Artikel top billede

Sådan bliver fremtidens it på dit sygehus

De fem danske regioner har for første gang nogensinde udarbejdet en egentlig it-strategi, som skal danne grundlaget for it-sundhedsarbejdet på dit hospital i de næste mange år.

Mens sneen atter har lagt sig over det ganske land, vejrer de fem regioner med ansvar for de danske hospitaler og sygehuse forårsluft på it-fronten.

Det skyldes, at for første gang har Danske Regioner udformet en egentlig it-strategi, der skal danne grundlaget for regionernes arbejde med digitaliseringer og afledte besparelser og kvalitetsløft frem mod 2019.

Først og fremmest har de fem regioner via Regionernes Sundheds-it (RSI) opstillet seks strategiske målsætninger (se faktaboksen til venstre for denne artikel), og derefter har de angivet deres indspark til, hvordan de seks målsætninger kan realiseres.

"Strategien bliver jo først rigtig interessant, når vi sætter konkrete pejlemærker og handlinger på," forklarer Jens Andersen, der udover at være administrerende direktør for Region Sjælland også sidder som formand for styregruppen i RSI.

Han fortæller, at den nye it-strategi skal fungere som springbræt til konkrete, nye pejlemærker, der altså for første gang skal funderes i en egentlig vision- og strategi-udmelding.

De første af de nye konkrete pejlemærker vil efter Jens Andersens vurdering være klar til maj, altså omkring det tidspunkt hvor regionerne sammen med staten og kommunerne skal forhandle offentlige budgetter på plads for 2014.

Flere store fælles-projekter

For små fire år siden opstillede RSI sine første 24 pejlemærker omhandlende alt fra telemedicin til optimering af sygehusenes it-drift, og der mangler stadig at få gennemført 13 af disse pejlemærker.

Jens Andersen fortæller til Computerworld, at dengang havde regionerne ikke nogen egentlig strategi som udgangspunkt for pejlemærkerne, hvor deadline udløber ved udgangen af 2013.

Enkelte af de første pejlemærke-projekter vil dog strække sig ind til starten af 2014, og det gælder blandt andet Det Fælles Medicinkort, som både staten, kommunerne og regionerne har været inde over.

Derfor har du ikke noget valg med telemedicin

Dermed har dette it-projekt også flere offentlige spillere, end hvad der er normalt ses i it-sundhedsprojekter, men det bliver formentligt sådan, at flere sundheds-it-projekter vil forløbe over de kommende år.

"Vi skal nok nå i mål med alle pejlemærkerne, og de erfaringer, som vi har gjort gennem det Det Fælles Medicinkort med flere offentlige spillere involveret, skal vi gøre brug af i mange af de fremtidige projekter. For når eksempelvis patientforløbet skal understøttes i alle led, handler det i høj grad om digitalisering på tværs af mange forskellige sektorer," siger Jens Andersen.

Livsvigtig it-infrastruktur

Han fortæller, at regionernes it-strategi frem mod 2019 i høj grad handler om, hvilke fokusområder regionerne har udset sig som strategi-mål i de kommende år.

"Det nytter jo for eksempel ikke at arbejde med nye systemer og fancy apps, hvis ikke it-infrastrukturen også er på plads. Derfor skal vi alle være opmærksomme på at afsætte ressourcer til, at it-infrastrukturen kommer på plads," forklarer han.

Et it-sundhedsområde, som mange forventer sig meget af, er telemedicin.

Det skyldes, at Danmark har stor erfaring fra mange telemedicinske projekter som eksempelvis TeleCare-projekt i Region Nordjylland til behandling og monitorering af patienterne med rygerlunger i deres egne hjem.
 
Jens Andersen fortæller at det projekt formentligt bliver rullet ud på landsplan fra 2014, hvor RSI regner med at have de første resultater fra Nordjylland, som forventes at blive positive med større livskvalitet hos patienterne, færre genindlæggelser og stor tilfredshed hos plejepersonalet.

Valget og fravalget

I lighed med udmeldingerne fra Finansministeriets Digitaliseringsstyrelse, så mener formanden for Regionernes Sundheds-it, at den slags implementeringer som udgangspunkt ikke bliver et både og-valg mellem telemedicin og de traditionelle behandlings- og kommunikationsmåder mellem behandler og patient.

"Det bliver ren erstatning, for det er hævet over enhver tvivl, at hvis vi skal hente effektiviserings- og kvalitetspotentialer på eksempelvis telemedicin, så er det nødvendigt at erstatte de nuværende kommunikationsformer og behandlingsmetoder, hvis det er rigtigt tilrettelagt," forklarer Jens Andersen.

Han siger samtidig, at der selvfølgelig skal tages hensyn til borgernes individuelle behov, men det vil blive vurderet i de enkelte tilfælde.

"Hvis vi satser på to heste, så bliver det jo dobbelt så dyrt," lyder ræsonnementet.

Indtil videre arbejder Jens Andersen, RSI og de fem danske regioner videre med den nyligt udviklede it-strategi, som vil blive hængt op på de første konkrete projekter, der er klar til at blive sluppet løs i det danske sundhedsvæsen om ganske få måneder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.