Artikel top billede

Det er sydafrikaneren Mark Shuttleworth, der fik ideen til at skabe styresystemet Ubuntu.

Kæmpe ændring under Ubuntus motorhjelm giver bøvl

En væsentlig komponent i Ubuntus maskinrum skiftes ud i næste version af styresystemet, og det kan give bøvl hos rigtig mange brugere.

Allerede i Ubuntu 13.10 vil Canonical, der er firmaet bag distributionen, skifte Xorg ud med den egenudviklede grafikmotor Mir. 

Den beslutning kan give masser af bøvl hos trofaste brugere.

Grafikmotoren Xorg er et levn fra Unix-tiden, som bare hænger ved, og de fleste udviklere er da også enige om, at der skal gøres noget ved fortidslevnet. Der skal være en mere moderne grafikhåndtering til de højtydende kort.

Men der er uenighed om, hvor hurtigt udskiftningen skal ske.

Mir hastet igennem

Ubuntu-folkene har valgt at udvikle en ny motor selv. 

Store dele af koden stammer dog fra den grafikmotor, der anvendes i Googles Android-system, hvilket betyder, at Mir er yderst velegnet til mobilplatformen. 

På den anden side er der desværre nogle problemer i forhold til computerdesktoppen.

Mir er et nyt projekt, hvor udviklingen lige er begyndt, og derfor er beslutningen om at gøre Mir til en del af Ubuntu 13.10, som allerede kommer i oktober, noget kontroversiel. 

Begrundelsen for at Mir allerede nu skal være med i det gode selskab er, at version 14.04, der kommer til april næste år, er en langtidsversion, der skal understøttes i fem år. 

Derfor vil Canonical gerne have fjernet børnesygdommene i Mir, før denne udgave slippes fri. 

Valget har dog givet en del turmult i distributionens community, og Kubuntu-projektet har givet udtryk for, at de ikke vil skifte grafikmotor endnu.

Det skriver Computerworlds svenske søsterside.

Skiftet til Mir kan betyde, at støtten til proprietære‎ grafikdrivere bliver problematisk. Med andre ord kan brugere af lukkede drivere til grafikkort fra eksempelvis AMD eller Nvidia risikere at få problemer med Ubuntu 13.10.

Der er altså god grund til at forsyne sig med livrem og seler, før du opgraderer til næste version af Ubuntu om cirka fire måneder.

Læs også:

Video: Sådan kommer Ubuntu-fonen til at virke

Tre Ubuntu-udgaver får kniven

Antallet af ændringer i Linux-kernen eksploderer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.