Artikel top billede

Gamle applikationer er en plage: Men hvordan kommer du af med dem?

Uddaterede applikationer får lov til at leve videre, fordi ingen i organisationen aner, om der stadig er nogen, der bruger løsningerne. Og hvad sker der mon, hvis man sletter applikationerne?

Vi er rigtig dygtige til at udvikle nye applikationer og rulle dem ud i virksomhedens it-miljø.

Desværre forsømmer vi for ofte at tage hånd om de applikationer, der skal sendes på pension.

Sådan beskriver Per Andersen, director for application consulting hos Capgemini, en problemstilling, stadig flere virksomheder mærker konsekvenserne af.

Der er nemlig et vedblivende behov for at optimere applikationerne og få styr på lifecycle management-delen.

"I dag er det tydeligt, at der mangler erfaringer og værktøjer og fokus i forhold til, hvordan man faser applikationer ud," siger han til Computerworld.

Gartner vurderer, at markedet for application lifecycle management vil vokse med omkring 3,9 procent om året i de kommende år.

IDC har ligeledes vurderet, at det globale marked for application performance management software vil vokse med 12,7 procent om året fra 2011 til 2016.

Denne del skal der mere fokus på

Per Andersen fra Capgemini forklarer, hvor kæden nogle gange hopper af.   

"En cyklus er noget med, at man indfører noget, der så har et liv. På et eller andet tidspunkt når man til end of life, og så skal det erstattes af noget andet. Den sidste del er noget, rigtig mange virksomheder bakser med i dag." 

Han nævner, at en virksomhed typisk kan have et sted mellem 100 og 1.000 applikationer.

Det er slet ikke utænkeligt, at en virksomhed kan have 500 applikationer, uden at have overblikket over, hvor stor en del af dem, der stadig anvendes, og hvor stor en del af dem, der kan slukkes.

"Hele den del er usikkert land."

Derfor kan du ikke ignorere det

Hvorfor er det et problem?

"Det er der to grunde til: Den ene er, at man uanset hvad har udgifter til applikationerne. Man har simpelthen ikke råd til at have applikationer kørende, som ikke længere skaber værdi for forretningen." 

"Man er nødt til at kortlægge, hvilke applikationer, man har, og hvordan de skaber værdi for forretningen, for at kunne lave en økonomiberegning omkring det."

"Den anden del er, at man i årenes har lavet alle mulige bindinger mellem applikationerne," forklarer Per Andersen.

Han beskriver problemstillingen således:

- Du har applikation A og B. Applikation B bliver ikke rigtig brugt længere, men det ved du ikke. Applikation A har du egentlig en god plan for at skifte ud, men der er integration til applikation B.

"De modige skifter bare og ser så, om der er nogen, der bruger B. Men det er temmelig risikabelt."

"Derfor har vi efterhånden et applikationslandskab, der har en hel masse bindinger, og det er typisk hos de ældre applikationer, hvor du har hard-kodede bindinger på, og hvor dokumentation er væk - hvis den i det hele taget har været der. Du bliver låst fast."

Sådan skal du styre applikationerne

Man bliver bange for at røre ved en af murstenene, fordi hele huset risikerer at falde sammen.

Sådan beskriver Per Andersen problemstillingen med de mere eller mindre synlige bindinger imellem virksomhedens applikationer.

"Derfor er det vigtigt at arbejde hen imod et mere simpelt applikationslandskab og få fjernet de mursten, som rent faktisk ikke vælter huset."

Capgemini lavede i 2011 en undersøgelse blandt 100 it-ledere i USA og en række europæiske lande, der viste, at kun fire procent mente, at samtlige it-systemer i virksomheden var kritiske for virksomheden.

40 procent mente, at omkring halvdelen af systemerne var vitale for forretningen. 17 procent mente, at mindre end 10 procent af applikationerne i porteføljen var mission-kritiske.

En af forklaringerne på, at der findes så mange ikke mission-kritiske applikationer, er at der ofte laves løsninger, der egentlig kun skal tilgodese et midlertidigt behov, men som alligevel lever videre efter endt brug. 

"Man glemmer at få sat en udløbsdato på applikationen, og så glemmer folk, at den er der."

Her er grund-reglerne

Derfor bør midlertidige applikationer have en slags kill-date koblet på sig.

Applikationer, der har en længere levetid, bør vurderes eksempelvis en gang om året, så man tjekker, hvor mange der bruger den, og hvilken værdi, den giver for forretningen.

Det er imidleritid ikke bare sådan, at man kan rydde op i applikationslandskabet og derefter læne sig tilbager og slappe af.

"Tendensen i markedet er, at man får flere og flere applikationer. Kompleksiteten i det her landskab vil blive øget, så det er en problemstilling, der bliver mere og mere vigtig at få styr på," mener Per Andersen fra Capgemini.

Det gælder ikke mindst den del, der handler om udfasningen af applikationer.

"Det er ikke noget, man har haft så meget fokus på, fordi vi har været i en fase, hvor man har opbygget de her ting. Nu bliver it modent, og så skal vi til løbende at vedligeholde og udfase. Vi skal have opbygget noget mere erfaring og nogle flere metoder til, hvordan man gør det," forklarer Per Andersen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Ny skærmteknologi kan være på vej til iPhone: I fremtiden vil din skærm altid være tændt
Apple har store forventninger til den næste iPhone, der muligvis vil blive udstyret med en helt ny skærmteknologi. Selskabets leverandører har derfor fået at vide, at de skal øge produktionskapaciteten med 20 procent.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.