Artikel top billede

NSA-sag: Overvågning forhindrede halshugning af danskere

Et afværget attentat mod Jyllands-Posten i 2009 bliver nu hevet frem som et eksempel på, at NSA's omstridte Prism-overvågningsprogram havde en effekt. Flere kritikere tror dog ikke på argumenterne.

Mens NSA-sagen om den massive overvågning i det amerikanske Prism-program ruller for fuldt tryk, bliver terrorforsøget mod Jyllands-Posten i 2009 nu hevet ind som argument for overvågningens effekt.

I et interview med tv-stationen ABC nævnte præsident Barack Obamas efterretningskoordinator, James Clapper, at aflytningsagenturet NSA's omdiskuterede indsamling og lagring af e-mails, video- og telefondata blev brugt til blandt andet at forhindre et terrorangreb mod den danske avis.

Det skriver Information.

Skulle have skåret hovedet af

Det planlagte terrorangreb mod Jyllands-Posten med baggrund i de omstridte Muhammed-tegninger i 2005 var angiveligt orkestreret af de to amerikanske statsborgere David Headley og Tahawwur Rana fra Chicago.

De blev senere sigtet for planlægning af et terrorangreb mod Jyllands-Posten i København, hvor ansatte blandt andet skulle have hugget hovederne af.

Den pakistansk-amerikanske terrorist David Headley havde ifølge interviewet med tv-stationen ABC længe været på overvågningsradaren, hvilket også var tilfældet inden terrorangrebet med togstationen i Mumbai, Indien, i 2008.

For med intens overvågning af David Headley var det efter sigende muligt for den amerikanske regering at advare Indien om et forestående angreb på Mumbai-togstationen, som kostede 166 mennesker livet og såre over 300 personer.

Efterfølgende kunne de amerikanske myndigheder så konstatere, at David Headley tog på rekognosceringstur til Danmark i 2009, hvilket hindrede terrorangrebet mod Jyllands-Posten ifølge den amerikanske efterretningskoordinator, James Clapper.

Argumenter møder kritik

Pressekritikeren Marcy Wheeler er dog ikke imponeret over argumentationen fra den amerikanske regerings side.

"Det er lidt mistænkeligt, at Clapper tilskriver det hemmelige Prism-program æren for opsporingen af Headley. Han arbejdede nemlig som informant i Pakistan for det amerikanske narkopoliti (DEA)," påpeger Marcy Wheeler ifølge Information.

Derudover advarede David Headleys første amerikanske hustru de amerikanske myndigheder allerede i 2005 om, at hendes mand trænede i en terrorlejr i Pakistan.

Hun skulle ifølge Information have tilbudt FBI adgang til hans e-mail, men dengang var svaret nej tak hos den føderale amerikanske ordensmagt.

Derudover har David Headleys anden hustru også advaret amerikanske myndigheder om senere terroraktiviteter. Disse informationer blev efterfølgende sendt til CIA, FBI og DEA.

Modstand hos politikere

Flere politikere med adgang til klassificerede dokumenter om Headley-sagen og andre forpurrede terrorangreb rejser spørgsmål om Obama-administrationens argumentation.

Det drejer sig blandt andet om de demokratiske senatorer Mark Udall og Ron Wyden, der begge er medlemmer af efterretningsudvalget i USA.

"I den udstrækning telefonlogbøger har leveret brugbare oplysninger, var de allerede tilgængelige via andre indsamlingsmetoder, som ikke krænker lovlydige borgeres privatsfære," lyder budskabet fra de to senatorer ifølge Information.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Efter kæmpeinvestering: Danske Dixa skal firdoble antallet af udviklere
På halvandet år skal det unge it-selskab Dixa firdoble holdet af produktudviklere fra 75 til 300. Sådan lyder ambitionen hos det danske selskab, der netop har modtaget en kapitalindsprøjtning på 660 millioner kroner.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.