Artikel top billede

Enhedslistens it-ordfører Stine Brix vil hellere diskutere overvågning end farverne på it-folks sokker.

Forslag efter sokkegate: Vi skal overvåge overvågerne

Efter et famøst blogindlæg om farven på it-folks sokker har vi spurgt it-politikerne på Christiansborg, hvad de ser som de vigtigste områder på it-fronten. Her er Enhedslistens svar.

Enhedslistens it-ordfører Stine Brix fyrer tommelfingeren i vejret over Computerworld-læsernes forslag til, hvordan it-politikerne på Christiansborg bør prioritere deres tid og virke.

"Det er udmærkede forslag," lyder det fra Enhedslistens it-ordfører efter Computerworld-afstemningen - og ikke mindst den debat, der er kommet i kølvandet på et famøst blog-indlæg fra Trine Bramsen (S) om farven på it-folks sokker i deres fiktive sandaler.

Partiet ude på Christiansborgs venstrefløj vil eksempelvis hellere diskutere, at vores internet skal være frit, mens privatlivets fred skal sikres.

Lad os undgå Stasis våde drøm

Først og fremmest hæfter Stine Brix sig ved, at efter at whistlebloweren Edward Snowdens afsløringer har fjernet enhver tvivl om, at vi lever i et overvågningssamfund, skal vi have gjort noget for at sætte en stopper for Big Brother og hans venner.

"I en dansk sammenhæng er det især internet- og telelogning, som efter min mening udgør en trussel mod privatlivets fred," fortæller Stine Brix og fortsætter:

"Vi har konsekvent arbejdet imod logning og censur af hjemmesider. Men sikring af privatliv er også på spil, når vi indretter it-systemer i sundhedsvæsenet og i diskussionen om fremtidens cpr-nummer. For os er det centralt, at man som borger selv har kontrol over, hvilke oplysninger myndigheder har adgang til."

"Moderne kommunikationsteknologier muliggør en hidtil uset grad af overvågning, så hvis vi ikke ønsker at praktisere Stasis vildeste drøm, skal efterretningstjenester, stater og private virksomheders overvågning af den enkelte borger reguleres," udtaler it-ordføreren fra Enhedslisten.

Djøf'erne kommer

Stine Brix fremhæver også, at hun meget gerne vil diskutere, hvordan digitaliseringen tager udgangspunkt i borgernes behov fremfor i besparelser og administrationslettelser.

"Forslaget om e-valg er et godt eksempel på en bureaukratisk tilgang til it, hvor nogle djøf'ere har udtænkt, at it kan rationalisere en optællingsproces, men hvor hensynet til gennemskueligheden i valghandlingen og borgernes tillid til valget er skubbet i baggrunden," lyder det fra Stine Brix.

Hun nævner samtidig, at hun ser samme tendenser i den offentlige digitaliseringsstrategi, som løber frem mod 2015.

Også flere Computerworld-debattørers forslag til at stramme op omkring offentlige myndigheders it-kompetencer vækker genklang hos Enhedslistens it-ordfører, der kalder anbefalingen for 'tiltrængt'.

"Jeg ser desværre forbløffende ofte anmodninger om at øge bevillingerne til projekter, som går over budget og over tidsplan. Det er ikke en forsvarlig måde at bruge vores fælles penge på," lyder det fra Stine Brix.

Utraditionelle samarbejder på Borgen

For at få gennemført sine ideer arbejder Stine Brix målrettet på at få samlet et flertal - også selv om det flertal nok kan få mangen en dansker til at spærre øjnene op.

"På it-området er vores samarbejde ofte utraditionelt. For eksempel lykkedes det at samle et flertal med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre om at fjerne brugen af dns-blokeringer i forhold til hjemmesider med salg af ulovlig medicin," forklarer Stine Brix.

"I forhold til regeringens forslag om e-valg var det i samarbejde med Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative, at vi fik stoppet loven," fortsætter hun.

Når det ikke kan lade sig gøre at få samlet et flertal, er it-politikerens arbejdsmetoder i stedet at gå til medierne, indkalde til samråd og stille spørgsmål.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.