Artikel top billede

NSA-sag: Overvågning forhindrede halshugning af danskere

Et afværget attentat mod Jyllands-Posten i 2009 bliver nu hevet frem som et eksempel på, at NSA's omstridte Prism-overvågningsprogram havde en effekt. Flere kritikere tror dog ikke på argumenterne.

Mens NSA-sagen om den massive overvågning i det amerikanske Prism-program ruller for fuldt tryk, bliver terrorforsøget mod Jyllands-Posten i 2009 nu hevet ind som argument for overvågningens effekt.

I et interview med tv-stationen ABC nævnte præsident Barack Obamas efterretningskoordinator, James Clapper, at aflytningsagenturet NSA's omdiskuterede indsamling og lagring af e-mails, video- og telefondata blev brugt til blandt andet at forhindre et terrorangreb mod den danske avis.

Det skriver Information.

Skulle have skåret hovedet af

Det planlagte terrorangreb mod Jyllands-Posten med baggrund i de omstridte Muhammed-tegninger i 2005 var angiveligt orkestreret af de to amerikanske statsborgere David Headley og Tahawwur Rana fra Chicago.

De blev senere sigtet for planlægning af et terrorangreb mod Jyllands-Posten i København, hvor ansatte blandt andet skulle have hugget hovederne af.

Den pakistansk-amerikanske terrorist David Headley havde ifølge interviewet med tv-stationen ABC længe været på overvågningsradaren, hvilket også var tilfældet inden terrorangrebet med togstationen i Mumbai, Indien, i 2008.

For med intens overvågning af David Headley var det efter sigende muligt for den amerikanske regering at advare Indien om et forestående angreb på Mumbai-togstationen, som kostede 166 mennesker livet og såre over 300 personer.

Efterfølgende kunne de amerikanske myndigheder så konstatere, at David Headley tog på rekognosceringstur til Danmark i 2009, hvilket hindrede terrorangrebet mod Jyllands-Posten ifølge den amerikanske efterretningskoordinator, James Clapper.

Argumenter møder kritik

Pressekritikeren Marcy Wheeler er dog ikke imponeret over argumentationen fra den amerikanske regerings side.

"Det er lidt mistænkeligt, at Clapper tilskriver det hemmelige Prism-program æren for opsporingen af Headley. Han arbejdede nemlig som informant i Pakistan for det amerikanske narkopoliti (DEA)," påpeger Marcy Wheeler ifølge Information.

Derudover advarede David Headleys første amerikanske hustru de amerikanske myndigheder allerede i 2005 om, at hendes mand trænede i en terrorlejr i Pakistan.

Hun skulle ifølge Information have tilbudt FBI adgang til hans e-mail, men dengang var svaret nej tak hos den føderale amerikanske ordensmagt.

Derudover har David Headleys anden hustru også advaret amerikanske myndigheder om senere terroraktiviteter. Disse informationer blev efterfølgende sendt til CIA, FBI og DEA.

Modstand hos politikere

Flere politikere med adgang til klassificerede dokumenter om Headley-sagen og andre forpurrede terrorangreb rejser spørgsmål om Obama-administrationens argumentation.

Det drejer sig blandt andet om de demokratiske senatorer Mark Udall og Ron Wyden, der begge er medlemmer af efterretningsudvalget i USA.

"I den udstrækning telefonlogbøger har leveret brugbare oplysninger, var de allerede tilgængelige via andre indsamlingsmetoder, som ikke krænker lovlydige borgeres privatsfære," lyder budskabet fra de to senatorer ifølge Information.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere