Artikel top billede

Manden bag overvågningsafsløringen: Derfor gjorde jeg det

En 29-årig mand står nu og frem og indrømmer, at han er manden, der afslørede de amerikanske myndigheders Facebook- og tele-overvågning

Den 29-årige Edward Snowden stod søndag aften dansk tid frem og indrømmede, at han er manden bag de seneste dages læk af fortrolige efterretningsdokumenter.

Dokumenterne afslører angiveligt, at den amerikanske regering har et omfattende overvågningsprogram, der gør det muligt at indhente store mængder af oplysninger om blandt andet Facebook og Googles brugere.

Til den britiske avis The Guardian fortæller Snowden, der nu er flygtet til Hong Kong, at han lækkede dokumenterne, fordi han er bekymret for demokratiet.

Indtil for få uger siden arbejdede han for den amerikanske sikkerhedstjeneste National Security Agency (NSA), og han forklarer, at han i sin tid hos tjenesten erfarerede, at der er blevet opbygget en digital infrastruktur, som gør det muligt at indsamle enorme mængder data om helt almindelige mennesker.

"Jeg kunne få adgang til dine emails, dine kodeord, telefondata og oplysninger om dine kreditkort", siger han.

"Men jeg ønsker ikke at leve i et samfund, hvor den slags er muligt. Jeg vil ikke leve i en verden, hvor alt jeg siger bliver optaget. Det er ikke vilkår, som jeg støtter eller har lyst til at leve under."

Beundrer Bradley Manning

Afsløringerne kommer samtidig med, at en anden amerikansk "whistleblower", den tidligere efterretningsofficer Bradley Manning, er for retten. I perioden 2009-2010 lækkede han mere end en halv million stærkt fortrolige dokumenter til Wikileaks.

Manning risikerer at blive idømt op til 125 års fængsel, og de amerikanske myndigheder mener, at lækagerne til Wikileaks kan blive misbrugt af USA's fjender

Men selv om Edward Snowden ifølge The Guardian beundrer Manning, slår han fast, at der set med hans øjne er en væsentlig forskel på de to læk.

"Jeg har nøje udvalgt hvert enkelt dokument, som er blevet offentliggjort, fordi jeg vil sikre mig, at de var i offentlighedens interesse. Der findes dokumenter, som vil have skabt mere opmærksomhed, men som jeg ikke har afleveret, fordi mit mål er ikke at skade folk. Mit mål er at skabe gennemsigtighed," siger han.

Siger farvel til hjem og kæreste

Snowden var ansat hos virksomheden Booze Allen, der udfører it-opgaver for den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA, og gennem de seneste fire år har han arbejdet på NSA's base på Hawaii. 

Han oplyser til The Guardian, at han bor sammen med sin kæreste på Hawaii i deres fælles hus.

Han job hos NSA indbragte ham omkring 200.000 dollar, lidt over 1 million kroner, om året.

"Men alt det er jeg villig til at ofre, fordi jeg ikke med god samvittighed kan tillade, at den amerikanske regering ødelægger privatlivet, internetfriheden og de grundlæggende frihedsrettigheder for folk rundt omkring i verden med den massive overvågningsmaskine, som de i al hemmelighed har bygget," siger han.

Edward Snowden siger ligeledes til The Guardian, at han ikke forventer, at han nogensinde igen vil være i stand til at returnere til sit hjem i USA.

Du kan læse hele interviewet med Snowden på The Guardians hjemmeside, hvor du også kan se dele af interviewet på video.

Læs også:

Hemmelige dokumenter: Dine personlige data og mails ender hos myndigheder

Sådan kan du sladre uden at afsløre hvem du er

Følg: @wittorff
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2022: Digitalisering, sikkerhed og strategi

Hvordan bruger A.P. Møller - Mærsk cloud? Hvordan sikrer digitalisering at TV 2 kan konkurrere med streaming-tjenesterne? Og er din organisation klædt på til at håndtere et DDoS-angreb? Svarerne får du på Computerworld Summit 2022: En hel dag til dig der arbejder professionelt med it.

17. maj 2022 | Læs mere


Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?