Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen.

Tele-politiker: Lad os få undersøgt TDC's monopol

Liberal Alliance vil have mere indflydelse på dansk telepolitik, og et konkret forslag går på at få undersøgt, hvad partiet kalder 'TDCs de facto-monopol'.

Liberal Alliances it- og teleordfører Mette Bock har kigget Computerworld-læsernes input til en seriøs it-politisk debat igennem oven på Sokkegate, og hun takker ved at kalde dem 'glimrende forslag'. 

Ud over at være lydhør over for konkrete forslag til sikring af privatlivets fred påpeger Mette Bock, at hun gerne ser teleforliget fra 1999 åbnet igen, så det dengang ikke-eksisterende parti Liberal Alliance også har en chance for at påvirke den danske telepolitik.

"Det skal gennemskrives ud fra en virkelighed, der er markant anderledes end i 1999. Blandt andet er der behov for at se på, om TDC's de facto-monopol skal brydes reelt," udtaler Mette Bock til Computerworld.

Årsag til manglende investering

Med TDC's de facto-monopol mener Liberal Alliances it- og tele-ordfører tele-infrastruktur over en bred kam.

"TDC er i dag de facto-ejer af næsten al infrastruktur i Danmark. Selskabet kontrollerer næsten alt indhold, og det er marginalt, hvad de har tabt af markedsandele siden liberaliseringen. Er det tilfredsstillende? Nej," lyder det fra Mette Bock, som fortsætter sin svada mod telegiganten.  

"Man må forsøge at separere ejerskabet til nettet og til kunderne. Priserne for at leje TDC's net skal markant ned, hvis vi reelt skal kunne sige, at monopolet er brudt. TDC skal have fuldstændig lige vilkår med andre og vinde, hvis selskabet kan klare sig på pris og kvalitet i fair konkurrence. Men sådan er det ikke i dag."

Mette Bock nævner, at det hun kalder TDC's monopol ligefrem kan være den direkte årsag til, at Danmark mister udenlandske investerings-euro og -dollar. 

"Det er mit indtryk, at en række internationale virksomheder betragter Danmark som et monopoliseret, digitalt u-land, som det ikke kan betale sig at investere i. Ethvert monopol hæmmer udviklingen. Også selv om det formelt er brudt," forklarer hun. 

Folketinget bør have it-udvalg

Ud over fokus på det 14 år gamle tele-forlig mener Mette Bock også, at Christiansborg-politikerne generelt bør have blikket rettet mere stift på den digitale udvikling.

Derfor sløver manglende it-debat udviklingen

Faktisk vil hun gerne have lavet de interne arbejdsgange i Folketinget om, så der kommer et decideret udviklingsudvalg på it- og teleområdet.

"Det er et stort problem, at der ikke er et folketingsudvalg, der beskæftiger sig med udviklingen. Det betyder, at den digitale udvikling er 'politisk hjemløs', hvilket gør udviklingen træg," lyder meldingen fra Mette Bock.

Hun mener, at et sådan it-udvalg blandt andet kunne se på, hvordan offentligt finansierede it-investeringer kan effektiviseres.

Det kunne eksempelvis gøres ved at centralisere nogle af de beslutninger, der i dag ligger ude i regionerne og i kommunerne.

"Lad mig blot nævne den elektroniske patientjournal som et enkelt eksempel," fremhæver Mette Bock.

Et særskilt it-udviklingsudvalg skulle derfor i Mette Bocks optik først og fremmest have det lange lys på og se på, hvordan vi i Danmark skal anvende it-investeringer til at effektivisere og forbedre serviceniveauet.

"Lærerne skal uddannes bedre"

Opstramning på skoler og seminarier 
Mette Bock hæfter sig også ved, at styrkelsen af it-undervisning ryger ind på en andenplads i Computerworlds undersøgelse.

"Udvikling af it-kompetencer er afgørende, men her er udfordringen, at undervisere både i grundskole og på de videregående uddannelser ofte har ringere kompetencer end deres elever og studerende," udtaler it- og teleordføren fra Liberal Alliance.

For at modgå den udfordring mener Mette Bock, at der skal strammes op på it-læringen til lærere og undervisere.

"Vi skal gå til roden ved, at lærerne skal uddannes bedre, og der skal udvikles it-baserede undervisningsmaterialer."

Du kan her læse, hvad Enhedslistens it-ordfører mener er de vigtigste it-politiske it-udfordringer netop nu.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.