Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Vi tester Safari, IE og Chrome: Her er den bedste browser

Browseren er for mange selve omdrejningspunktet for computer-oplevelsen. Se fordele og ulemper ved de tre store, Chrome, Internet Explorer og Safari. Samt et par ord om Firefox.

For fem eller 10 år siden var browseren din adgang til hjemmesider.

I dag er det for mange selve omdrejningspunktet for deres oplevelse af computeren. Hjemme er det her, email, Facebook, tekstbehandling, netbank, Netflix og avisen samles - og på arbejdet er det her, cloud-baserede tjenester som Dropbox kan findes.

Hvis da ikke firmaet også har skiftet Officepakken ud med onlinetjenester som Office365 eller Google Docs.

Og det er netop derfor, Microsoft, Google og Apple også konkurrerer på browsere.

For hver browser, uanset styresystemet under, er en potentiel salgskanal for producenten bag.

Og allerbedst til det er online-eksperten Google, som formår at bruge sin Chrome-browser som både adgang til Googles egne tjenester - og som limen, der klistrer dine computere og mobile enheder sammen:

Kan udveksle historik

Log ind med din Google-konto på din Android-mobil eller arbejds-pc, og du kan automatisk udveksle historik med din hjemme-pc, næste gang den startes.

Kort sagt: Den samme lim som Microsoft prøver at tilsætte Windows 8, så Microsofts system kan bygge bro mellem tjenester som Skype, Facebook og Skydrive.

Og for at sætte kronen på værket begynder producenterne at indbygge butikker for de mange udvidelser, der findes til de populære browsere - for selv om browseren er gratis, handler det stadig om dine penge og din tid.

Mens Microsoft i 25 år har været den klare vinder, når det kom til antallet af maskiner, som styresystemet var installeret på, så er det ikke længere helt tilfældet med Internet Explorer.

Siden EU-kommissionen tvang Microsoft til at introducere Windows-brugere for andre browsere i starten af 2010, er andelen af brugere faldet, også i Danmark som traditionelt har haft en meget høj andel af Internet Explorer-brugere.

Ifølge de nyeste danske tal fra Foreningen af danske interaktive medier (FDIM) brugte 47 procent af danskerne i november 2012 Internet Explorer, 20 procent brugte Googles Chrome, otte procent brugte Firefox og otte procent Apples Safari.

Internet Explorer

Internet Explorer (Microsoft) er nu oppe på version 10, som er standardbrowseren i Windows 8, mens Internet Explorer 9 og Windows 7 fortsat er langt den mest udbredte kombination. Ikke fordi Explorer 9 er nogen exceptionel browser, men fordi det nu engang er standard-browseren på standard-systemet.

Det betyder ikke, at Explorer 9 er dårlig, bare en rimelig browser, som hverken er langsom eller hurtig.

Vi har tidligere testet hastigheden på forskellige browsere, og her kom Explorer 9 ind på en andenplads efter Googles meget hurtige Chrome (se hastighedstesten her) og foran Firefox.

Microsoft prøvede sig i øvrigt frem med acceleratorer i Explorer 9, en slags aktive genveje med udvalgt indhold fra siderne, du forbandt dem til, men det var ikke en funktion, som vi har set brugt nogen steder.

Explorer 10 er en lidt anden sag.

Dens tilværelse i Windows 8 afspejler lidt af dobbeltheden i styresystemet.

Trykker du på Explorer-ikonet i den nye Metro / Modern brugerflade, får du en hurtig browser med et helt nyt look og funktioner, som du får mest ud af på en touch-skærm.

Har du for eksempel brug for tabs, trækker du dem ind fra toppen af skærmen - mens adresselinjen findes i bunden af browseren.

Det kræver lidt tilvænning, men efter lidt tid begynder det at give mening.

Og som tablet-browser på Windows 8 maskiner med touch fungerer Explorer 10 godt, fordi du kan bladre frem og tilbage i dine besøgte sider ved at trække fingeren hen over skærmen (se Microsofts guide til alle fingerbevægelserne her http://windows.microsoft.com/en-US/windows-8/touch-swipe-tap-beyond).

Fraværet af en ordentlig Flash-understøttelse kan dog drille på sider med video eller andre funktioner.

På desktoppen i Windows 8 finder du også en Internet Explorer 10, men denne gang i det traditionelle look med adresselinien i toppen og tabs pænt arrangeret og synligt fremme.

De to browsere snakker ikke sammen, så åbner du et browservindue på Windows 8 skrivebordet, surfer lidt, og skifter til Explorer-browseren fra Modern-startskærmen, kan du ikke genfinde dine åbne sider. Lyder det forvirrende?

Det er det for os, når vi friskt cykler rundt mellem Windows 8-funktionerne i højt tempo.

Med hensyn til udvidelsesmuligheder er der begrænset support for Explorer, som ikke kan måle sig med Chrome og Firefox her.

Explorer kan kun bruges på Windows-baserede computere, men var sjovt nok tilgængelig på Mac-computere frem til 2005.

Chrome

Chrome (Google) er browseren, hvis fart og udvidelsesmuligheder er målet.

Det er også den browser, som vippede Firefox af tronen som alternativet til Internet Explorer. Samtidig vokser udbredelsen af Chrome så hurtigt, at den på Comon.dk nu er større (28 procent af alle besøg) end Internet Explorer (25 procent af alle besøg).

I vores tidligere test (læs testen af browsere her) var den væsentligt hurtigere end de øvrige browsere og blev desuden rost for sin tilgang til sikkerhed.

Dog med det forbehold, at netop Chrome er så tæt integreret i Googles tjenester, at du aktivt skal ændre flere standardindstillinger, hvis du er bekymret omkring din online-anonymitet (se hvordan her).

Den store udbredelse skyldes desuden, at Chrome kan køre både på Windows, Linux, Android, iOS og Mac OS X, hvilket gør den til den mest alsidige browser i vores oversigt.

Ud over at være den mest forbundne browser, mest med Google egne tjenester, leverer Google desuden en ret fornuftig App store direkte i og til Chrome.

Du kan selv besøge butikken her og se de mange forskellige programmer, som kører direkte i din browser.

Og læs også Computerworlds historie om 13 gratis Chrome-apps som kan erstatte din dyre software.

Safari og Firefox

Safari (Apple) er standardbrowseren på Apple-computere og i en noget anderledes version på iOS-enhederne.

Den er, som Explorer 9, traditionel og på de oprindelige styresystemer også temmelig hurtig.

Apple har samlet en række udvidelser til Safari i en dedikeret shop som du kan finde her. Udvalget er mindre end Chromes, men det er der.

Apple laver også en version af Safari til Windows-pc'er, men der er ikke rigtigt nogen overvældende grund til at installere det på en pc.

Og så er det et alvorligt irritationsmoment, at Apple konstant prøver at snige Safari ind på pc'er, når folk intetanende downloader iTunes, så deres pc kan få adgang til Apples musikbutik og iOS-forbindelsesværktøj. God software behøver man ikke at snige ind ad bagdøren, Apple.

Bobler: Firefox
Ja, vi ved, at Firefox lurer ude i kanten af skærmen, men den er over de sidste par år blevet en smule tung og langsom - og er hverken støttet af Apple, Microsoft eller Google.

Derfor er den ikke med i vores opgørelse, men det gør den ikke til en dårlig browser, og mange sværger stadig til den på grund af de mange tilgængelige tilføjelser.

- Konklusion: Bedste browser

Læs også fra samme serie:

Vi tester OS X, Windows og Chrome: Her er det bedste styresystem

Selv om Explorer er den mest udbredte browser i Danmark, går det overordnede mesterskab til Googles Chrome her. Men det er et tættere løb, end man måske skulle tro.    

Selv om Chromes enkelhed, hastighed og gode sikkerhed giver browseren en vis fordel over Internet Explorer, er de to browsere begge moderne software, som giver dig en rimeligt sikker, stabil og enkel adgang til nettet og de onlinetjenester, der er at finde der.

Chrome er dog det mest fleksible.

På Windows 8 er valget knap så nemt.

For godt nok har Chrome stadig sin hastighed og udvidelser med sig der, men til gengæld er Explorer 10 så tæt integreret med brugeroplevelsen i Metro/Modern-designet i det nyeste Windows, at du måske lige skal overveje valget af Chrome en gang til.

Apples Safari kan også være med, og specielt på Mac er den enkel og elegant.

Men på pc virker valget knap så indlysende, og Safari føles lidt som en gæst på din Windows-maskine - så i vores øjne skal du være seriøs Apple-mand for ikke at foretrække Chrome over Safari, hvis du vil have et alternativ til Explorer på pc.

Men vigtigst af alt er de alle tre gratis.

Så afprøv dem og få føling med dem, så du selv kan afgøre, hvilken browser der passer dig bedst.

Læs også fra samme serie:

Vi tester OS X, Windows og Chrome: Her er det bedste styresystem
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere