Artikel top billede

Hvor tæt er Apples Tim Cook egentlig på at blive fyret?

Apples topchef skal meget snart begynde at vise, hvad Apples vækst i fremtiden skal bygge på.

Fornylig lovede Apples topchef, Tim Cook, at Apple til efteråret vil præsentere en helt stribe fantastiske nye produkter og tjenester.

Det er et løfte, som han gør bedst i at holde.

Til efteråret er det nemlig to år siden, at Tim Cook overtog topposten som administrerende direktør i Apple.

I den periode har Apple nydt godt at det massive momentum, som selskabet har med salget af iPad og iPhone-produktlinierne.

Mangler en klar plan

Til gengæld har Tim Cook endnu ikke fremlagt en klar og troværdig vækstplan for selskabets fremtid, der kan tilfredsstille både kunder og investorer.

Tim Cook har således hverken fremlagt en plan for hverken fortsættelse af Apples nuværende strategi eller udviklingen af en ny strategi.

Topchefen er ofte blevet kritiseret for at være en dårlig kommunikatør, som i stilhed og uden sværdslag har betragtet, at Apples aktiekurs er faldet fra mere end 700 dollar til under 400 dollar.

Rygter: Han ryger
Finansmagasinet Forbes har da også været på banen med rygter om, at Apples bestyrelse overvejer at udskifte Tim Cook.

Ledelses-ekspert Jason Schloetzer fra Georgetown University siger imidlertid til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau, at en udskiftning sandsynligvis ikek vil finde sted endnu.

Årsag: Tim Cook har kun siddet 20 måneder på posten, og normalt får en direktør, der ikke laver direkte skade, to til tre år til at udstikke nye strategier.

"Så Tim Cook kan komme i problemer, hvis ikke vi har set en vækstplan om knap halvandet år, hvor Tim Cook har været topchef i tre år," siger Jason Schloetzer.

Mens Tim Cook endnu ikke har tegnet en klar fremtidskurs, så tæller det til hans fordel, at han har været i stand til på kort tid at træde ud af den berømte Steve Jobs' skygge, mener professoren.

"Cook har været god til at være sig selv og til ikke at forsøge at være Steve Jobs. Han har været i stand til at udvikle sit eget brand og sin egen ledelsesstil - også selv om vi skulle finde ud af, at den ikke har været til Apples bedste," siger Jason Schloetzer til Computerworlds nyhedsbureau.

Tim Cook scorede også en fjer i hatten ved det netop aflagte kvartalsregnskab, der var bedre, end Wall Street havde forventet.

Ganske vist var indtjeningen faldet med 18 procent i forhold til det tilsvarende kvartal et år tidligere, men omsætningen var bedre end det forventede, ligesom salget af iPad-tabletcomputere var væsentligt bedre end i fjor.

Alt dette bygger imidlertid på momentum, og det ved markedet.

Når det gælder fremtiden, er det fortsat uklart, hvad Tim Cook vil og hvilke produkter han mener, at Apple skal bygge sin fremtid på.

Det vil vi vide mere om, når Apple forventeligt til efteråret løfter sløret for en række nye produkter.

Får vi her en sikker kurs og en sikker ide om, hvad Apple vil i fremtiden, kan Tim Cook blive siddende.

"Men kan Tim Cook ikke over for investorerne pege på, hvor dem fremtidige vækst skal komme fra, så tror jeg, at han vil få meget svært ved at beholde sit job," siger Jason Schloetzer til Computerworlds nyhedsbureau.

Læs også:

Efter Steve Jobs er Apples innovation gået helt i stå

Apple sælger som aldrig før - alligevel er det nedtur

Så vild er Apples økonomi - vælter sig i gigantiske summer

Apple ånder lettet op: Regnskab bedre end dystre forudsigelser

Apples vilde aktie-succes klinger af: Måske har selskabet toppet

Et år på posten: Sådan har Tim Cook givet Steve Jobs baghjul

Så længe kommer du til at vente på nye Apple-produkter

Tidligere Apple-chef: Så elendig er Tim Cook
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2022: Digitalisering, sikkerhed og strategi

Hvordan bruger A.P. Møller - Mærsk cloud? Hvordan sikrer digitalisering at TV 2 kan konkurrere med streaming-tjenesterne? Og er din organisation klædt på til at håndtere et DDoS-angreb? Svarerne får du på Computerworld Summit 2022: En hel dag til dig der arbejder professionelt med it.

17. maj 2022 | Læs mere


Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?