Artikel top billede

Risiko for patienter: Malware kan true danske hospitaler

Malware er en trussel mod vigtigt udstyr, som findes på sygehusene.

Malware er ikke blot en trussel mod din personlige computer, men kan også i yderste konsekvens udgøre en risiko mod vigtigt hospitalsudstyr, der anvendes i det danske sundhedsvæsen.

Det vurderer Joseph R. Kinery, der er professor i informatik ved Danmarks Tekniske Universitet.

"I gamle dage var hospitalsudstyr kun mekanisk, men i dag har udstyret udviklet sig og er blevet bedre, men samtidigt er det også blevet normalt, at hospitalsudstyr bruger almindelig forbrugersoftware som eksempelvis Windows, hvor sikkerhedsrisikoen er relativt høj," siger han.

Myndigheder advarer

Risikoen bliver også taget alvorligt af den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, der ifølge Wall Street Journal i sidste uge advarede mod, at en sand myriade af medicinsk udstyr, der bruges på hospitalerne kan blive inficeret med virus eller andre former for ondsindet software.

Ifølge de amerikanske myndigheder er malware i kritisk hospitaludstyr et udbredt problem, og myndighederne har kendskab til flere hundrede eksempler på det.

"I yderste konsekvens kan det bringe patienternes sikkerhed i fare."

I yderste konsekvens kan det bringe patienternes sikkerhed i fare, lyder advarslen fra FDA, der dog også påpeger, at der endnu ikke er kendte eksempler på, at patienter har været i fare som følge af et malware-angreb. 

Ikke kun et amerikansk problem

Og ifølge Joseph R. Kinery er der ingen grund til at tro, at risikoen skulle være mindre i Danmark. 

"Det er i bund og grund de samme maskiner fra de samme producenter, som hospitaler i hele verden bruger, og derfor er udstyr på danske hospitaler som udgangspunkt ligeså modtagelige for denne type problemer som udstyret i USA," siger han.

Formanden for lægernes interesseorganisation Lægeforeningen, Mads Koch Hansen, fortæller til Computerworld, at han ikke har kendskab til denne type sager i Danmark

Men han vurderer, at det er afgørende at it-sikkerhed har høj prioritet på de danske hospitaler, hvis vi i fremtiden vil undgå, at denne type situationer opstår.

"I teorien, vil det derfor være muligt at lægge et helt hospital ned."

"Det er ikke svært at forestille sig, hvad eksempelvis et virusangreb kan resultere i. I dag er vi også afhængige af elektroniske patientjournalister og logistiksystemer, og i teorien, vil det derfor være muligt at lægge et helt hospital ned," siger Mads Koch Hansen.

Tilbage i 2010 oplevede et hollandsk sygehus, at få sine servere inficeret med virus, men ifølge Wall Street Journal er der i USA også eksempler på, at røntgenudstyr, skannere samt udstyr, der anvendes til at udvide patienters blodårer i forbindelse med blodpropper har været inficieret med computervirus

Læs også:
Professor: Sådan kan it-ragnarok opstå inden et år

Virus sender 600 pc'er til tælling i dansk kommune
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er det nu? Eller skal vi vente? Optimér udskiftning af servere i koncernen
Denne analyse giver dig svar på, hvordan du rammer ”the sweet spot”, der sikrer maksimal udnyttelse af eksisterende hardware i koncernens IT-miljø, inden du skifter til nye servere.