Artikel top billede

Denne trend udfordrer it-afdelingens vanetænkning

En af de mest fremtrædende it-trends betyder et opgør med kulturen i mange it-afdelinger.

I en ny rapport fra konsulentfirmaet McKinsey udpeges 12 teknologier, der potentielt kan ændre vores måde at leve på, vores virksomheder og den globale økonomi.

Det drejer sig blandt andet om det mobile internet, automatisering af vidensarbejde, Internet of Things og cloud computing.

Det er allerede adskillige år siden, at mere eller mindre hele it-industrien begyndt at tale om det gigantiske potentiale i cloud, og McKinsey mener, at det helt store gennembrud nu er på vej.

"Inden for virksomheds-it tilbyder cloud-teknologi on-demand selvbetjening, tilgængelighed når som helst og hvor som helst, pooling af ressourcer til mange brugere eller organisationer og forbrugsbaserede priser," skriver McKinsey blandt andet.

"En af de vigtigste fordele ved cloud-modellen er elasticitet - brugere kan udvide eller mindske kapacitet efter behov."

Kan møde kulturel modstand

For læsere af Computerworld er det særligt interessant at se på, hvilken indflydelse cloud forventes at få for måden, man driver og leverer it på i en virksomhed.

For selvom alt tyder på, at cloud vil vinde yderligere frem i de kommende år, giver det også visse udfordringerne internt i virksomhedernes it-organisationer.

"Strukturelle problemer og kulturel modstand i it-afdelinger er også barrierer. Udrulning af cloud repræsenterer et signifikant skift i it-ledelses-praksisser, fra in-house arbejde til outsourcede løsninger til lave omkostninger, hvilket skaber bekymring for at miste kontrol," skriver McKinsey blandt andet.

"At rykke over over på cloud-teknologi kræver også nye it-budget-discipliner og kompetencer. En anden faktor er kompleksiteten i at migrere it-systemer med mange platforme, netværksprotokoller og udviklingsmiljøer til skyen," skriver konsulentfirmaet.

Der er også andre barrierer for brugen af cloud, heriblandt de lovgivningsmæssige udfordringer, der kan være, hvis man vil opbevare persondata i skyen, eller frygten for store nedbrud.

McKinsey peger også på behovet netværkskapacitet, der kan være en udfordring ikke mindst på trådløse netværk.

Men når alt kommer til alt, så er der en hel del mere, der taler for brugen af cloud end imod.

Derfor bliver cloud så stort

I marts måned vurderede en Gartner-rapport, at cloud computing sammen med CRM-løsninger vil være den primære drivkraft for virksomhedernes it-investeringerne i de kommende år.

Det er ikke mindst software-as-a-service-modellen, der vinder frem. Blandt de danske eksempler er skoproducenten ECCO, der har valgt at satse på CRM fra Salesforce.com, ligesom et stort antal danske virksomheder, der har taget hul på cloud med Microsofts Office 365.

På leverandørsiden fortsætter det massive fokus på cloud-services derfor også. Blandt andet er Microsoft godt i gang med at rykke Dynamics CRM og ERP ud i skyen.

Det giver da også rigtig god mening, hvis man skal tro McKinsey-rapporten.

"Efterspørgslen på cloud-services til virksomheder vil også fortsætte med at vokse. It-afdelinger står med konstant stigende krav om at skulle gøre mere og forbedre produktiviteten på samme tid."

"Cloud computing mindsker ikke kun omkostningerne, men hjælper også virksomheder med at implementere nye applikationer og tilføje services og regnekraft hurtigere, end de kan ved at bruge interne folk."

McKinsey-rapportens budskab er derfor:

"Ved at centralisere computere, storage og applikationer med skyen, højner virksomheder it-produktiviteten ved at øge udnyttelsen (hvilket i øjeblikket er begrænset af det faktum, at mange computere kun anvendes med peak-kapaciteten 30 eller 40 dage om året) og reducere antallet af medarbejdere, der er brug for for at kunne vedligeholde systemer og udvikle software."

Læs også:

Her er teknologierne der ændrer vores verden

Derfor bliver du snart overflødiggjort af en computer

Internet of Things: Derfor vil alt ændre sig nu
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere