Artikel top billede

Flere af landets mest magtfulde erhvervsfolk med en fortid hos Danske Bank og Nordea følger nøje med i erstatningssagen, vurderer ledelsesekspert.

Opsigtsvækkende dom på vej i stort it-opgør

Flere af landets mest magtfulde erhvervsfolk følger nøje med, når dommen falder i erstatningsopgør til 100 millioner kroner i kølvandet på langstrakt it-skandale.

Læs også: Slog fejl: It-svindler ville forpurre start af retssag

I dag er sidste berammet dag i hovedforhandlingen i Vestre Landsret i Viborg i erstatningssagen efter kollapset af Memory Card Technology, hvor revisionsvirksomheder Ernst & Young og PwC, tidligere bestyrelse i virksomheden og topchef John Trolle, afkræves 100 millioner kroner for svigt.

Chipkort-virksomheden kollapsede for 12 år siden, og erstatningskravet påløber da også renter, men årsagen til den lange sagsbehandlingstid har blandt andet været, at man ville afvente udfaldet af en straffesag imod John Trolle.

Den blev afgjort med et udfald, der betyder at John Trolle i dag afsoner seks års fængsel i Sdr. Omme Statsfængsel.

På målstregen forsøgte John Trolle at få udskudt den ellers langstrakte erstatningssag - men det mislykkedes totalt.

Nu er turen så kommet til at gøre resten af regnskabet op:

Har primært de store revisionshuse, der er blandt verdens største, og flere fremtrædende erhvervsfolk i bestyrelsen dengang svigtet deres ansvar?

Topfolk fra storbanker

Sagen er anlagt af konkursboets kurator Per Magid, hvor Danske Bank og Nordea er langt de største kreditorer, og har tilsammen tabt over en halv milliard kroner.

I sin tid var nogle af landets mest magtfulde erhvervsfolk, da også meget tæt på sagen. Det gælder blandt andet Danske Bank-folkene Peter Straarup og Jakob Broager, der i dag er formand for Finansiel Stabilitet og Nordeas Peter Schütze, der er i dag er formand for DSB.

Og ledelsesekspert og professor Anders Drejer fra Aalborg Universitet fortæller, at de magfulde topfolk også i dag følger sagen tæt - selvom det er mange år siden Memory Card Technology kollapsede.

"Du kan være helt sikker på, at bank-folkene - også selvom to af dem er pensionerede - følger den sag meget tæt."

"Dels er sagen både usædvanlig og alvorlig - det er mange penge - og dels er fronterne i sagen trukket så hårdt op, at udfaldet - uanset hvad side dommen går til - vil være opsigtsvækkende," forklarer Anders Drejer.

Såfremt hverken bestyrelsen, revisiorer eller John Trolle, der dog er dømt i en straffesag, ikke skal betale erstatning, så sætter det de store banklån givet til virksomheden i et noget andet lys.

"Samtidig er de fleste topledere ret ærekære, nok noget mere end os andre," forklarer Anders Drejer om topchefernes interesse for sagen.

Flere revisionsgiganter

Men også i forhold til revisionsbranchen er sagen yderst interessant.

"Det samme gør sig naturligvis gældende for revisorerne. Nu har KPMG (der reviderede IT Factorys regnskaber, red.) fået et par slag over de sidste 3-4 år, så PwC og Ernst & Young vil nok gerne undgå en tilsvarende skæbne," forklarer Anders Drejer om sagen set fra deres stol.

Også under hovedforhandlingen i Vestre Landsret har flere fremtrædende erhvervsfolk måtte afgive vidneforklaringer.

Topfolk vidner 12 år efter

Under hovedforhandlingen i Vestre Landsret i Viborg i april har flere personer måtte afgive vidneforklaringer.

Af en tidsplan fra Landsretten fremgår det således, at Lars Marcher vidnede den 16. april 2013.

Han var i Memory Card Technology den næstkommanderende efter John Trolle og spillede en central rolle, da John Trolle blev smidt på porten.

I dag er Lars Marcher, der efter MTC-kollapset fik solgt resterne til Dataram for 260 millioner og selv blev administrerende direktør der, topchef hos virksomheden Ambu.

Ambu laver livredningsudstyr og har en omsætning på en lille milliard kroner om året.

Central opsigelse fra ansat

Også Henning Bech, der blot var hos it-virksomheden i tre måneder inden han sagde op i protest, vidnede.

Det skete også den 16. april.

Endelig har også Bjarne Krogh, der var personligt assistent for John Trolle, et par bankfolk og revisorerne været i vidneskranken.

2. maj er berammet som sidste dag, hvor der er afsat tid til sagsøgers såkaldte replik og sagsøgernes tilsvarende duplik.

Under hovedforhandlingen er i øvrigt også blevet gennemgået KPMGs rapport om hele sagen. KPMG blev nemlig hyret ind til at finde hoved og hale i økonomien.

For ulejligheden fik selskabet et honorar på cirka 15 millioner kroner - eksklusiv moms.

Nu lakker den lange sag imidlertid mod en ende.

Normal kutyme er, at dommen falder ikke senere end otte uger efter, hovedforhandlingen er afsluttet.

Hemmelig bankpapirer og advarsler

Artikler om bestyrelsen

Ansat gik i protest: Kan koste danske it-bosser dyrt
En ansats opsigelse kan i sidste ende gå hen og blive en meget dyr affære for bestyrelsen hos en tidligere gloværdig og prisbelønnet it-virksomhed.
Læs mere.

Her er den centrale opsigelse fra ansat

Dette brev fra ansat er central i et opgør om 100 millioner kroner mellem landets to største banker og flere fremtrædende bestyrelsesmedlemmer.
Læs mere.

Artikel om revisionen

Vupti: Danske it-varer for fire milliarder flyttet om natten
I en verserende erstatningssag til 100 millioner kroner er der fokus på revisorernes ansvar i fantasifuld dansk it-virksomhed. Top-banker i opsigtsvækkende opgør med revisionsgiganter.
Læs mere.

Artikler om topchefen

John Trolle i retten: Jeg skal frifindes
Reportage: En fåmælt John Trolle mødte tirsdag op i retten i Viborg i første kapitel i stor erstatnings-batalje om 100 millioner kroner. Se her, hvordan det gik.
Læs mere.

Slog fejl: It-svindler ville forpurre start af retssag
Den kendte it-mand John Trolle, der afsoner en dom for bedrageri, forsøgte fra statsfængslet at forpurre opstarten af et retsopgør med Danske Bank og Nordea. "Ingen kommentarer," lyder det fra manden selv
Læs mere.

Artikel om bankerne og kurator

Hemmelige bank-papirer spøger i kæmpe it-opgør

Hemmelige bankpapirer spiller en cental rolle i et opgør til 100 millioner kroner i kølvandet på stor dansk it-skandale. Se her, hvordan sagen hænger sammen.
Læs mere.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Intels store plan afsløret: Fire nye generationer af processorer klar inden 2025 - og en helt ny æra er på vej
Intels nye CEO Pat Gelsinger har fremlagt planen for de fem års produkter. Planen rummer hele fire nye processorteknologier og en vild ny standard for produktionsteknologien. Se planerne her.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Få overblik over forhindringer på den digitale rejse og kom hurtigt videre
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.