Foto: MT Højgaard.

Dansk it-chef: Efter oprydning har vi 7.000 databaser

I entreprenørbranchen er der stadig it-pionerland, der skal inddrives. Det gør MT Højgaard ved at fokusere på standarder frem for egenudvikling og lade it-folk være rådgivere frem for beslutningstagere. Hvorfor? Fordi det er hamrende effektivt.

CIO-interview: It-direktøren i MT Højgaard har oprettet to mapper i sin mail-boks. En til klager og en til ros.

"Hver gang jeg har fået ris eller ros, lægger jeg mailen i en af de to mapper, og efterhånden er der mere ros end ris," fortæller Kerny Ustrup, der har været ansat som it-direktør i entreprenørfirmaet MT Højgaard siden starten af 2012.

Den udvikling begrunder han blandt andet med en stor parathed til it inden for byggebranchen, der traditionelt har haltet efter andre store produktionsvirksomheder.

Den proces kan også læses i it-strategien frem til 2017, som Kerny Ustrup har afsat resten af august til at færdiggøre.

"Der er ikke ret mange ting, som vi gør fra dag til dag. Vi er nødt til at se en rød tråd gennem vores it et godt stykke ud i fremtiden. Og de faktorer, der driver os nu, er anderledes end tidligere," fortæller Kerny Ustrup.

Stadig prærieland
Byggeri og entreprenørbranchen er gennem de seneste år blevet langt mere it-tung.

"I dag kan man ikke drive en bank uden it. Sådan er det også på vej til at blive i byggeriet. Der skal et massivt it-grundlag til at beregne, designe, styre, dokumentere og producere. Der er it i alle faser og facetter."

Men der er stadig store arealer af uopdaget land, der skal erobres af it. For eksempel bliver der på globalt plan talt meget om BIM (Building Information Modeling) i byggebranchen i øjeblikket.
"Den store værdi opnår vi først, når data kan udveksles gnidningsløst mellem arkitekter, rådgivere, bygherren, entreprenøren og underleverandørerne."

BIM dækker blandt andet over, at hele byggeprojekter bliver opført i 3D-modeller, hvor man kan gå ned til de enkelte komponenter som døre, vinduer eller installationer og se, hvilken betydning det har for de øvrige komponenter, hvis man vælger en anden størrelse eller et andet fabrikat.

Det giver grundlag for mere nøjagtige indkøb, mindre spild, færre fejl i udførelsen og nemmere drift og vedligehold for den efterfølgende ejer af bygningen.

"Den store værdi opnår vi først, når data kan udveksles gnidningsløst mellem arkitekter, rådgivere, bygherren, entreprenøren og underleverandørerne. I byggebranchen foregår der lige nu et spil om, hvem af parterne, som skal være den samlende enhed for de data, og her står MT Højgaard stærkt, fordi vi har en stor og dygtig BIM-afdeling," siger Kerny Ustrup, og fortsætter:

"BIM kan rykke magtbalancen i hele byggeriets værdikæde, og så bliver it pludselig mere centralt for vores forretning. Derfor følger vi området meget nøje. Vi er nogle år efter de dygtigste i USA, så selv om vi forsøger at være på forkant, er vi også ydmyge over for, at vi har meget at lære på et område, hvor udviklingen går utroligt stærkt."

Allerede nu spiller it en væsentlig rolle i byggebranchen, og it-direktøren har fået en forsmag på nogle af de barrierer, han skal over de næste par år.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


IT Security 2021

Strategic IT Security 2021 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

22. april 2021 | Læs mere


Premium
Efter vanskeligt år jagter aarhusianske Mjølner nu tocifrede vækstrater: Vil for alvor indtage Sjælland - her er planen
Interview: Efter et corona-plaget år er aarhusianske Mjølner Informatics nu klar til at trykke på speederen. Topchef Brian Gottorp Jeppesen forventer tocifrede vækstrater, der især skal hentes fra det sjællandske marked. Se hans plan for 2021 her.
Computerworld
Næste uge går det løs: Apple inviterer til event på utraditionel vis
Apples store event i næste uge blev afsløret af Siri før tid. Få overblik over, hvad Apple ventes af løfte sløret for.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.