdere," understreger Per Kogut.

Internationale vækstplaner

Han lægger på den anden side heller ikke skjul på, at en øget internationalisering er en klar målsætning for NNIT i de kommende år.

Disse markeder går NNIT efter

Internationaliseringen skal først og fremmest brolægges med kontrakter indgået med internationale farmaceutiske virksomheder, hvor moderselskabet Novo Nordisk også figurerer.

"Det globale farmaceutiske marked er lige så stort som hele it-markedet i Danmark, og der mener vi selv, at vi med vores fortid hos Novo Nordisk er rigtig gode til at honorere de skrappe regulatoriske krav, som myndighederne stiller til den farmaceutiske industri," lyder det fra Per Kogut.

NNIT lukkede således også i vinters en driftsaftale med den internationale farmaceut-gigant Bristol-Myers Squibb, men har også andre industrier i kikkerten i de kommende år.

"Jeg vurderer, at fødevareindustrien og især finanssektoren fremover også vil blive reguleret kraftigt, og der kommer vores kompetencer og fortid fra vores ejerskab hos Novo også i spil," siger NNIT-direktøren med slet skjult hentydning til hvilke andre markeder, som NNIT vil forsøge at møve sig ind på i de kommende år.

Med sine nye langstrakte mål vil NNIT altså forsøge at vokse ved at kapre nye kunder.

I dag kommer 57 procent af omsætningen fra Novo Nordisk, mens 43 procent af toplinjen stammer fra eksterne kunder.

Allerede til næste år anslår Per Kogut, at den fordeling vil være fifty-fifty, mens han i spåkuglen ser en 75-25 fordeling mellem eksterne kunder og Novo Nordisk i 2020.

Udover en større sult på at sætte sig på stærkt regulerede internationale markeder, vil NNIT også arbejde strategisk med investeringer i stabil drift, bedre infrastruktur, ligesom selskabet vil arbejde mod at etablere et nyt, stort datacenter inden for EU's grænser i de kommende år.

Den nødvendige globalisering

Selvom NNIT har som klar målsætning at vokse sig større i udlandet, har Per Kogut på ingen måder glemt det danske hjemmemarked.

"Vi kan bare konstatere, at på grund af prislejen i markedet for it-services og tilgange til kompetencer, så er international sourcing nødvendig," lyder forklaringen.

Helt konkret har NNIT øget sin globale arbejdsstyrke i især Kina, så hver fjerde NNIT-medarbejder i dag sidder udenfor Danmarks grænser.

Løfter pegefinger mod dansk it-industri

Per Kogut afviser dog, at selskabet er i gang med at flytte sig helt ud af Danmark og hen i mod mere prisvenlige græsgange i Asien.

"Vi ønsker at fastholde et dansk footprint, og når vi ansætter en medarbejder i udlandet, så skal vi også helst ansætte en i Danmark. Det vil være et nederlag for mig, hvis vi skal til at afskedige medarbejdere i Danmark. Vi har jo et ansvar for alle vores medarbejdere og deres familier," siger han.

NNIT-direktøren peger dog på, at der flere ligheder end forskelle, når det kommer til at sammenligne danske it-folk med deres udenlandske kolleger.

"Vores danske it-medarbejdere har erfaringen med at arbejde efter processer og også med at håndtere forskellige arbejdsopgaver, mens eksempelvis kinesiske medarbejder traditionelt har arbejdet under stærke hierarkier med et mere ensformigt arbejde," lyder bedømmelsen fra Per Kogut.

Mangler gode it-folk

Han er dog ikke bleg for at løfte en pegefinger mod den danske it-industri, så den ikke falder i en tornerosesøvn i sin egen selvfedhed.

"Når eksempelvis Kina alene uddanner 50.000 it-ingeniører hvert år, så skal vi passe på, at vi ikke går i stå herhjemme," lyder advarslen.

Han mener samtidigt, at på grund af især den danske offentlige sektors store fokus på digitalisering og reguleringen i NNIT's fremtidige jagtmarker som fødevareindustrien og finanssektoren, vil der blive en stor efterspørgsel efter dygtige it-folk hertillands.

"Regulering i disse sektorer sker med digitalisering, og jeg tror, at vi inden for de næste par sæsoner vil opleve, at vi kommer til mangle it-folk her i Danmark, ligesom vi så det før finanskrisen."

Indtil videre kan NNIT-direktøren dog lune sig ved selskabets seneste regnskab, hvor det også fremgår, at NNIT i alt har hyret 518 medarbejdere, hvoraf 314 kommer fra Danmark.

I alt har NNIT omkring 2.000 medarbejdere, og der vil ifølge Per Kogut komme flere til i de kommende år. Både i Danmark og i udlandet.

Læs også Computerworlds store portræt af NNIT-topchef, Per Kogut: Portræt: Helt tæt på NNIT-boss Per Kogut
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Danske Globeteam solgt: Aktiemajoriteten overtages af stor kapitalfond - skal nu gøres klar til international ekspansion
Direktør Claus Moldow og Kirk Kapital sælger deres fremgangsrige danske konsulenthus Globeteam til den store kapitalfond Norvestor.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Når AI sætter sig ved rattet: Sådan passer infrastrukturen på sig selv
Selvkørende IT-infrastruktur styrker skaleringsmuligheder og ressourceudnyttelse. Dette whitepaper giver overblik over proces og muligheder.