Artikel top billede

Som AltaVista så ud, da nedturen for alvor satte ind omkring årtusindeskiftet.

Hasta la vista: Derfor begraver Yahoo legendariske AltaVista

Søgemaskinen AltaVista er snart historie på det internet, som den selv var med til at kortlægge i sin storhedstid. Læs her historien om AltaVistas storhed og fald fra tinderne.

Hasta la vista, AltaVista. Og tak for alt. 

Den 8. juli trækker internetfirmaet Yahoo stikket til en af de største søgemaskiner fra 1990'erne, AltaVista, som i internettets barndom først leverede søgeresultater til Yahoo og senere konkurrerede mod netop Yahoo om nettets reklamekroner.

I 2003 røg AltaVista i hænderne på selvsamme Yahoo, da selskabet købte Overture, som kort forinden havde gaflet søgemaskinen for omkring en milliard kroner.

Tre år tidligere i 2000 blev AltaVista ellers vurderet til at være 20 gange mere værd.

Omkring samme tid i start-nullerne havde en anden søgemaskine ved navn Google dog allerede fået en fast plads i folks bevidsthed, og så var løbet egentlig kørt for både Yahoo og AltaVista, der aldrig nåede op på omgangshøjde med Googles søgemaskine.

Årsagen til, at Yahoo nu slukker for AltaVista, ligger i, at Yahoo søger at slanke sig selv på en lang række områder i omkostningsreduktionens navn - på samme måde, som også konkurrenten Google har sendt en lang række af services på gravpladsen igennem årene.

Få overblikket: Her er Googles gravplads for lukkede tjenester

Storhedstid i slut-90'erne

Men inden alt dette, og inden dotcom-boblen bristede omkring årtusindeskiftet, var AltaVista for mange indgangen til internettet, siden søgemaskinen så dagens lys i kraft af it-selskabets Digitals websatsninger sidst i 1995.

AltaVistas søgemaskine var fra starten en pæn succes med 300.000 søgninger på første dag, og et år senere håndterede søgemaskineriet knap 20 millioner forespørgsler om dagen.

Det tal var vokset til 80 millioner søgninger i 1997.

AltaVistas popularitet skyldtes i høj grad, at søgemaskine var udviklet til at pløje 1990'er-internettets trods alt begrænsede antal hjemmesider igennem ved hjælp af multitrådet crawler-teknologi, der søgte nettet igennem ofte, effektivt og fandt på denne måde flere hjemmesider, end folk troede, der fandtes på nettet.

Med Compaqs køb af AltaVista-selskabet Digital i 1998 skulle AltaVista så transformeres til en webportal og for alvor tage kampen op mod webportalerne fra især Yahoo, Lycos og Microsofts MSN Search.

I den kamp trak AltaVista imidlertid et meget kort strå.

Et næsten glemt site

Med Googles kometfart på søgescenen hjalp det ikke stort, at Yahoo siden 2010 har brugt sin egen søgemaskine til at skaffe søgeresultater til AltaVista-skallen, da det i dag er en næsten glemt service.

AltaVista ligger således i dag ifølge webanalyseselskabet Alexa på en 10.584.plads over hele internettets mest eftersøgte sites.

Til sammenligning ligger den tidligere konkurrent Google nummer to efter Facebook, mens et af Danmarks mest besøgte site, dr.dk, ligger på en 3.723. plads på verdensplan ifølge Alexa.

Med Yahoo-lukningen af AltaVista er nedturen total, og dermed følger den ellers legendariske søgemaskine i fodsporene på andre tidligere internet-koryfæer som browserne Mosaic og Netscape samt andre søgeportaler, som AltaVista konkurrerede mod for 10 til 15 år siden i sin storhedstid.

Bliv klogere:

Derfor er det er så svært, hvis ikke umuligt, for et teknologi-selskab at vende en nedtur.

Du kan også se billeder fra de seneste 20 års søgemaskiner her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.