Artikel top billede

"Vi fortsætter med at se gode langsigtede muligheder for BlackBerry 10," siger BlackBerry-direktør Thorsten Heins, der dog samtidig sætter selskabet til salg.

BlackBerry må give op: Forsøger at redde stumperne

BlackBerrys desperate forsøg på at indhente de fremadstormende konkurrenter ser nu ud til at være slut.

ComputerViews: Det stod næsten skrevet på smartphone-skærmen fra starten af: At BlackBerrys comeback-forsøg ikke ville blive den store succes - heller ikke selv om ambitionerne var store.

Nu har selskabet netop meddelt, at ledelsen er gået i gang med at undersøge "strategiske alternativer," der kan hjælpe med til at øge udbredelsen af BlackBerry 10, selskabets nye smartphone-platform.

"Disse alternativer kan blandt andet inkludere mulige joint ventures, strategiske partnerskaber eller alliancer, et salg af virksomheden eller andre mulige handler," lyder den officielle meddelelse fra BlackBerry.

Thorsten Heins forsøger som administrerende direktør at understrege, at selskabet skam er inde i en god udvikling:

"Vi fortsætter med at se gode langsigtede muligheder for BlackBerry 10, vi har exceptionel teknologi, som kunderne tager til sig, vi har en god økonomisk balance og er glade for de fremskridt, der har fundet sted i vores transition," udtaler han i en pressemeddelelse.

Alt sammen lyder jo helt udramatisk. Problemet er, at det ikke passer. Sandheden om BlackBerry er, at det er et selskab, der snarere er på vej i graven end på vej til genopstandelse.

En IDC-analytiker, Francisco Jeronimo, udtaler til vores kolleger på CIO.com:

"Det er meget tydeligt, at BlackBerry 10 ikke er en succes, når alt kommer til alt, og at det ikke vil redde virksomheden. Det har BlackBerry i det mindste erkendt, før virksomheden er løbet helt tør for penge, hvilket giver den noget tid til at undersøge mulighederne."

"Jeg tror, at den eneste mulighed er at sælge virksomheden, for jeg tror ikke, at der er nogen, der er villige til at licensere BlackBerry 10"

"Jeg tror, at den eneste mulighed er at sælge virksomheden, for jeg tror ikke, at der er nogen, der er villige til at licensere BlackBerry 10," siger analytikeren.

Derfor er BlackBerry nødt til at gøre noget

Selv om håndklædet endnu ikke helt er kastet i ringen for den canadiske smartphone-producent, er det alligevel tydeligt, at selskabet ikke sætter til salg-skiltet frem af lyst - men fordi det ikke har andre muligheder.

I den nedenstående figur har vi indtastet tal fra IDC, der viser, hvordan BlackBerrys markedsandel er faldet markant siden 2007 - mens Android og iOS til gengæld har haft ualmindelig god medvind.

Heller ikke i andet kvartal i år - hvor de nye BlackBerry-produkter var sendt på markedet - var der fremskridt at spore. I stedet faldt BlackBerrys markedsandel fra 4,9 procent i andet kvartal sidste til nu blot at være på 2,9 procent på verdensplan.

Hvem gider købe BlackBerry?

Retfærdigvis skal det frem, at BlackBerrys forsøg på en relancering ikke har været den totale fiasko, som mange måske havde frygtet fra begyndelsen.

Generelt har det helt nye styresystem og de nye smartphones fra BlackBerry modtaget positive anmeldelser.

Der er dog kun solgt omkring 2,7 millioner enheder med BlackBerry 10, hvilket har skuffet analytikerne.

Der er i dag forskellige reaktioner på BlackBerrys udmelding om, at virksomheden er til salg - lige fra dem, der mener, at der næppe er interesserede købere, og at selskabet er inde i en dødsspiral, til dem, der mener, at virksomheden stadig har en vis værdi.

Den amerikanske teleanalytiker Jack Gold forsøger hos Infoworld at bringe lidt nuancer på banen.

"BlackBerry er i virkeligheden tre virksomheder. Der er BlackBerrys enheder, BlackBerrys services og BlackBerrys community. Hver af dem har forskellige værdier," udtaler han.

Jack Gold vurderer, at blandt andet BlackBerry Enterprise Server 10, der indeholder mobile device management og forskellige sikkerhedsfunktioner, kan være interessant for flere andre spillere i industrien.

Uanset hvordan historien om BlackBerry ender, er der dog ikke meget, der tyder på, at selskabet vil vende tilbage som en betydelig spiller i branchen, ligesom dengang da det sad på omkring halvdelen af det amerikanske smartphone-marked.

Spørgsmålet er måske snarere, om den aktuelle melding fra BlackBerry ikke er begyndelsen på enden for selskabet?

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

Desperat comeback-forsøg fra Blackberry: Sådan vil det gå

Blackberry-boss: Vi har kun en chance tilbage for at overleve

Helt nyt Blackberry-styresystem: Sådan fungerer det

Smartphone-krigen spidser til: Kan koste producenter livet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Få en drejebog til at gennemgå og prioritere jeres sikkerhedskontroller – og et overblik over den nye version af CIS-20
Markedet flyder over med sikkerhedsprodukter, og kompleksiteten gør sikkerhedsopgaven uoverskuelig. Få et værktøj, der hjælper jer med at gøre det nødvendige – hverken mere eller mindre. Læs her hvordan, du får prioriteret jeres sikkerhedskontroller.