Professor: Sådan kan it-ragnarok opstå inden et år

Reportage: Hvis ingen gør noget, så kan katastrofale cyberangreb være over os inden for det næste års tid, mener britisk sikkerhedsprofessor. Læs her hvilke farer, der lurer i horisonten.

"Ja, jeg er en pessimistisk mand."

Sådan indleder den britiske sikkerhedsprofessor Chris Johnson fra Glasgows Universitet sit foredrag om risikoen for cyber-angreb rettet mod Danmarks og andre landes kritiske infrastruktur.

"Jeg er måske lidt anderledes end de fleste sikkerhedsfolk, fordi jeg fokuserer på menneskeliv frem for penge. Jeg er ikke interesseret i penge," fortsætter professoren.

Stedet er Grundlovsværelset på 1. sal i Vandrehallen på Christiansborg.

Her har organisationen Forum for Samfundets Beredskab trommet små 15 deltagere sammen plus Chris Johnson, efter han i mange år har diskuteret sikkerhed med blandt andre den amerikanske rumfartsorganisation NASA og et utal af europæiske myndigheder.

Måske er deltagertallet lige lidt i underkanten, når nu truslen om cyberangreb for nyligt blev udråbt af Beredskabsstyrelsen som værende blandt de største trusler mod det danske samfund.

Intet er sikkert 
Sikkerhedsprofessor Chris Johnson fokuserer i sit foredrag på konsekvenserne ved et cyberangreb på transportsektoren, hvilket hovedsageligt vil sige lufthavnssystemer og jernbanetrafikken.

Alligevel lufter han også almene betragtninger om sikkerhed på anden kritisk infrastruktur, hvor flere og flere systemer bliver sendt online, og it-folk skal håndtere både selve angrebet og de komplekse systemer, der er blevet ramt.

"Det kan være meget svært at bevise, at ens system er virusfrit, fordi nogle vira simpelthen bliver installeret under anti-virus-kørslen," lyder en af professorens første pointer.

Her henviser han blandt andet til Turing Award-vinderen fra 1972, Edsger W. Dijkstras, ord om, at tests kan vise tilstedeværelsen, ikke fraværet af bugs - hvilket på jævnt dansk betyder, at man trods test efter test ikke kan sige med sikkerhed, om et system er blevet renset totalt for fejl og malware.

"En af de største sikkerhedsfejl er jo at tro, at man har kontrolleret alt og er uden for fare," lyder det fra Chris Johnson. 

"Hovedsageligt grundet økonomien er flere begyndt at bruge kommercielle produkter, og dermed er de åbne for almindelige vira, fordi alle bruger de samme operativsystemer og software. Så hvis der findes én sårbarhed et sted, så kan man lige så godt lukke en hel masse andre steder ned med det samme."

"Omvendt benytter mange efterhånden også Linux-styresystemet, hvor it-kriminelle kan kigge med i den åbne kode og finde sårbarhederne. Og selv hvis computerne ikke er forbundet med nettet, er det relativt nemt at sprede virus via eksempelvis USB-sticks og eksterne harddisks," siger Chris Johnson.

Og så er vi ligesom i gang.

Lukker luftrummet uden forklaring
Eksempler med GPS-jamming og efterfølgende afsporing af pengetransporter, afsendelse af slørede angreb via TOR-webservere og misbrug af Dalai Lamas hackede mailadresse fyger henover powerpoint-præsentationen.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Datadrevet forretning 2020: Sæt data på den strategiske dagsorden

Forretningspotentialet i data er enormt og vil på mange måder være den udløsende faktor mellem succes og fiasko for mange virksomheder i de kommende år. På denne konference gennemgår vi en række vinder-cases med virksomheder, der i både det små og store har indtænkt data og digitalisering på nye måder i deres dagligdag.

11. december 2020 | Læs mere


Premium
Test: Huaweis Matebook X er særlig laptop med en svaghed, som du skal være opmærksom på
Huawei beviser endnu en gang, at de sagtens kan mingle sig med de bedste pc-producenter. Men alligevel skyder selskabet lidt ved siden af, med sin nyeste maskine.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan øger du medarbejdertilfredshed og produktivitet
En af de mest effektive måder at øge medarbejdernes produktivitet og tilfredshed med arbejdspladsen er ved at give frit valg mellem Windows eller Mac, når der skal vælges arbejdscomputer. Samtidig mindskes presset på supporten, mens sikkerhedsniveauet højnes. Med en client-as-a-service aftale kan du lade medarbejderne selv træffe valget, men uden at uden at det behøver at være udfordrende eller ressourcekrævende for virksomheden. Eksempelvis kan du lade partneren håndtere alt fra finansiering, leverance, klargøring og implementering til support og lifecycle-management. Læs mere i denne hvidbog.