Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen. (Foto: Povl D. Rasmussen)

Tele-politiker: Lad os få undersøgt TDC's monopol

Liberal Alliance vil have mere indflydelse på dansk telepolitik, og et konkret forslag går på at få undersøgt, hvad partiet kalder 'TDCs de facto-monopol'.

Liberal Alliances it- og teleordfører Mette Bock har kigget Computerworld-læsernes input til en seriøs it-politisk debat igennem oven på Sokkegate, og hun takker ved at kalde dem 'glimrende forslag'. 

Ud over at være lydhør over for konkrete forslag til sikring af privatlivets fred påpeger Mette Bock, at hun gerne ser teleforliget fra 1999 åbnet igen, så det dengang ikke-eksisterende parti Liberal Alliance også har en chance for at påvirke den danske telepolitik.

"Det skal gennemskrives ud fra en virkelighed, der er markant anderledes end i 1999. Blandt andet er der behov for at se på, om TDC's de facto-monopol skal brydes reelt," udtaler Mette Bock til Computerworld.

Årsag til manglende investering

Med TDC's de facto-monopol mener Liberal Alliances it- og tele-ordfører tele-infrastruktur over en bred kam.

"TDC er i dag de facto-ejer af næsten al infrastruktur i Danmark. Selskabet kontrollerer næsten alt indhold, og det er marginalt, hvad de har tabt af markedsandele siden liberaliseringen. Er det tilfredsstillende? Nej," lyder det fra Mette Bock, som fortsætter sin svada mod telegiganten.  

"Man må forsøge at separere ejerskabet til nettet og til kunderne. Priserne for at leje TDC's net skal markant ned, hvis vi reelt skal kunne sige, at monopolet er brudt. TDC skal have fuldstændig lige vilkår med andre og vinde, hvis selskabet kan klare sig på pris og kvalitet i fair konkurrence. Men sådan er det ikke i dag."

Mette Bock nævner, at det hun kalder TDC's monopol ligefrem kan være den direkte årsag til, at Danmark mister udenlandske investerings-euro og -dollar. 

"Det er mit indtryk, at en række internationale virksomheder betragter Danmark som et monopoliseret, digitalt u-land, som det ikke kan betale sig at investere i. Ethvert monopol hæmmer udviklingen. Også selv om det formelt er brudt," forklarer hun. 

Folketinget bør have it-udvalg

Ud over fokus på det 14 år gamle tele-forlig mener Mette Bock også, at Christiansborg-politikerne generelt bør have blikket rettet mere stift på den digitale udvikling.

Derfor sløver manglende it-debat udviklingen

Faktisk vil hun gerne have lavet de interne arbejdsgange i Folketinget om, så der kommer et decideret udviklingsudvalg på it- og teleområdet.

"Det er et stort problem, at der ikke er et folketingsudvalg, der beskæftiger sig med udviklingen. Det betyder, at den digitale udvikling er 'politisk hjemløs', hvilket gør udviklingen træg," lyder meldingen fra Mette Bock.

Hun mener, at et sådan it-udvalg blandt andet kunne se på, hvordan offentligt finansierede it-investeringer kan effektiviseres.

Det kunne eksempelvis gøres ved at centralisere nogle af de beslutninger, der i dag ligger ude i regionerne og i kommunerne.

"Lad mig blot nævne den elektroniske patientjournal som et enkelt eksempel," fremhæver Mette Bock.

Et særskilt it-udviklingsudvalg skulle derfor i Mette Bocks optik først og fremmest have det lange lys på og se på, hvordan vi i Danmark skal anvende it-investeringer til at effektivisere og forbedre serviceniveauet.

"Lærerne skal uddannes bedre"

Opstramning på skoler og seminarier 
Mette Bock hæfter sig også ved, at styrkelsen af it-undervisning ryger ind på en andenplads i Computerworlds undersøgelse.

"Udvikling af it-kompetencer er afgørende, men her er udfordringen, at undervisere både i grundskole og på de videregående uddannelser ofte har ringere kompetencer end deres elever og studerende," udtaler it- og teleordføren fra Liberal Alliance.

For at modgå den udfordring mener Mette Bock, at der skal strammes op på it-læringen til lærere og undervisere.

"Vi skal gå til roden ved, at lærerne skal uddannes bedre, og der skal udvikles it-baserede undervisningsmaterialer."

Du kan her læse, hvad Enhedslistens it-ordfører mener er de vigtigste it-politiske it-udfordringer netop nu.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere