Artikel top billede

Sådan bliver fremtidens it på dit sygehus

De fem danske regioner har for første gang nogensinde udarbejdet en egentlig it-strategi, som skal danne grundlaget for it-sundhedsarbejdet på dit hospital i de næste mange år.

Mens sneen atter har lagt sig over det ganske land, vejrer de fem regioner med ansvar for de danske hospitaler og sygehuse forårsluft på it-fronten.

Det skyldes, at for første gang har Danske Regioner udformet en egentlig it-strategi, der skal danne grundlaget for regionernes arbejde med digitaliseringer og afledte besparelser og kvalitetsløft frem mod 2019.

Først og fremmest har de fem regioner via Regionernes Sundheds-it (RSI) opstillet seks strategiske målsætninger (se faktaboksen til venstre for denne artikel), og derefter har de angivet deres indspark til, hvordan de seks målsætninger kan realiseres.

"Strategien bliver jo først rigtig interessant, når vi sætter konkrete pejlemærker og handlinger på," forklarer Jens Andersen, der udover at være administrerende direktør for Region Sjælland også sidder som formand for styregruppen i RSI.

Han fortæller, at den nye it-strategi skal fungere som springbræt til konkrete, nye pejlemærker, der altså for første gang skal funderes i en egentlig vision- og strategi-udmelding.

De første af de nye konkrete pejlemærker vil efter Jens Andersens vurdering være klar til maj, altså omkring det tidspunkt hvor regionerne sammen med staten og kommunerne skal forhandle offentlige budgetter på plads for 2014.

Flere store fælles-projekter

For små fire år siden opstillede RSI sine første 24 pejlemærker omhandlende alt fra telemedicin til optimering af sygehusenes it-drift, og der mangler stadig at få gennemført 13 af disse pejlemærker.

Jens Andersen fortæller til Computerworld, at dengang havde regionerne ikke nogen egentlig strategi som udgangspunkt for pejlemærkerne, hvor deadline udløber ved udgangen af 2013.

Enkelte af de første pejlemærke-projekter vil dog strække sig ind til starten af 2014, og det gælder blandt andet Det Fælles Medicinkort, som både staten, kommunerne og regionerne har været inde over.

Derfor har du ikke noget valg med telemedicin

Dermed har dette it-projekt også flere offentlige spillere, end hvad der er normalt ses i it-sundhedsprojekter, men det bliver formentligt sådan, at flere sundheds-it-projekter vil forløbe over de kommende år.

"Vi skal nok nå i mål med alle pejlemærkerne, og de erfaringer, som vi har gjort gennem det Det Fælles Medicinkort med flere offentlige spillere involveret, skal vi gøre brug af i mange af de fremtidige projekter. For når eksempelvis patientforløbet skal understøttes i alle led, handler det i høj grad om digitalisering på tværs af mange forskellige sektorer," siger Jens Andersen.

Livsvigtig it-infrastruktur

Han fortæller, at regionernes it-strategi frem mod 2019 i høj grad handler om, hvilke fokusområder regionerne har udset sig som strategi-mål i de kommende år.

"Det nytter jo for eksempel ikke at arbejde med nye systemer og fancy apps, hvis ikke it-infrastrukturen også er på plads. Derfor skal vi alle være opmærksomme på at afsætte ressourcer til, at it-infrastrukturen kommer på plads," forklarer han.

Et it-sundhedsområde, som mange forventer sig meget af, er telemedicin.

Det skyldes, at Danmark har stor erfaring fra mange telemedicinske projekter som eksempelvis TeleCare-projekt i Region Nordjylland til behandling og monitorering af patienterne med rygerlunger i deres egne hjem.
 
Jens Andersen fortæller at det projekt formentligt bliver rullet ud på landsplan fra 2014, hvor RSI regner med at have de første resultater fra Nordjylland, som forventes at blive positive med større livskvalitet hos patienterne, færre genindlæggelser og stor tilfredshed hos plejepersonalet.

Valget og fravalget

I lighed med udmeldingerne fra Finansministeriets Digitaliseringsstyrelse, så mener formanden for Regionernes Sundheds-it, at den slags implementeringer som udgangspunkt ikke bliver et både og-valg mellem telemedicin og de traditionelle behandlings- og kommunikationsmåder mellem behandler og patient.

"Det bliver ren erstatning, for det er hævet over enhver tvivl, at hvis vi skal hente effektiviserings- og kvalitetspotentialer på eksempelvis telemedicin, så er det nødvendigt at erstatte de nuværende kommunikationsformer og behandlingsmetoder, hvis det er rigtigt tilrettelagt," forklarer Jens Andersen.

Han siger samtidig, at der selvfølgelig skal tages hensyn til borgernes individuelle behov, men det vil blive vurderet i de enkelte tilfælde.

"Hvis vi satser på to heste, så bliver det jo dobbelt så dyrt," lyder ræsonnementet.

Indtil videre arbejder Jens Andersen, RSI og de fem danske regioner videre med den nyligt udviklede it-strategi, som vil blive hængt op på de første konkrete projekter, der er klar til at blive sluppet løs i det danske sundhedsvæsen om ganske få måneder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere