Artikel top billede

Flere af landets mest magtfulde erhvervsfolk med en fortid hos Danske Bank og Nordea følger nøje med i erstatningssagen, vurderer ledelsesekspert.

Opsigtsvækkende dom på vej i stort it-opgør

Flere af landets mest magtfulde erhvervsfolk følger nøje med, når dommen falder i erstatningsopgør til 100 millioner kroner i kølvandet på langstrakt it-skandale.

Læs også: Slog fejl: It-svindler ville forpurre start af retssag

I dag er sidste berammet dag i hovedforhandlingen i Vestre Landsret i Viborg i erstatningssagen efter kollapset af Memory Card Technology, hvor revisionsvirksomheder Ernst & Young og PwC, tidligere bestyrelse i virksomheden og topchef John Trolle, afkræves 100 millioner kroner for svigt.

Chipkort-virksomheden kollapsede for 12 år siden, og erstatningskravet påløber da også renter, men årsagen til den lange sagsbehandlingstid har blandt andet været, at man ville afvente udfaldet af en straffesag imod John Trolle.

Den blev afgjort med et udfald, der betyder at John Trolle i dag afsoner seks års fængsel i Sdr. Omme Statsfængsel.

På målstregen forsøgte John Trolle at få udskudt den ellers langstrakte erstatningssag - men det mislykkedes totalt.

Nu er turen så kommet til at gøre resten af regnskabet op:

Har primært de store revisionshuse, der er blandt verdens største, og flere fremtrædende erhvervsfolk i bestyrelsen dengang svigtet deres ansvar?

Topfolk fra storbanker

Sagen er anlagt af konkursboets kurator Per Magid, hvor Danske Bank og Nordea er langt de største kreditorer, og har tilsammen tabt over en halv milliard kroner.

I sin tid var nogle af landets mest magtfulde erhvervsfolk, da også meget tæt på sagen. Det gælder blandt andet Danske Bank-folkene Peter Straarup og Jakob Broager, der i dag er formand for Finansiel Stabilitet og Nordeas Peter Schütze, der er i dag er formand for DSB.

Og ledelsesekspert og professor Anders Drejer fra Aalborg Universitet fortæller, at de magfulde topfolk også i dag følger sagen tæt - selvom det er mange år siden Memory Card Technology kollapsede.

"Du kan være helt sikker på, at bank-folkene - også selvom to af dem er pensionerede - følger den sag meget tæt."

"Dels er sagen både usædvanlig og alvorlig - det er mange penge - og dels er fronterne i sagen trukket så hårdt op, at udfaldet - uanset hvad side dommen går til - vil være opsigtsvækkende," forklarer Anders Drejer.

Såfremt hverken bestyrelsen, revisiorer eller John Trolle, der dog er dømt i en straffesag, ikke skal betale erstatning, så sætter det de store banklån givet til virksomheden i et noget andet lys.

"Samtidig er de fleste topledere ret ærekære, nok noget mere end os andre," forklarer Anders Drejer om topchefernes interesse for sagen.

Flere revisionsgiganter

Men også i forhold til revisionsbranchen er sagen yderst interessant.

"Det samme gør sig naturligvis gældende for revisorerne. Nu har KPMG (der reviderede IT Factorys regnskaber, red.) fået et par slag over de sidste 3-4 år, så PwC og Ernst & Young vil nok gerne undgå en tilsvarende skæbne," forklarer Anders Drejer om sagen set fra deres stol.

Også under hovedforhandlingen i Vestre Landsret har flere fremtrædende erhvervsfolk måtte afgive vidneforklaringer.

Topfolk vidner 12 år efter

Under hovedforhandlingen i Vestre Landsret i Viborg i april har flere personer måtte afgive vidneforklaringer.

Af en tidsplan fra Landsretten fremgår det således, at Lars Marcher vidnede den 16. april 2013.

Han var i Memory Card Technology den næstkommanderende efter John Trolle og spillede en central rolle, da John Trolle blev smidt på porten.

I dag er Lars Marcher, der efter MTC-kollapset fik solgt resterne til Dataram for 260 millioner og selv blev administrerende direktør der, topchef hos virksomheden Ambu.

Ambu laver livredningsudstyr og har en omsætning på en lille milliard kroner om året.

Central opsigelse fra ansat

Også Henning Bech, der blot var hos it-virksomheden i tre måneder inden han sagde op i protest, vidnede.

Det skete også den 16. april.

Endelig har også Bjarne Krogh, der var personligt assistent for John Trolle, et par bankfolk og revisorerne været i vidneskranken.

2. maj er berammet som sidste dag, hvor der er afsat tid til sagsøgers såkaldte replik og sagsøgernes tilsvarende duplik.

Under hovedforhandlingen er i øvrigt også blevet gennemgået KPMGs rapport om hele sagen. KPMG blev nemlig hyret ind til at finde hoved og hale i økonomien.

For ulejligheden fik selskabet et honorar på cirka 15 millioner kroner - eksklusiv moms.

Nu lakker den lange sag imidlertid mod en ende.

Normal kutyme er, at dommen falder ikke senere end otte uger efter, hovedforhandlingen er afsluttet.

Hemmelig bankpapirer og advarsler

Artikler om bestyrelsen

Ansat gik i protest: Kan koste danske it-bosser dyrt
En ansats opsigelse kan i sidste ende gå hen og blive en meget dyr affære for bestyrelsen hos en tidligere gloværdig og prisbelønnet it-virksomhed.
Læs mere.

Her er den centrale opsigelse fra ansat

Dette brev fra ansat er central i et opgør om 100 millioner kroner mellem landets to største banker og flere fremtrædende bestyrelsesmedlemmer.
Læs mere.

Artikel om revisionen

Vupti: Danske it-varer for fire milliarder flyttet om natten
I en verserende erstatningssag til 100 millioner kroner er der fokus på revisorernes ansvar i fantasifuld dansk it-virksomhed. Top-banker i opsigtsvækkende opgør med revisionsgiganter.
Læs mere.

Artikler om topchefen

John Trolle i retten: Jeg skal frifindes
Reportage: En fåmælt John Trolle mødte tirsdag op i retten i Viborg i første kapitel i stor erstatnings-batalje om 100 millioner kroner. Se her, hvordan det gik.
Læs mere.

Slog fejl: It-svindler ville forpurre start af retssag
Den kendte it-mand John Trolle, der afsoner en dom for bedrageri, forsøgte fra statsfængslet at forpurre opstarten af et retsopgør med Danske Bank og Nordea. "Ingen kommentarer," lyder det fra manden selv
Læs mere.

Artikel om bankerne og kurator

Hemmelige bank-papirer spøger i kæmpe it-opgør

Hemmelige bankpapirer spiller en cental rolle i et opgør til 100 millioner kroner i kølvandet på stor dansk it-skandale. Se her, hvordan sagen hænger sammen.
Læs mere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere