Artikel top billede

Internettet er verdens største visitationszone

Klumme: Internettet og de fleste store amerikanske online-tjenester er en stor visitationszone, hvor et digitalt politi kan tjekke dine online-lommer.

Computerworld mener: For knapt 14 år siden var jeg en uge i Holstebro - for at snakke om registersammenkøringer.

Det er den slags minder, man normalt ikke dvæler ved, men alligevel vendte jeg tilbage til dem for nyligt.

For i Holstebro interviewede jeg, som researcher for det daværende Teknologiråd, over 100 borgere om samkøring af offentlige databaser.

Målet var, at forbedre servicen til borgerne eller stramme kontrollen med de samme borgere, alt efter øjnene, der ser.

Det bitre var dog, at jeg kunne have sparet mig arbejdet.

For vores tilfældigt udvalgte interviewofre var stort set totalt, ophøjet og fuldstændig ligeglade.

Kommunen, Skat og resten af slænget kunne for de deltagende Holstebro-borgeres skyld sammenkøre samtlige databaser fra motorregister til indkomst-oplysninger, hvis det betød en blanket mindre, der skulle udfyldes, når tilskuddet til gebisset skulle søges.

En af borgerne ramte stemningen perfekt ved at fastslå, at det kun var dem med noget at skjule, som kunne have noget imod fuld udveksling af data mellem alle myndigheder.

Det var et citat, der er uhyggeligt tæt på Googles daværende CEO, Eric Schmiths, som i et interview med CNBC i 2009 slog fast, at hvis du har behov for at holde noget hemmeligt, så skulle du sandsynligvis ikke gøre det i det hele taget.

Det er en bekvem holdning, men også en bekymrende holdning.

"Internettet og de fleste store amerikanske online-tjenester er med andre ord en stor visitationszone, hvor et digitalt politi kan tjekke dine online-lommer."

Fintmaskede overvågning
For den lukker øjnene for den ekstremt fintmaskede overvågning, som teknologien og programmer, som det netop afslørede amerikanske PRISM, realiserer:

Med snablen dybt nede hos Google, Microsoft, Twitter og Apple giver det muligheden for at gennemsøge og kombinere dine aktuelle og historiske lokationsdata, søgeord, statusopdateringer på sociale medier med dine mails hos Gmail eller Hotmail/Outlook.

Kombiner den aktivitet med den danske logningsbekendtgørelse til et nøjagtigt billede af, ikke blot hvor du er eller var - men også hvad du via digitale enheder tænkte, læste eller overvejede på det tidspunkt.

Opbevaret i et ukendt antal år, men altid parat til at blive gennemtrawlet og set på i en ny kontekst - uden nogen anden grund, end at dit mønster ser interessant ud.

Internettet og de fleste store amerikanske online-tjenester er med andre ord en stor visitationszone, hvor et digitalt politi kan tjekke dine online-lommer.

Uden årsag, dommerkendelse, din viden, og uden at debatten om digitale borgerrettigheder for alvor løftes af hjemlige politikere.

I et af The Guardians interview med Edward Snowden, manden bag PRISM-afsløringerne, angiver han sin største frygt: At folk ville ignorere de oplysninger, han har lækket.

I USA ser hans informationer ud til at have skabt debat; herhjemme har vi tilsyneladende opgivet privatlivet.

Få overblikket: Alle disse steder bliver du overvåget
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Whitepaper: Sådan kobler du kunstig intelligens på forskningen
Målrettet anvendelse af AI og High Performance Computing skyder genvej til indsigt i store mængder rå data og – i sidste ende – gennembrud i forskning og udviklingsarbejde.