Vinderen er fundet:Her er Danmarks bedste CIO: Susanne Schustin fra Blue Water Shipping er Årets CIO 2023

Artikel top billede

Risiko for patienter: Malware kan true danske hospitaler

Malware er en trussel mod vigtigt udstyr, som findes på sygehusene.

Malware er ikke blot en trussel mod din personlige computer, men kan også i yderste konsekvens udgøre en risiko mod vigtigt hospitalsudstyr, der anvendes i det danske sundhedsvæsen.

Det vurderer Joseph R. Kinery, der er professor i informatik ved Danmarks Tekniske Universitet.

"I gamle dage var hospitalsudstyr kun mekanisk, men i dag har udstyret udviklet sig og er blevet bedre, men samtidigt er det også blevet normalt, at hospitalsudstyr bruger almindelig forbrugersoftware som eksempelvis Windows, hvor sikkerhedsrisikoen er relativt høj," siger han.

Myndigheder advarer

Risikoen bliver også taget alvorligt af den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, der ifølge Wall Street Journal i sidste uge advarede mod, at en sand myriade af medicinsk udstyr, der bruges på hospitalerne kan blive inficeret med virus eller andre former for ondsindet software.

Ifølge de amerikanske myndigheder er malware i kritisk hospitaludstyr et udbredt problem, og myndighederne har kendskab til flere hundrede eksempler på det.

"I yderste konsekvens kan det bringe patienternes sikkerhed i fare."

I yderste konsekvens kan det bringe patienternes sikkerhed i fare, lyder advarslen fra FDA, der dog også påpeger, at der endnu ikke er kendte eksempler på, at patienter har været i fare som følge af et malware-angreb. 

Ikke kun et amerikansk problem

Og ifølge Joseph R. Kinery er der ingen grund til at tro, at risikoen skulle være mindre i Danmark. 

"Det er i bund og grund de samme maskiner fra de samme producenter, som hospitaler i hele verden bruger, og derfor er udstyr på danske hospitaler som udgangspunkt ligeså modtagelige for denne type problemer som udstyret i USA," siger han.

Formanden for lægernes interesseorganisation Lægeforeningen, Mads Koch Hansen, fortæller til Computerworld, at han ikke har kendskab til denne type sager i Danmark

Men han vurderer, at det er afgørende at it-sikkerhed har høj prioritet på de danske hospitaler, hvis vi i fremtiden vil undgå, at denne type situationer opstår.

"I teorien, vil det derfor være muligt at lægge et helt hospital ned."

"Det er ikke svært at forestille sig, hvad eksempelvis et virusangreb kan resultere i. I dag er vi også afhængige af elektroniske patientjournalister og logistiksystemer, og i teorien, vil det derfor være muligt at lægge et helt hospital ned," siger Mads Koch Hansen.

Tilbage i 2010 oplevede et hollandsk sygehus, at få sine servere inficeret med virus, men ifølge Wall Street Journal er der i USA også eksempler på, at røntgenudstyr, skannere samt udstyr, der anvendes til at udvide patienters blodårer i forbindelse med blodpropper har været inficieret med computervirus

Læs også:
Professor: Sådan kan it-ragnarok opstå inden et år

Virus sender 600 pc'er til tælling i dansk kommune
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Skab og dokumentér værdien af virksomhedens enterprise arkitektur

Vi går i dybden med, hvordan du kan optimerer driften af dit it-landskab præget af et godt mix af egne datacentre, hostede løsninger, API-integrationer og middleware – alt tilsat et stigende antal cloud-løsninger, som binder løsningerne sammen. Programmet for dagen afspejler den situation, virksomheder møder i bestræbelserne på at håndtere et it-landskab i forandring, hvor man skal have virksomhedens egen infrastruktur til at spille sammen med integration til cloudbaserede elementer.

15. juni 2023 | Læs mere