Artikel top billede

Manden bag overvågningsafsløringen: Derfor gjorde jeg det

En 29-årig mand står nu og frem og indrømmer, at han er manden, der afslørede de amerikanske myndigheders Facebook- og tele-overvågning

Den 29-årige Edward Snowden stod søndag aften dansk tid frem og indrømmede, at han er manden bag de seneste dages læk af fortrolige efterretningsdokumenter.

Dokumenterne afslører angiveligt, at den amerikanske regering har et omfattende overvågningsprogram, der gør det muligt at indhente store mængder af oplysninger om blandt andet Facebook og Googles brugere.

Til den britiske avis The Guardian fortæller Snowden, der nu er flygtet til Hong Kong, at han lækkede dokumenterne, fordi han er bekymret for demokratiet.

Indtil for få uger siden arbejdede han for den amerikanske sikkerhedstjeneste National Security Agency (NSA), og han forklarer, at han i sin tid hos tjenesten erfarerede, at der er blevet opbygget en digital infrastruktur, som gør det muligt at indsamle enorme mængder data om helt almindelige mennesker.

"Jeg kunne få adgang til dine emails, dine kodeord, telefondata og oplysninger om dine kreditkort", siger han.

"Men jeg ønsker ikke at leve i et samfund, hvor den slags er muligt. Jeg vil ikke leve i en verden, hvor alt jeg siger bliver optaget. Det er ikke vilkår, som jeg støtter eller har lyst til at leve under."

Beundrer Bradley Manning

Afsløringerne kommer samtidig med, at en anden amerikansk "whistleblower", den tidligere efterretningsofficer Bradley Manning, er for retten. I perioden 2009-2010 lækkede han mere end en halv million stærkt fortrolige dokumenter til Wikileaks.

Manning risikerer at blive idømt op til 125 års fængsel, og de amerikanske myndigheder mener, at lækagerne til Wikileaks kan blive misbrugt af USA's fjender

Men selv om Edward Snowden ifølge The Guardian beundrer Manning, slår han fast, at der set med hans øjne er en væsentlig forskel på de to læk.

"Jeg har nøje udvalgt hvert enkelt dokument, som er blevet offentliggjort, fordi jeg vil sikre mig, at de var i offentlighedens interesse. Der findes dokumenter, som vil have skabt mere opmærksomhed, men som jeg ikke har afleveret, fordi mit mål er ikke at skade folk. Mit mål er at skabe gennemsigtighed," siger han.

Siger farvel til hjem og kæreste

Snowden var ansat hos virksomheden Booze Allen, der udfører it-opgaver for den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA, og gennem de seneste fire år har han arbejdet på NSA's base på Hawaii. 

Han oplyser til The Guardian, at han bor sammen med sin kæreste på Hawaii i deres fælles hus.

Han job hos NSA indbragte ham omkring 200.000 dollar, lidt over 1 million kroner, om året.

"Men alt det er jeg villig til at ofre, fordi jeg ikke med god samvittighed kan tillade, at den amerikanske regering ødelægger privatlivet, internetfriheden og de grundlæggende frihedsrettigheder for folk rundt omkring i verden med den massive overvågningsmaskine, som de i al hemmelighed har bygget," siger han.

Edward Snowden siger ligeledes til The Guardian, at han ikke forventer, at han nogensinde igen vil være i stand til at returnere til sit hjem i USA.

Du kan læse hele interviewet med Snowden på The Guardians hjemmeside, hvor du også kan se dele af interviewet på video.

Læs også:

Hemmelige dokumenter: Dine personlige data og mails ender hos myndigheder

Sådan kan du sladre uden at afsløre hvem du er

Følg: @wittorff
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Intels store plan afsløret: Fire nye generationer af processorer klar inden 2025 - og en helt ny æra er på vej
Intels nye CEO Pat Gelsinger har fremlagt planen for de fem års produkter. Planen rummer hele fire nye processorteknologier og en vild ny standard for produktionsteknologien. Se planerne her.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Indbygget sikkerhed i servermiljøet – her er fordelene
Få et samlet og teknisk velfunderet overblik over alle sikkerhedsfeatures i Dells PowerEdge-servere.