Artikel top billede

Internettet er verdens største visitationszone

Klumme: Internettet og de fleste store amerikanske online-tjenester er en stor visitationszone, hvor et digitalt politi kan tjekke dine online-lommer.

Computerworld mener: For knapt 14 år siden var jeg en uge i Holstebro - for at snakke om registersammenkøringer.

Det er den slags minder, man normalt ikke dvæler ved, men alligevel vendte jeg tilbage til dem for nyligt.

For i Holstebro interviewede jeg, som researcher for det daværende Teknologiråd, over 100 borgere om samkøring af offentlige databaser.

Målet var, at forbedre servicen til borgerne eller stramme kontrollen med de samme borgere, alt efter øjnene, der ser.

Det bitre var dog, at jeg kunne have sparet mig arbejdet.

For vores tilfældigt udvalgte interviewofre var stort set totalt, ophøjet og fuldstændig ligeglade.

Kommunen, Skat og resten af slænget kunne for de deltagende Holstebro-borgeres skyld sammenkøre samtlige databaser fra motorregister til indkomst-oplysninger, hvis det betød en blanket mindre, der skulle udfyldes, når tilskuddet til gebisset skulle søges.

En af borgerne ramte stemningen perfekt ved at fastslå, at det kun var dem med noget at skjule, som kunne have noget imod fuld udveksling af data mellem alle myndigheder.

Det var et citat, der er uhyggeligt tæt på Googles daværende CEO, Eric Schmiths, som i et interview med CNBC i 2009 slog fast, at hvis du har behov for at holde noget hemmeligt, så skulle du sandsynligvis ikke gøre det i det hele taget.

Det er en bekvem holdning, men også en bekymrende holdning.

"Internettet og de fleste store amerikanske online-tjenester er med andre ord en stor visitationszone, hvor et digitalt politi kan tjekke dine online-lommer."

Fintmaskede overvågning
For den lukker øjnene for den ekstremt fintmaskede overvågning, som teknologien og programmer, som det netop afslørede amerikanske PRISM, realiserer:

Med snablen dybt nede hos Google, Microsoft, Twitter og Apple giver det muligheden for at gennemsøge og kombinere dine aktuelle og historiske lokationsdata, søgeord, statusopdateringer på sociale medier med dine mails hos Gmail eller Hotmail/Outlook.

Kombiner den aktivitet med den danske logningsbekendtgørelse til et nøjagtigt billede af, ikke blot hvor du er eller var - men også hvad du via digitale enheder tænkte, læste eller overvejede på det tidspunkt.

Opbevaret i et ukendt antal år, men altid parat til at blive gennemtrawlet og set på i en ny kontekst - uden nogen anden grund, end at dit mønster ser interessant ud.

Internettet og de fleste store amerikanske online-tjenester er med andre ord en stor visitationszone, hvor et digitalt politi kan tjekke dine online-lommer.

Uden årsag, dommerkendelse, din viden, og uden at debatten om digitale borgerrettigheder for alvor løftes af hjemlige politikere.

I et af The Guardians interview med Edward Snowden, manden bag PRISM-afsløringerne, angiver han sin største frygt: At folk ville ignorere de oplysninger, han har lækket.

I USA ser hans informationer ud til at have skabt debat; herhjemme har vi tilsyneladende opgivet privatlivet.

Få overblikket: Alle disse steder bliver du overvåget




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere