Artikel top billede

Fiberbranche igen i krig med dansk telebranche

Fiberbranchen og teleindustrien er for 117. gang havnet i totterne på hinanden. Denne gang handler det om telemedicin og om dårligt bredbånd.

Bliver telemedicin bremset af politiske eller teknologiske forhindringer?

Den debat er blusset op igen, efter en samlet flok bestående af direktørerne i Medicoindustrien, Teleindustrien og IT-Branchen i sidste uge sendte en kronik af sted i Børsen under overskriften "Politisk nøl bremser telemedicin."

"Ofte støder vi på argumenter om, at vi endnu ikke har teknologien til, at telemedicin kan fungere. Den gode nyhed er dog, at vi har teknologien til, at det kan ske i morgen, hvis bare vi får de politiske rammer til at gøre det. Problemet er ikke teknisk, det er politisk," skriver direktørerne Peter Huntley, Jakob Willer og Morten Bangsgaard i kronikken.

I kronikken opfordrer de blandt andet til et mere frit flow af data, intelligente offentlige indkøb samt at sikre, at der er økonomiske incitamenter i regionerne til at udlægge patienterne.

Sidst slutter de tre kronikører af med et afsnit, hvor de hævder, at infrastrukturen i dag er god nok til telemedicin.

"I stedet for at fokusere på de reelle udfordringer og udvikling af innovative løsninger, der skaber værdi for brugerne, er debatten drejet i retning af, om den digitale infrastruktur og bredbåndshastighederne i Danmark er gode nok til telemedicin i stor skala. Lad os slå det helt fast. Den nuværende teknik og infrastruktur er ikke en hindring for telemedicins udbredelse," skriver de.

Dansk Energi bringer nedskudt argument i spil igen

Men den diagnose af telemedicins-tilstanden er fiberbranchens interesseorganisation Dansk Energi bestemt ikke enig i.

KMD-projekt skyldtes dårligt bredbånd

Under overskriften "Tele-fejldiagnose" svarede Dansk Energis chefkonsulent Thomas Woldiderich i går tilbage i Børsen.

Han kalder det en fejldiagnose, at infrastrukturen ikke skulle være et problem for brug af telemedicin og tilføjer, at det især halter bagefter med uploadhastigheden.

"En ny analyse lavet for Erhvervsstyrelsen konkluderer, at en videosamtale i HD-kvalitet kræver en upload-hastighed på 5 Mbit/s eller mere," skriver han.

Dernæst refererer han til et forfejlet telemedicin-projekt i Nordjylland, der tidligere er blevet beskrevet i blandt andet Computerworld.

Mens dårligt bredbånd i første omgang fik skylden for det fejlslagne projekt, viste det sig ved nærmere eftersyn, at KMD's valg af software også havde et vist ansvar.

Den pointe slog erhvervs- og vækstminister Anette Vilhelmsen (SF) også fast, da sagen landede på hendes bord. Hun forsvarede i den forbindelse bredbåndsdækningen, og efterfølgende har KMD også selv erkendt fejl.

"Pilotprojektet har således begrænset sig i valget af digitale platforme," udtalte hun dengang.

Alligevel vælger Dansk Energi at overse nuancerne i form af ministerens ord og KMD's erkendelse af egne fejl.

For i kronikken skriver Thomas Woldiderich, at miseren i telemedicins-projektet skyldes dårligt bredbånd.

"Dårligt bredbånd var årsagen til, at en tredjedel af deltagerne måtte opgive at være med i et stort forsøg med telemedicin i Aalborg, Kerteminde, Greve og Aabenraa Kommune," skriver han i kronikken.

Computerworld har spurgt Thomas Woldiderich, hvorfor han bruger netop dette eksempel uden at nævne KMD-problemerne med løsningen. Men han mener ikke, det er ham, der forenkler debatten.

"Tværtimod. Hvis man læser kronikken fra Teleindustrien (og Medicoindustrien og It-branchen red.), så siger de over en bred kam, at der ikke er nogen problemer med infrastrukturen. Så er det jo underligt, at der er projekter, hvor man har gjort opmærksom på, at det har været en udfordring med forbindelsen visse steder. Jeg synes, det er et langt større problem, at man går ud og siger, at der ikke er et problem med infrastrukturen overhovedet," lyder det fra Woldiderich.

"Jeg kommenterer ene og alene på, at de i den første kronik blankt afviser udfordringer på bredbåndsområdet. De fokuserer 100 procent på kulturen og ingenting på teknologien. Jeg siger bare, at man skal også kigge på infrastrukturen," fortsætter Woldiderich.

Fiberselskabet SE: Problemet er i kulturen
Så endnu en gang er fronterne trukket skarpt op.

Thomas Woldiderich vil dog ikke sætte tal på, hvor stor en del af telemedicins-udfordringerne, han mener ligger i teknologien i forhold til politik.

Det er der dog andre i fiberbranchen, der vil.

Da det sønderjyske fiberselskab SE søsatte firmaet Next Step Citizen, der blandt andet ser på muligheder for at udbrede telemedicin, udtalte direktør Lisbeth Valther, at den primære udfordring ligger i at overbevise myndigheder om gevinsten.

"20 procent af udfordringerne ligger i teknologien, 80 procent i kulturen," lød det fra Lisbeth Valther.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.