Artikel top billede

En særlig gruppe it-folk er hårdt ramt af ledighed

Selv om it-branchen flere steder meldes ude af krisen, er der stadig markant ledighed hos især cand.it.'er. Se de nedslående tal og kurve her.

Mens flere og flere virksomheder råber på kvalificeret it-arbejdskraft, må en stor gruppe it-folk stå måbende på sidelinjen og rive sig i håret. 

For der er stadig markant ledighed på trods af, at it-branchen er på den anden side af krisen. 

Det ser særligt skidt ud for cand.it.'er, der samlet kommer ind på en 30. plads ud af i alt 34 uddannelsesretninger målt på arbejdsløshed. 

Du vil blandt andet have bedre chancer for at undgå ledighed som eksempelvis teolog, dyrlæge, tandlæge eller bibliotekar. 

Det viser tal fra Akademikerne, der bygger sin ledighedsstatistik på månedlige indberetninger fra de fem akademiske a-kasser AAK, AJKS, CA, IAK og MA.

Akademikerne er en paraplyorganisation for 23 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark.

Nyt lavpunkt for it-folk

Ser vi nærmere på ledighedsudviklingen for cand.it.'er, var den i januar 2008 på 3,2 procent, hvilket var stort set lig den generelle akademiker-ledighed. 

Igennem 2008 og 2009 steg ledigheden langsomt og var i juni 2009 på 5,4 procent.

Men så kom august 2009, hvor det for alvor gik ned ad bakke.

På en måned steg ledighedsprocenten med over to procentpoint til 7,8, og ud over lidt opblomstring i midten af 2011 har ledigheden for it-folk de seneste mange måneder været på noget af et lavpunkt.

Nærmere bestemt har ledigheden været på over otte procent siden august 2012, dog med en lille fremgang i seneste opgjorte måned, maj 2013, hvor den var nede på 7,7.

Tallene fra Akademikerne dækker kun over akademiske medlemmer, der er forsikrede via en a-kasse.  

Tallene og udviklingen skal også ses i lyset af, at cand. it.-uddannelsen er relativ ny, hvorfor at den høje dimittendledighed vil have noget større indvirkning på cand. it.-ledigheden end det ville for ældre mere etablerede akademiske retninger.  

Dimittendledighed rammer bredt

Og ser vi på tallene for de nyuddannede, kan vi ikke konkludere, at det står dårligere til for it-branchen end hos så mange andre. 

For selvom en dimittendledighed på 25,8 procent må siges at være høj, er der mange andre akademiske retninger, der er hårdere ramt af dimittendledighed. Samlet set kommer de nyuddannede cand.it.'er ind på en 11. plads sammenlignet med andre nyuddannede akademikere.

Du kan læse mere om ungdomsledigheden blandt it-folk her. 

Samlet har de fem a-kasser cirka 260.000 forsikrede medlemmer, hvoraf godt 2.000 af dem figurerer som cand.it.'er. 

Cand.it. er betegnelsen for en person, der er indehaver af en kandidatgrad i informationsteknologi inden for en lang række faglige specialiseringer, som eksempelvis digital design, softwareudvikling, e-business, informationsarkitektur med flere. 

Nedenunder kan du se ledelsesudviklingen for cand.it.'er sammenlignet med den generelle akademikerledighed.

Læs også:

Direktør: Vi hungrer efter specialiserede it-folk

Så svært er det for unge it-folk at få job

Få overblikket: Her er de ledige it-job 

  





Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere