Artikel top billede

(Foto: Steen Brogaard / Steen Brogaard)

Coops it-chef: Jeg bestemmer selv, hvad jeg er bagud med

Interview: En it-direktør, der også deltager i beslutninger om hormonforstyrrende stoffer i tandpasta lyder måske lidt underligt, men det giver rigtig god mening. Her er forklaringen.

Interview: Den korte udlægning af, hvordan en god CIO ser ud, er en person, som forstår at skabe den bedst mulige it-understøttelse af forretningen, fortæller René Munk-Nissen, der er it-direktør i dagligvarekæden Coop.

"Dem, der bruger it mest forretningsorienteret, er også dem, der gør det bedst."

Og sådan har det faktisk altid været.

Men it-chefens ansvar og placering i organisationen har ændret sig i de senere år. Fra at være en person, der ved lejlighed bliver adspurgt om it-emner, til i stigende grad at være en fast del af forretningen.

"I mit job som it-direktør i Coop bliver jeg ikke bare spurgt om it-relaterede emner. Jeg er en del af koncernledelsen, og jeg skal derfor også tage stilling til helt andre emner som eksempelvis den debat, der netop har været omkring triclosan i tandpasta," fortæller han, om sin rolle som CIO i 2013.

Den gennemsigtige chef

Et af de væsentligste områder, som i dag præger CIO'ens hverdag, er synligheden af det arbejde, der udføres i it-afdelingen.

"It er indbygget i alle vores værdikæder og procedurer, og er derved blevet langt mere synlig, specielt hvis det ikke fungerer. Sådan var det ikke tidligere," siger han.

"Men hvis kunderne ikke serviceres med de ydelser, de efterspørger og med en høj hastighed, så søger de over til konkurrenten."

"Uden anden sammenligning i øvrigt, så er det med it, som det er med strøm. Alt går i står, hvis den ikke virker."

Den udvikling har betydet, at der efterspørges en helt bestemt type personligheder til at opfylde jobbet.

"Der skal være it-kompetencer, forretningsforståelse og så skal vedkommende kunne begå sig i toppen af en organisation."

Sådan skal den gode CIO være

Den visionære leder

Men det kræver også en villighed i resten af ledelsen.

"Hvis it-chefen blot indkaldes en gang i mellem af den øvrige ledelse, så vil it-beslutningerne blive reaktive og først blive taget, når det er for sent. It skal tænkes ind fra starten."

Desuden mener René Munk-Nissen, at en god CIO skal være visionær, udstikke en strategisk retning og samtidig kunne inspirerer en it-organisation til at yde.

"Man kan ikke forfremme den dygtigste tekniker til CIO. Desuden kan man heller ikke tage en leder uden en it-erfaring og gøre ham CIO. Begge dele skal være opfyldt."

Personen er vigtig, men Ikke forstået på den måde, at vedkommende skal have rundsave på albuerne, nærmest tvært i mod.

"Man skal træde i karakter og stå ved sine beslutninger, men rundsave er ikke nødvendigt, det er langt bedre, hvis man kan skabe nogle gode samarbejdsrelationer og kompromisforslag."

De mange krav og muligheder betyder, at der konstant skal prioriteres, hvilket også indebærer fravalg.

"Jeg bliver ofte spurgt om jeg er bagud på jobbet, og svaret er altid: Ja, det er jeg."

Men sådan er spillereglerne, forklarer han.

"Det handler om, at jeg selv har mulighed for at vælge, hvad jeg er bagud med og hvad, vi har fokus på. Når det lykkedes form mig, så synes jeg, det går godt. Det er jo ikke kun mig, men hele organisationen, der skal frem."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere