Artikel top billede

Storbanker får millioner af Skat efter bedrageri-sag

En storstilet dansk svindel-sag i it-branchen har udløst et millionbeløb til konkursboets kreditorer, der primært består af Danske Bank og Nordea.

Læs også: Ansat gik i protest: Kan koste it-bosser dyrt

I disse uger sidder dommere fra Vestre Landsret og vurderer, hvad udfaldet af en kæmpe erstatningssag mod bestyrelsen, revisorer og John Trolle fra Memory Card Technology skal blive.

Konkursboets advokat, Per Magid, har indirekte med de suverænt største kreditorer, Danske Bank og Nordea i ryggen, krævet 100 millioner kroner plus renter.

Bankerne tabte over en halv milliard kroner, da chipkort-virksomheden kollapsede for 12 år siden, men først om få uger lander altså afslutningen på erstatningssagen.

Opgør med Skat

Imidlertid er et andet, og lidt mindre, opgør i kølvandet på erhvervsskandalen i mellemtiden blevet landet.

Det drejer sig om en tvist mellem konkursboet og Skat. Således fremgår det af en ældre skrivelse af 14. august 2003 fra Skifteretten i Århus: at "krav mod Told og Skat" afventer erstatningssagen.

Imidlertid oplyser Per Magid nu til Computerworld, at sagen er blevet afsluttet.

"Som svar på dine spørgsmål kan jeg oplyse, at det er lykkedes at afslutte sagen mod Skat før erstatningssagen mod John Rasmussen m. fl. er afsluttet," skriver han i en mail.

Således har konkursboet fået hentet millioner hjem til kreditorerne.

"Skat har tilbagebetalt cirka 5.8 millioner kroner, der har været betalt for meget i skat som følge af de urigtige regnskaber i indkomstårene 1999 og 2000," oplyser Per Magid.

Da Memory Card Technology kollapsede gik der ikke lang tid, inden Bagmandspolitiet kastede sig over sagen.

Og efter en langstrakt straffesag - og efterfølgende ankesag om blandt andet bedrageri - blev selskabet direktør og stifter John Trolle idømt seks års fængsel.

I jagten på en notering på Nasdaq-børsen i USA pyntede man lige lovligt fantasifuldt på tallene, omsætningen, overskuddet og lagerværdierne.

Magtfulde bankfolk mod kæmpe revisionshuse

Om nogle uger falder så dom i erstatningssagen, som fremtrædende og magtfulde erhvervsfolk følger nøje med i, fordi de var med til at yde it-virksomheden lån i sin tid.

Det gælder blandt andet tidligere Danske Bank-direktør Peter Straarup og Jakob Broager, der henholdsvis sidder i spidsen for Finansiel Stabilitet og en Mærsk-fond. Derudover var Nordea-direktør Peter Schützte, der i dag er DSB-formand, også meget tæt på it-virksomheden.

Under sagen har de sagsøgte, herunder to af verdens største revisionshuse Ernst & Young og PwC, stillet spørgsmålstegn ved om bankerne ikke reelt kendte risikoen ved at gøre forretninger med Memory Card Technology.

Derfor har der undervejs også været strid om en stribe ellers fortrolige bankpapirer.

Den tidligere bestyrelse, hvoraf enkelte fortsat besidder poster i erhvervslivet, har undervejs måtte argumentere for, at de intet kunne at stillet op for at stoppe svindlen fra direktøren.

Imidlertid kan en protest-opsigelse fra en ansat i sidste ende komme til at koste dyrt.

Vestre Landsret oplyser, at dommen falder mandag den 1. juli 2013 klokken 09.00.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Efter et års forsinkelse: DR skruer markant op for billedkvaliteten på DRTV - vil sende dobbelt så mange billeder som tidligere
Da hele fodbolddanmark mandag så det danske landsholds 4-1 sejr over Rusland skete det i en markant højere kvalitet for manges vedkommende, end de er vant til. DR har nemlig fordoblet kvaliteten på streamingtjenesten DRTV.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.