Artikel top billede

En særlig gruppe it-folk er hårdt ramt af ledighed

Selv om it-branchen flere steder meldes ude af krisen, er der stadig markant ledighed hos især cand.it.'er. Se de nedslående tal og kurve her.

Mens flere og flere virksomheder råber på kvalificeret it-arbejdskraft, må en stor gruppe it-folk stå måbende på sidelinjen og rive sig i håret. 

For der er stadig markant ledighed på trods af, at it-branchen er på den anden side af krisen. 

Det ser særligt skidt ud for cand.it.'er, der samlet kommer ind på en 30. plads ud af i alt 34 uddannelsesretninger målt på arbejdsløshed. 

Du vil blandt andet have bedre chancer for at undgå ledighed som eksempelvis teolog, dyrlæge, tandlæge eller bibliotekar. 

Det viser tal fra Akademikerne, der bygger sin ledighedsstatistik på månedlige indberetninger fra de fem akademiske a-kasser AAK, AJKS, CA, IAK og MA.

Akademikerne er en paraplyorganisation for 23 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark.

Nyt lavpunkt for it-folk

Ser vi nærmere på ledighedsudviklingen for cand.it.'er, var den i januar 2008 på 3,2 procent, hvilket var stort set lig den generelle akademiker-ledighed. 

Igennem 2008 og 2009 steg ledigheden langsomt og var i juni 2009 på 5,4 procent.

Men så kom august 2009, hvor det for alvor gik ned ad bakke.

På en måned steg ledighedsprocenten med over to procentpoint til 7,8, og ud over lidt opblomstring i midten af 2011 har ledigheden for it-folk de seneste mange måneder været på noget af et lavpunkt.

Nærmere bestemt har ledigheden været på over otte procent siden august 2012, dog med en lille fremgang i seneste opgjorte måned, maj 2013, hvor den var nede på 7,7.

Tallene fra Akademikerne dækker kun over akademiske medlemmer, der er forsikrede via en a-kasse.  

Tallene og udviklingen skal også ses i lyset af, at cand. it.-uddannelsen er relativ ny, hvorfor at den høje dimittendledighed vil have noget større indvirkning på cand. it.-ledigheden end det ville for ældre mere etablerede akademiske retninger.  

Dimittendledighed rammer bredt

Og ser vi på tallene for de nyuddannede, kan vi ikke konkludere, at det står dårligere til for it-branchen end hos så mange andre. 

For selvom en dimittendledighed på 25,8 procent må siges at være høj, er der mange andre akademiske retninger, der er hårdere ramt af dimittendledighed. Samlet set kommer de nyuddannede cand.it.'er ind på en 11. plads sammenlignet med andre nyuddannede akademikere.

Du kan læse mere om ungdomsledigheden blandt it-folk her. 

Samlet har de fem a-kasser cirka 260.000 forsikrede medlemmer, hvoraf godt 2.000 af dem figurerer som cand.it.'er. 

Cand.it. er betegnelsen for en person, der er indehaver af en kandidatgrad i informationsteknologi inden for en lang række faglige specialiseringer, som eksempelvis digital design, softwareudvikling, e-business, informationsarkitektur med flere. 

Nedenunder kan du se ledelsesudviklingen for cand.it.'er sammenlignet med den generelle akademikerledighed.

Læs også:

Direktør: Vi hungrer efter specialiserede it-folk

Så svært er det for unge it-folk at få job

Få overblikket: Her er de ledige it-job 

  

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Whitepaper: Sådan kobler du kunstig intelligens på forskningen
Målrettet anvendelse af AI og High Performance Computing skyder genvej til indsigt i store mængder rå data og – i sidste ende – gennembrud i forskning og udviklingsarbejde.