Så længe går der før du (måske) slipper for NemID-papkortet

Selvom vi snart stopper med at modtage papirbreve fra det offentlige, er der én levering, der nok skal finde frem til din brevsprække i de kommende år: NemID-papkortet.

Det lille, grå papkort, som de fleste danskere kender som NemID, er en sejlivet fætter.

For Digitaliseringsstyrelsens direktør Lars Frelle-Petersen fortæller til Computerworld, at der foreløbigt ikke er nogen konkrete planer om at erstatte papkortet til fordel for andre løsninger.

"Vi har ingen planer om at udfase papkortet, men der er ingen tvivl om, at i næste generation vil vi kigge på andre måder at gøre tingene på af hensyn til convenience og sikkerhed," forklarer Lars Frelle-Petersen.

"Men hvis vi i dag skal ændre på papkort-løsningen, vil det være en ret stor omstilling - også i forhold til den kontrakt, som vi har med NemID-leverandøren. Så af hensyn til skatteydernes penge vil vi gerne vente med den omstilling, til vi skal ud i et nyt udbud og en ny kontrakt," fortsætter han.

Kontrakten løber i flere år
Kontrakten med NemID-leverandøren, det Nets-ejede selskab DanID, blev påbegyndt i 2008 og løber frem til 2015 med mulighed for yderligere to års forlængelse.

Derfor vil papkortet altså næppe forsvinde inden 2017.

Dermed er det også en sandhed med modifikationer, når det offentlige fortæller danskerne, at det er slut med papirbreve fra det offentlige.

For på grund af papkortets sejhed vil nye NemID-nøgler også fremover blive sendt til en fysisk postkasse hos både virksomheder og borgere - som ellers vil stoppe med at modtage papirbreve fra det offentlige i henholdsvis november 2013 og november 2014.

Sammen med udstedelsen af NemID-papkortet følger også et særskilt brev med en pinkode til at aktivere NemID. Digitaliseringsstyrelsen forventer dog, at denne pinkode senere på året kan sendes som en sms.

Ustabile token-løsninger
Lars Frelle-Petersen erkender, at der har været stor utilfredshed med selve papkortet, og at der derfor også i årenes løb har været mange alternative løsninger på bordet - blandt andet andet de nuværende token-løsninger.

Men oven på flere problemer med disse token-løsninger ser Lars Frelle-Petersen ikke tokens som de vises sten. 

"Problemet med token-løsningerne er, at de både er ustabile og bliver væk, så der vil være nogle alternative omkostninger, som vi også skal tage højde for," siger han.

Handicap-løsning kan vise vejen 
Uden at blive for konkret påpeger Lars Frelle-Petersen, at Digitaliseringsstyrelsen allerede nu har flere ideer i støbeskeen til den næste generation af NemID, når den nuværende leverandørkontrakt udløber om mellem to til fire år.

"Der er jo sket en revolution inden for mobiltelefoni, og det er klart, at vi skal have kigget på, hvilken type løsning vi kan få produceret. Vi laver allerede i dag løsninger på mobilen til syns- og hørehæmmede, men det er endnu ikke blevet rullet ud til alle," siger Lars Frelle-Petersen.

"Inden for en overskuelig fremtid skal vi i hvert fald nok have gjort noget andet, selv om vi på den korte bane er bundet af en kontrakt," runder han af.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Styrk brugeroplevelse, produktivitet og medarbejdertilfredshed
Brugervenlige og velfungerende IT-løsninger og -enheder er en af de vigtigste forudsætninger for medarbejdernes produktivitet – men også for at øge deres tilfredshed med arbejdspladsen. Det gælder uanset, om de arbejder fra kontoret eller fra hjemmet. Omvendt ses rigide, topstyrede processer og besværlige systemer som en af de største hindringer for at kunne yde sit optimale. Der er med kort sagt vægtige argumenter for at tage temperaturen på virksomhedens tilgang til brugervenlighed og undersøge, hvordan man kan gøre medarbejdernes hverdag lidt lettere. Det får du mere viden om i denne hvidbog, der også rummer en række konkrete og virkelighedsnære problemscenarier – samt konkrete bud på, hvordan man i hvert enkelt tilfælde kan afhjælpe dem.