Artikel top billede

Stor dansk myndighed logger de ansatte - for en sikkerheds skyld

Denne myndighed logger oplysninger om de ansatte for blandt andet at "kunne fastslå ulovlig kopiering".

Alle ansatte i Forsvarsministeriets departement, som er oprettet som pc- eller systembruger, bliver logget.

Det fremgår af et dokument hos Datatilsynet. Formålet med logningen er også beskrevet:

"Sikre et stabil netværksdrift, herunder iværksætte foranstaltninger mod virusangreb samt modvirke forsøg på hacking."

"Endvidere kunne fastslå ulovlig kopiering ved anvendelse af Forsvarsministeriets it-udstyr," skriver Forsvarsministeriet.

Årets helt store it-afsløringer er i øvrigt blevet til via it-manden Edward Snowden, som fik dybt følsomme oplysninger ud til offentligheden. 

Også Bradley Manning er det lykkedes at slippe afsted med store mængder fortrolig information. Han er siden idømt en lang fængselsstraf, men Edward Snowden foreløbig har fået asyl i Rusland.

Disse oplysninger logges

Endelig angiver det danske Forsvarsministerium, at det sidste formål med logningen er - efter anmodning- at "kunne deltage i politimæssige undersøgelser".

Konkret logges "brugernes besøg på hjemmesider via internettet."

"Logning af brugernes anvendelse af e-mail. Logningen fastslår afsender, modtager, tidspunkt samt emnetitel," fremgår det af dokumentet.

Ligesom der foretages "sikkerhedsbackup af e-mail".

Logoplysninger og backup af e-mails slettes, når de er 6 måneder gamle, skriver ministeriet.

Center: God logning
Hos Center for Cybersikkerhed har man i øvrigt for nylig udgivet en vejledning med overskriften "God logning øger chancen for at undersøge cyberangreb til bunds".

Her fremgår det, at centeret, der ligger under Forsvarets Efterretningstjeneste, anser god logning som et godt redskab.

"Vejledningen indeholder blandt andet råd til at få et overblik over din infrastruktur og indsamle og centralisere konkrete, vigtige logs," hedder det.

Du kan læse vejledningen her.

Imidlertid er det ikke ofte, at Forsvarsministeriet selv har anvendt logningsdata som beskrevet ovenfor, oplyser det.

Ministerium: Så sjældent er det brugt

Forsvarsministeriet oplyser, at det er uhyre sjældent, at logningsdata anvendes.

"Forsvarsministeriet kan oplyse, at logningsdata ikke har afsløret ansatte, der har foretaget ulovlig kopiering," oplyser ministeriet til Computerworld i en mail.

I hvor mange tilfælde har I inden for de sidste to år anvendt de loggede data?

"Forsvarsministeriet kan oplyse, at de loggede data ikke har været anvendt de sidste to år," svarer Forsvarsministeriet tilbage.

Data opbevares hos ministeriet

Endelig oplyser ministeriet, at det ikke er en privat udbyder, der står bag logningen eller opbevaring af data.

"Logning af data foretages af Forsvarsministeriet og således ikke af en privat it-udbyder. Data opbevares rent fysisk i Forsvarsministeriet," oplyser Forsvarsministeriet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Anja Monrad lander ny international toppost: Bliver direktør for Dells største europæiske region
Interview. Efter otte år som ansvarlig for Øst- og Centraleuropa overtager Anja Monrad nu rollen som chef for Dells største europæiske region. "Jeg får ansvaret for syv lande nu, hvor det tidligere var 32. Landemæssigt er det færre, men markederne er meget større," fortæller hun til Computerworld.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.