Artikel top billede

Dansk it-direktør: Tidligere partner indbyggede fælde i vores kode

Direktør for dansk it-firma rystet over tidligere samarbejdspartner, der efter uenighed trak i hemmelig nødbremse, så systemer i en lang række kommuner gik i sort.

"Rystet."

Sådan betegner Henrik Kromann, direktør for it-firmaet Scan-Tech Sikkerhedssystemer sin reaktion på, at hans tidligere samarbejdspartner Thomas Riviére via det lille software-firma Enwire tirsdag trak en hemmelig softwarelås i godt 100 fotoautomater i kommunernes borgerservice-centre.

Låsen betød, at Scan-Tech Sikkerhedsystemers fotoautomater, der anvendes til udstedelse af pas i mange borgerservice-centre, pludselig gik i sort.

Først torsdag middag er det lykkedes for Scan-Tech Sikkerhedssystemer at tvinge automaterne i gang igen.

"Jeg er virkelig rystet over fremgangsmåden, og angrebet er kommet helt bag på mig. Vi var jo i en forhandlings-situation," siger Henrik Kromann.

Tidligere tæt samarbejde

Thomas Riviére og Enwire har tidligere været tætte samarbejdspartnere med Scan-Tech Sikkerhedsystemer.

Thomas Riviére har programmeret koden til systemet, som konflikten drejer sig om.

Ifølge Henrik Kromann har der været en aftale om, at Enwire og Thomas Riviére skulle have ekstra betaling, hvis systemet eksempelvis blev afsat til udlandet og det fælles selskab bag, Scan-Tech IT, levede op til visse betingelser.

Henrik Kromann mener derimod, at Scan-Tech Sikkerhedssystemer har ret til at anvende koden i automaterne, mens Enwire mener, at der også fremover skal betales en licens på syv kroner per optaget foto - en pris, som Scan-Tech Sikkerhedssystemer har betalt i en aftalt periode.

"Koden er jo udviklet for Scan-Tech Sikkerhedsystemers penge, og derfor mener vi, at vi har brugsretten til den," siger direktøren.

Det er hacking

Henrik Kromann fra Scan-Tech Sikkerhedsystemer betegner fremgangsmåden som hacking.

Han siger, at parterne stadig var i forhandling om pris og licens-betingelser, da Enwire 'smækkede med døren' og pludselig begærede fogedforbud mod al anvendelse af den pågældende kode.

Herefter gik Enwire ind i systemet og trak den indbyggede, hemmelige lås, så systemerne gik ned.

Du kan læse Enwire og Thomas Riviéres begrundelse for nedlukningen af systemerne her.

De havde indbygget en fælde i systemet

Henrik Kromann peger på, at det drejer sig om tidligere betroede medarbejdere med insider-viden om systemet.

"Det er jo kun derfor, at det kan lade sig gøre for Thomas Riviére og hans kumpaner at indbygge en fælde, så de kan gå ind og lukke for systemet. Jeg havde aldrig troet, at de ville gå så langt," siger Henrik Kromann.

"Det er efter min mening dybt uprofessionelt og stærkt problematisk, at en tidligere it-medarbejder kan finde på at gøre sådan noget," siger han.

En brat opvågning

Sagen har for Henrik Kromann været en 'brat opvågning' for selskabet. Og han råder alle til at tænke sig om.

"Ethvert firma må ryste i bukserne over det her. Det er jo det værste mareridt, at tidligere betroede medarbejdere, der sidder på insider-viden, kan misbruge det på denne måde. Vi har slet ikke været opmærksom på muligheden for, at dette her kunne ske. Jeg har aldrig oplevet noget lignende," siger han.

Der er indtil videre berammet et indledende møde om det begærede fogedforbud mod brug af Scan-Tech Sikkerhedssystemers kode i retten i Lyngby i slutningen af måneden.

"Vi har jo et retssystem i Danmark, og det agter vi at følge. Så må vi se, om det begærede fogedforbud mod os går i den ene eller den anden retning. Vi håber, at kommunerne får arbejdsro indtil da. Fremgangsmåden med at lukke for vores systemer på grund af uenigheden er helt sort for mig," siger han.

Borgerservice-afdelingerne i kommunerne har været under pres på grund af de pludseligt lukkede foto-automater.

Det kan du læse mere om her: Borgerservice-chef: Danskere taget som gidsler i ballade om it-licens.

Hvor hårdt rammer det her jeres forretning med kommunerne?

"Det er jo alvorligt, men jeg oplever, at vi har stor opbakning fra vores kunder og fra KL. Men det er klart, at det er noget, der vækker bekymring i kommunerne. Nu gør vi vores bedste for at sikre, at det går godt, og at det ikke kommer til at ske igen," siger Henrik Kromann.

Læs også:

Efter licens-ballade: It-firma tvinger pas-automater på benene igen.

Licens-ballade rammer udstedelsen af danske pas

Borgerservice-chef: Danskere taget som gidsler i ballade om it-licens.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere