Artikel top billede

Unge it-folk går ledige: Alligevel jubler rektor

Interview: Der er markant arbejdsløshed blandt unge it-folk og dimittender. Alligevel går det strålende på universiteterne, der aldrig har haft så mange ansøgere, mener rektor.

Mens fulde gymnasiestuderende landet over er i fuld gang med at feste til den lyse morgen og glæde sig over den nye hue, må panderynkerne være ved at komme frem hos de lidt ældre it-studerende. 

For der er stadig markant ledighed blandt it-dimittender. 

Flere statistikker viser, at det ikke ser godt ud med ledigheden blandt it-folk.

Således viser den seneste opgjorte måned fra Prosa, at ledigheden for personer under 25 år er på hele 18,51 procent, mens tallet er lidt lavere for næste gruppe, de 25-29-årige, som har en ledighedsprocent på 10,36.  

Akademikernes (fem akademiske a-kasser) tal giver også grund til bekymring. Her er den generelle ledighed blandt cand. it.'ere markant højere end de fleste andre akademiske uddannelsesretninger, mens omkring 25 procent af de nyuddannede cand. it.'ere var ledige i seneste opgjorte måned.

Hver fjerde kommer ud i arbejdsløshed

Og på det universitet, hvor flest nyuddannede it-kandidater bliver udklækket, IT-Universitetet (ITU), er situationen ikke meget bedre. 

Lidt over 80 procent af de nyuddannede fra ITU kommer i arbjede, hvilket altså vil sige at omkring hver femte ikke gør. En del af de nyuddannede på ITU kan således stadig se frem til arbejdsløshed.

"Vi må desværre sige, at det er relativt konjunkturafhængigt, når det kommer til de nyuddannede it-folk. Det ser bestemt ikke lige så pænt ud, som det gjorde i 2008," siger Mads Tofter, der er rektor på ITU.

Går strålende på universiteterne

Men selvom beskæftigelsessituationen ikke er særligt opmuntrende for de studerende, har der aldrig været så mange ansøgere. 

I alt har ITU godt 2.250 aktive studerende og modtog sidste år 223 nye håbefulde studerende ud af over 1.000 ansøgere. 

For det er simpelthen blevet in at få sig en solid uddannelse, og det er rektoren selvfølgelig meget tilfreds med. 

"Man kan altid diskutere, om glasset er halvt tomt eller halvt fyldt, men det er sørme svært at være rigtig utilfreds med udviklingen."

"Man kan altid diskutere, om glasset er halvt tomt eller halvt fyldt, men det er sørme svært at være rigtig utilfreds med udviklingen. Dermed ikke sagt, at der ikke er mange udfordringer, for det er der, men det viser bare, at it spiller en stadig vigtigere rolle i vores samfund."

Han forklarer videre, at kandidatproduktionen for de danske universiteter er fordoblet i løbet af de sidste ti år, hvilket han mener, at alle universiteter bredt kan tage æren for. 

"Der er rekord på rekord hvert år på, hvor mange der bliver optaget. Vi skal hele tiden gøre os umage med at gøre det endnu bedre, men at tingene går i den rigtige retning, mener jeg ikke, der kan være meget tvivl om," siger Mads Tofte.

Men det er ikke alle uddannelserne, der er lige hårdt ramt. Særligt de meget tekniske nyuddannede, som erhvervslivet hungrer efter, er der hårdt brug for.

"Der er også stor variation mellem uddannelserne omkring, hvor godt kandidaterne klarer sig på beskæftigelsesfronten. Superprogrammørerne får for eksempel stadigvæk job."

Sådan har vi gjort it populært

Og særligt en af de mere tekniske uddannelser på ITU synes at være meget populær blandt de studerende. 

Her er softwareudvikling på ITU den it-uddannelse i landet, der er sværest at komme ind på. Således skulle man sidste år have et gennemsnit på 9,0 (9,4 på 13-skalaen) for at få en adgangsbillet til det studie.   

Hvor nogle it-uddannelser virker noget støvede, upopulære og uden karaktergennemsnit overhovedet, har ITU altså formået at gøre softwareudvikling til et interessant studie for de unge.

Sådan tilrettelægger vi uddannelserne

En af grundene til populariteten skal måske findes i opbygningen af faget, hvor man for eksempel også fokuserer på andre ting end det helt tekniske. 

"Ud over at lære java, algoritmer, datastrukturer og det, som man nu lærer på et datalogistudie, lægger vi også vægt på andre aspekter som eksempelvis globalt samarbejde. Det betyder, at de også får undervisning i retorik og arbejder sammen med studerende fra Singapore," siger Mads Tofte.

Sådan imødekommer vi udfordringerne

Men tilrettelæggelsen af fagene er ikke bare baseret på at få tiltrukket en masse studerende. Der er en række faktorer, der skal spille sammen, før det går op i en højere enhed. 

"Vi har vores egen definition af, hvad en ideel uddannelse er, og vi har før lukket uddannelser ned, fordi vi ikke kunne få opfyldt alle vores mål."

Blandt andet sker planlægningen af uddannelserne på baggrund af aftagerpaneler og ved at snakke med dem, der ansætter de studerende.

Helt konkret skal den ideelle uddannelse på ITU opfylde tre parametre, oplyser rektoren: 

1) tiltrække et stort antal velkvalificerede studerende. 
2) indhold såvel som undervisning skal være i verdensklasse.
3) de studerende skal tilegne sig kompetencer, der er efterspurgt.

Lidt som at være direktør i det private 

Det er de tre parametre, der er rektorens målredskaber, når han er med til at styre retningen for ITU.

"Vi tager alle tre dele meget alvorligt i planlægningen af uddannelserne. Det er ikke nok, at der for eksempel bare er mange ansøgere. Over 70 procent af vores dimittender får arbejde i det private erhverv, og derfor kigger vi meget mod det," siger Mads Tofte.

Det er faktisk lidt som at være direktør for en virksomhed at være rektor, mener han.

"Vi er løbende i dialog med dem, der ansætter vores kandidater. Og vi prøver hele tiden at vurdere vores kurs, efterspørgslen, behovene og udviklingen. Det er nok lidt det samme, som private virksomheder gør i forhold til at optimere deres leverancer i forhold til et marked," siger Mads Tofte.

Læs også:

Så svært er det for unge it-folk at få job

Så mange unge søger ind på it-uddannelserne

Direktør: Vi hungrer efter specialiserede it-folk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Går du glip af fordelene ved at være på flere online markedspladser?
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.