Artikel top billede

Rapport: Her er de dårligste offentlige it-projekter

Ny statusrapport fra Statens IT-projektråd har gennemgået it-projekter i staten og har rangeret 13 statslige projekter. Se vinderne og taberne her.

I forbindelse med en ny statusrapport fra Statens IT-projektråd har man valgt at gøre brug af en såkaldt trafiklysmarkering baseret på IT-projektrådets vurdering af foreliggende oplysninger.

Statusrapport dækker nærmere præcist over statslige it-projekter over 10 millioner kroner, igangsat efter 2011, og som ikke er afsluttet i andet halvår af 2012.

Rød, gul og grøn 

I rapporten kan man således se, at to projekter har fået markeringen rød.

Det drejer sig om 'PDE - Digitalisering af miljøgodkendelse og tilsyn' og 'Nationalt Patientindeks'.

Tre projekter har fået markering gul. 'Nemlig Værdipapir 2012', 'Mobil Datafangst' og 'Mobilt Kontrolskema'.

Derudover har de sidste syv opgjorte projekter fået markering grøn, som altså indikerer at projektet skrider frem efter planen.  

En nærmere definition af rådets farve-markering kan læses under afsnittet 'IT-projektrådets vurdering, hvor det blandt andet skriver:  

"To it-projekter har alvorlige problemer. Tre andre projekter har moderate udfordringer."

Se eventuelt billede for en nærmere definition på retningslinjerne ved farvemarkeringen.

Faglig helhedsindtryk 

Vurderingerne bygger overordnet set på et fagligt helhedsindtryk fra rådet, som indhenter forskellige data fra de respektive myndigheder.

Blandt andet samler rådet data ind om myndighedernes nuværende forventninger i forhold til deres oprindelig godkendte projektgrundlag.

Dette område bliver endvidere opdelt efter fire parametre:

"Forventede projektudgifter, forventet tidspunkt for realisering af henholdsvis økonomiske og ikke-økonomiske gevinster," står der i rapporten.

Se IT-projektrådets samlede rapport her.

Derudover understreges det at "projekternes samlede status er IT-projektrådets faglige vurdering af helhedsindtrykket."

Råddet vil også følge op på udviklingen.

"Det er hensigten, at myndighederne ved næste statusrapport oplyser, hvad der er iværksat for at få it-projektet tilbage på plan og hvis dette ikke har været muligt, oplyser om projektet som konsekvens er replanlagt eller lukket. IT-projektrådet vil følge denne udvikling nøje," står der blandt andet.

Læs også: 
Sådan får du styr på samarbejdet med din it-leverandør

Sådan vil staten presse it-priserne i bund

Betaler alt for meget: Staten kan spare 300 mio på sin it-drift

Her er listen

Her er de 13 projekter, som er blevet vurderet ved en overordnet trafiklysmarkering baseret på IT-projektrådets vurdering af de foreliggende oplysninger.

"Trafiklysmarkeringen er ny i sammenhæng af it-projekter, og det er derfor ikke muligt direkte at sammenligne andelen af hhv. grønne, gule og røde projekter med de tilsvarende fra tidligere statusrapporteringer," skriver projektrådet blandt andet.

Siden 2011 har statslige myndigheder skullet rapportere it-projekter med et budget på mere end 10 millioner kroner til risikovudering i IT-projektrådet. Derudover skal myndighederne også hvert halve år indrapportere status for deres it-projekters økonomi, tidsplan og gevinstrealisering. 

Foreliggende statusrapport er den tredje halvårlige status. 

Digitaliseringsstyrelsen svarede sidste år på, hvad der skal til for at få projekterne til at ramme både tid og pris. Læs her, hvad de svarede.  

Læs også: 
Så ofte skrider tidsplanen for statens it-projekter

Staten: Bare ikke dygtig nok til at lave gode it-projekter

Seks risikoområder: Derfor blev Polsag lukket ned
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere