Artikel top billede

Denne trend udfordrer it-afdelingens vanetænkning

En af de mest fremtrædende it-trends betyder et opgør med kulturen i mange it-afdelinger.

I en ny rapport fra konsulentfirmaet McKinsey udpeges 12 teknologier, der potentielt kan ændre vores måde at leve på, vores virksomheder og den globale økonomi.

Det drejer sig blandt andet om det mobile internet, automatisering af vidensarbejde, Internet of Things og cloud computing.

Det er allerede adskillige år siden, at mere eller mindre hele it-industrien begyndt at tale om det gigantiske potentiale i cloud, og McKinsey mener, at det helt store gennembrud nu er på vej.

"Inden for virksomheds-it tilbyder cloud-teknologi on-demand selvbetjening, tilgængelighed når som helst og hvor som helst, pooling af ressourcer til mange brugere eller organisationer og forbrugsbaserede priser," skriver McKinsey blandt andet.

"En af de vigtigste fordele ved cloud-modellen er elasticitet - brugere kan udvide eller mindske kapacitet efter behov."

Kan møde kulturel modstand

For læsere af Computerworld er det særligt interessant at se på, hvilken indflydelse cloud forventes at få for måden, man driver og leverer it på i en virksomhed.

For selvom alt tyder på, at cloud vil vinde yderligere frem i de kommende år, giver det også visse udfordringerne internt i virksomhedernes it-organisationer.

"Strukturelle problemer og kulturel modstand i it-afdelinger er også barrierer. Udrulning af cloud repræsenterer et signifikant skift i it-ledelses-praksisser, fra in-house arbejde til outsourcede løsninger til lave omkostninger, hvilket skaber bekymring for at miste kontrol," skriver McKinsey blandt andet.

"At rykke over over på cloud-teknologi kræver også nye it-budget-discipliner og kompetencer. En anden faktor er kompleksiteten i at migrere it-systemer med mange platforme, netværksprotokoller og udviklingsmiljøer til skyen," skriver konsulentfirmaet.

Der er også andre barrierer for brugen af cloud, heriblandt de lovgivningsmæssige udfordringer, der kan være, hvis man vil opbevare persondata i skyen, eller frygten for store nedbrud.

McKinsey peger også på behovet netværkskapacitet, der kan være en udfordring ikke mindst på trådløse netværk.

Men når alt kommer til alt, så er der en hel del mere, der taler for brugen af cloud end imod.

Derfor bliver cloud så stort

I marts måned vurderede en Gartner-rapport, at cloud computing sammen med CRM-løsninger vil være den primære drivkraft for virksomhedernes it-investeringerne i de kommende år.

Det er ikke mindst software-as-a-service-modellen, der vinder frem. Blandt de danske eksempler er skoproducenten ECCO, der har valgt at satse på CRM fra Salesforce.com, ligesom et stort antal danske virksomheder, der har taget hul på cloud med Microsofts Office 365.

På leverandørsiden fortsætter det massive fokus på cloud-services derfor også. Blandt andet er Microsoft godt i gang med at rykke Dynamics CRM og ERP ud i skyen.

Det giver da også rigtig god mening, hvis man skal tro McKinsey-rapporten.

"Efterspørgslen på cloud-services til virksomheder vil også fortsætte med at vokse. It-afdelinger står med konstant stigende krav om at skulle gøre mere og forbedre produktiviteten på samme tid."

"Cloud computing mindsker ikke kun omkostningerne, men hjælper også virksomheder med at implementere nye applikationer og tilføje services og regnekraft hurtigere, end de kan ved at bruge interne folk."

McKinsey-rapportens budskab er derfor:

"Ved at centralisere computere, storage og applikationer med skyen, højner virksomheder it-produktiviteten ved at øge udnyttelsen (hvilket i øjeblikket er begrænset af det faktum, at mange computere kun anvendes med peak-kapaciteten 30 eller 40 dage om året) og reducere antallet af medarbejdere, der er brug for for at kunne vedligeholde systemer og udvikle software."

Læs også:

Her er teknologierne der ændrer vores verden

Derfor bliver du snart overflødiggjort af en computer

Internet of Things: Derfor vil alt ændre sig nu




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere