Artikel top billede

For første gang er det lykkedes at printe et batteri med en 3D-printer. Resultatet kan du se ovenfor. Illu: Harvard/Ke Sun, Bok Yeop Ahn, Jennifer Lewis, Shen J. Dillon

Nu kan batterier udskrives med en 3D-printer

Teknologien til at printe batteriet til din tablet eller smartphone virker nu i praksis. Her kan du se, hvordan det gøres.

En af de mest omtalte dimser, der er blevet fremstillet med en 3D-printer, er en pistol.

Der endda viste sig at kunne slå både offer og gerningsmand ihjel.

Men nu har forskere fra det berømte Harvard-universitet og University of Illinois i USA brugt teknologien til noget fornuftigt. 

De har nemlig udviklet verdens første 3D-printede batteri.

Det fortæller universitetet i en pressemeddelelse, der er bragt på Harvards webside. 

Først til medicinal-branchen - siden til gadgets

Batteriet hører til i småtingsafdelingen, og det er mindre end en millimeter i bredden, så det er i første omgang ikke mobilindustrien, der er målgruppen.

Mikro-batteriet er derimod beregnet til eksempelvis medicinalindustrien.

Forskerne fortæller, at teknologien med lidt udvikling og tilretning kan anvendes til batterienheder i alle tænkelige former og størrelser, hvilket altså også betyder strømforsyning til eksempelvis gadgets i skjortelommen og små robotter - eller måske er det noget for Google Glass-projektet?

Batteriet printes i hår-fine 'pølser', der skaber batteriets anode (rød) og katode (blå), som indkapsles i en kasse. Illu: Harvard/Ke Sun, Bok Yeop Ahn, Jennifer Lewis, Shen J. Dillon.

Der skal dog nok smides lidt ekstra forskningsressourcer i projektet, før det bliver en del af udstyret i din lokale mobil-butik.

For at skabe batteriet har forskerne nemlig udviklet deres helt egen 3D-printer med en dyse, der måler 30 mikrometer i diameter, svarende til 1/1.000.000 meter.

Videoen viser, hvordan en hår-tynd dyse bygger et batteri i lag.

Forskerne har ligeledes udviklet en speciel type lithium-baseret printer-'blæk', der altså kan opnå en batterieffekt, når det printes.

Læs også:

Skæv smartphone-udvikling: Disse teknologier forsømmes

Ny batteri-type er mindre, kraftigere og har turbo-opladning

Test: 3D-printet pistol eksploderer i hænderne på brugeren




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere