Artikel top billede

Ansat gik i protest: Kan koste danske it-bosser dyrt

En ansats opsigelse kan i sidste ende gå hen og blive en meget dyr affære for bestyrelsen hos en tidligere gloværdig og prisbelønnet it-virksomhed.

I Vestre Landsret i Viborg er man i disse dage i gang med at lukke et af de sidste kapitler efter it-skandalen om Memory Card Technology.

Konkursboet, hvis to største kreditorer er Danske Bank og Nordea, der tabte en halv milliard kroner på kollapset, kræver 100 millioner kroner af John Trolle, revisionsgiganterne Ernst & Young og PwC (tidligere PricewaterCoopers) og så flere tidligere bestyrelsesmedlemmer.

Blandt de sidstnævnte er advokat Niels Obstrup, der i dag blandt andet er formand for Dansk Arbejdsgiverforening i Aarhus og tidligere bestyrelsesformand Kjeld Ranum, der kan skrive tidligere topchef hos Aarhus Oliefabrik A/S på cv'et, og som i 2002 fik den thailandske pris: "Most Exalted Order of the White Elephant".

Imidlertid skal erstatningssagen belyse, hvorvidt de sagsøgte har svigtet deres ansvar - og eksempelvis ikke reageret tiltrækkeligt på advarselslamper.

Sagsøger: Han er en central person
Og allerede på førstedagen i hovedforhandlingen i Viborg fremførte konkursboets advokat Per Magid, at særligt en person vil være central i sagen.

Det er den tidligere finansdirektør Henning Bech.

Han var kun på posten i få måneder, inden han sendte en opsigtsvækkende opsigelse til John Trolle og bestyrelsesformand Kjeld Ranum.

Læs brevet her.

Det skete inden kollapset, og afgørende er det altså, hvordan eksempelvis bestyrelsesformanden reagerede på opsigelsen.

Protest: Sådan foregik opsigelsen

Henning Bech har kun været ansat i tre måneder, da han opdager, at der sker nogle opskrivningerne af lagerværdierne for mere end 20 millioner kroner.

I første omgang går han til John Trolle med kritikken, som fuldstændigt preller af på John Trolle, der for en sjælden gangs skyld møder en kritiker, som ikke makker ret og retter ind.

Dagen efter møder Henning Bech op i virksomheden, hvor han
afleverer sin opsigelse til John Trolle.

Efter han har indleveret sin opsigelse, sender den nu
fratrådte finansdirektør et brev til selskabets bestyrelsesformand, Kjeld Ranum:

I brevets indledning, skriver han:

"Kære Kjeld. Jeg skriver til dig, fordi du spillede en væsentlig
rolle ved min ansættelse i Memory Card Technology, samt fordi du i din egenskab af bestyrelsesformand for Memory
Card Technology vil være interesseret i, hvorfor CFO'en (finansdirektøren, red.) pludselig fratræder."

Imod regnskabsprincipper og muligt efterspil

I brevet peger Henning Bech direkte på opskrivningen som årsagen til sin afgang.

"En sådan opskrivning ville efter min bedste vurdering være helt uholdbar i relation til såvel de generelt accepterede regnskabsprincipper som MCT's egne, trykte regnskabsprincipper," skriver han blandt andet.

Desuden oplyser den fratrædende leder, at han ikke længere har tillid til John Trolle, der som bekendt senere bliver dømt seks års for fængsel for bedrageri i forbindelse med Memory Card Technology.

I brevet bliver bestyrelsesformanden advaret om, at
opjusteringen i værste fald kan få et retsligt efterspil.

"Hvis ovenstående giver anledning til dårlige regnskabsresultater
efter Nasdaq-noteringen, kan der blive tale om
sagsanlæg mod hele ledelsen," advarer finansdirektøren
i brevet.

Bestyrelsesformand: Ren fantasi

I bogen "En svindlers storhed og fald" om John Trolle og Memory Card Technology-sagen, beskrives forløbet mere indgående.

Heri refereres fra nogle retsdokumenter, der beskriver, hvordan Henning Bech siden har vidnet om forløbet.

Ifølge Henning Bech ringer bestyrelsesformand Kjeld Ranum til
finansdirektøren dagen efter, han sender ham brevet.

Henning Bech hævder, at bestyrelsesformanden i samtalen både virker vantro og rådvild, da han bliver konfronteret med beskyldningerne.

"Hvad skal jeg gøre, han (John Trolle, red.) rundsnakker mig jo," siger formanden i en telefonsamtale, hævder den afgående finansdirektør, ifølge retsdokumenterne.

Formand: Ren fantasi
Bestyrelsesformand Kjeld Ranum har en noget anden
opfattelse af forløbet, som også fremgår af bogen.

"Da jeg modtog brevet, var jeg ikke det mindste rådvild.
Jeg vidste nøjagtigt, hvad jeg skulle gøre," forklarer
Kjeld Ranum i bogen.

Ifølge den daværende bestyrelsesformands udlægning
af forløbet ringede han straks til John Trolle og forholdt
ham indholdet af brevet.

"På grund af sagens karakter bad jeg ham om et svar
skriftligt dagen efter. Det fik jeg," oplyser Kjeld Ranum.

Han forklarer, at John Trolle herefter indkalder revisionen
med henblik på at få afklaret de nævnte differencer.

"Enhver tvivl om lagerets tilstedeværelse og værdi blev
fejet til side, og Henning Bech skrev den 28. februar under
på et ‘Management letter'," oplyser Kjeld Ranum.

"Samtalen er ren fantasi. Jeg kunne ikke drømme om at spørge en "fyret" direktør om, hvad jeg skal gøre, og begrebet "rundsnakker" har jeg aldrig haft i min mund. Det indgår ikke i mit ordforråd," siger bestyrelsesformand Kjeld Ranum om forløbet, hvor finansdirektør Henning Bech selv vælger at gå i protest.

Nogen tid senere bliver John Trolle smidt på porten under lettere dramatiske omstændigheder, hvor både bestyrelsesformanden og flere bankbosser er involverede.

Bankbosser hælder John Trolle ud

For siden får en gruppe andre ansatte nemlig også nok af John Trolle og de mange uregelmæssigheder i virksomheden.

Faktisk holder de utilfredse ansatte et hemmeligt møder, hvorefter de sender en mail til bestyrelsesformand Kjeld Ranum, og under et efterfølgende møde med bestyrelsen på advokat og bestyrelsesmedlem Niels Peder Opstrups kontor fortæller de tre direkte, at de ikke længere har tillid til John Trolle.

Herefter opsøger bestyrelsesformanden Nordea-bossen
Peter Schütze og redegør for "en række små og store ting,
som John Trolle har foretaget", fremgår det af retsdokumenter i følge bogen.

På mødet deltager også Danske Banks Jakob Broager, der i dag er formand for Finansiel Stabilitet.

12 år efter

I øvrigt har de sagsøgte fremført, at deres menneskerettigheder er blevet overtrådt grundet den lange sagsbehandlingstid.

Selvom John Trolle blev i dømt seks års fængsel for bedrageri i en straffesag, så fik han faktisk rabat netop grundet den lange sagsbehandlingstid.

Imidlertid afviste Per Magid også på førstedagen af hovedforhandlingen i erstatningssagen, at det skulle spille ind i udmålingen af erstatning.

De sagsøgte afkræves 100 millioner kroner plus renter, som de skal hæfte solidarisk for.

Af retsdokumenter fremgår, at bestyrelsen har en forsikring på 50 millioner kroner og tidligere har det været fremme, at også revisionsselskaber har forsikring imod søgsmål.

Der forventes at falde dom efter hovedforhandlingen, der afsluttes medio maj.

Henning Bech, der sagde op i protest efter kun tre måneder i Memory Card Technology, er i dag medlem af bestyrelsen for en forening, hvis formål er at give kvinder og børn i Etiopien en bedre fremtid.

Henning Bech betragter i dag Memory Card Technology som et "vigtigt stykke dansk erhvervshistorie", men ønsker ikke at fortælle om sin egen tid i John Trolles virksomhed.

Advokat for de tidligere it-bestyrelsesmedlemmer i den verserende sag, Carsten Pedersen, der er partner i Bech-Bruun, meddeler, at de ikke ønsker at udtale sig.

"Vi har som tidligere meddelt ikke nogen kommentarer til sagen. Så længe den ikke er endeligt afgjort ved domstolene," skriver han i en mail til Computerworld.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.