Artikel top billede

Enhedslistens it-ordfører Stine Brix vil hellere diskutere overvågning end farverne på it-folks sokker.

Forslag efter sokkegate: Vi skal overvåge overvågerne

Efter et famøst blogindlæg om farven på it-folks sokker har vi spurgt it-politikerne på Christiansborg, hvad de ser som de vigtigste områder på it-fronten. Her er Enhedslistens svar.

Enhedslistens it-ordfører Stine Brix fyrer tommelfingeren i vejret over Computerworld-læsernes forslag til, hvordan it-politikerne på Christiansborg bør prioritere deres tid og virke.

"Det er udmærkede forslag," lyder det fra Enhedslistens it-ordfører efter Computerworld-afstemningen - og ikke mindst den debat, der er kommet i kølvandet på et famøst blog-indlæg fra Trine Bramsen (S) om farven på it-folks sokker i deres fiktive sandaler.

Partiet ude på Christiansborgs venstrefløj vil eksempelvis hellere diskutere, at vores internet skal være frit, mens privatlivets fred skal sikres.

Lad os undgå Stasis våde drøm

Først og fremmest hæfter Stine Brix sig ved, at efter at whistlebloweren Edward Snowdens afsløringer har fjernet enhver tvivl om, at vi lever i et overvågningssamfund, skal vi have gjort noget for at sætte en stopper for Big Brother og hans venner.

"I en dansk sammenhæng er det især internet- og telelogning, som efter min mening udgør en trussel mod privatlivets fred," fortæller Stine Brix og fortsætter:

"Vi har konsekvent arbejdet imod logning og censur af hjemmesider. Men sikring af privatliv er også på spil, når vi indretter it-systemer i sundhedsvæsenet og i diskussionen om fremtidens cpr-nummer. For os er det centralt, at man som borger selv har kontrol over, hvilke oplysninger myndigheder har adgang til."

"Moderne kommunikationsteknologier muliggør en hidtil uset grad af overvågning, så hvis vi ikke ønsker at praktisere Stasis vildeste drøm, skal efterretningstjenester, stater og private virksomheders overvågning af den enkelte borger reguleres," udtaler it-ordføreren fra Enhedslisten.

Djøf'erne kommer

Stine Brix fremhæver også, at hun meget gerne vil diskutere, hvordan digitaliseringen tager udgangspunkt i borgernes behov fremfor i besparelser og administrationslettelser.

"Forslaget om e-valg er et godt eksempel på en bureaukratisk tilgang til it, hvor nogle djøf'ere har udtænkt, at it kan rationalisere en optællingsproces, men hvor hensynet til gennemskueligheden i valghandlingen og borgernes tillid til valget er skubbet i baggrunden," lyder det fra Stine Brix.

Hun nævner samtidig, at hun ser samme tendenser i den offentlige digitaliseringsstrategi, som løber frem mod 2015.

Også flere Computerworld-debattørers forslag til at stramme op omkring offentlige myndigheders it-kompetencer vækker genklang hos Enhedslistens it-ordfører, der kalder anbefalingen for 'tiltrængt'.

"Jeg ser desværre forbløffende ofte anmodninger om at øge bevillingerne til projekter, som går over budget og over tidsplan. Det er ikke en forsvarlig måde at bruge vores fælles penge på," lyder det fra Stine Brix.

Utraditionelle samarbejder på Borgen

For at få gennemført sine ideer arbejder Stine Brix målrettet på at få samlet et flertal - også selv om det flertal nok kan få mangen en dansker til at spærre øjnene op.

"På it-området er vores samarbejde ofte utraditionelt. For eksempel lykkedes det at samle et flertal med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre om at fjerne brugen af dns-blokeringer i forhold til hjemmesider med salg af ulovlig medicin," forklarer Stine Brix.

"I forhold til regeringens forslag om e-valg var det i samarbejde med Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative, at vi fik stoppet loven," fortsætter hun.

Når det ikke kan lade sig gøre at få samlet et flertal, er it-politikerens arbejdsmetoder i stedet at gå til medierne, indkalde til samråd og stille spørgsmål.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere