Artikel top billede

Trine Bramsen efter sokkegate: Jeg ville bare debattere

Interview: Trine Bramsen er blevet en af sommerens mest omdiskuterede it-personer, efter at hun har efterlyst færre tennissokker og mere velformulerede mænd i it-branchen. Læs her, hvad hun egentlig mente med sine ord.

Socialdemokraternes it-ordfører Trine Bramsen er for alvor kommet i det varme sommersæde, efter hun for nylig i et blogindlæg på it-mediet Version2 plæderede for, at it-folk (læs: it-mandfolk) strammede op i deres påståede hvide tennissokker i sandaler og manglende formuleringsevner. 

"Er det mon med vilje, at computermænd ofte gør alt hvad de kan for at være så lidt attraktive som overhovedet muligt?" lød det blandt andet i blogindlægget fra den socialdemokratiske it-ordfører, som fortsætter i følgende spor:

"Jeg kunne aldrig drømme om at dømme folk på deres påklædning. For min skyld må man se ud, som man vil, og leve som man ønsker. Men som kvinde må jeg alligevel undres. Her sidder Danmarks fremtid bag skærmen iført tennissokker og gør dermed alt, hvad der overhovedet kan gøres, for at undgå kvindekontakt. Det undrer mig hvorfor," skriver Trine Bramsen i blogindlægget.

Det hele bliver rundet af med, at Trine Bramsen ser frem til forandringer på tøjfronten og på kommunikationskontoen - "og det gør mine single-veninder med hang til kloge og passionerede mænd også".

Trods it-ordførernes støddæmpende udsagn om ikke at dømme folk på deres påklædning har blogindlægget affødt heftig debat og hetz mod Trine Bramsen på Version 2, her på sitet og siden også på Facebook, hvor gruppen "It-professionelle imod Trine Bramsen" i skrivende stund har rundet 1.600 likes.

Sokkerne var dråben

Det er ikke første gang, at Trine Bramsen er ude i blæsevejr i it-medieverdenen.

Således har hun været i vridemøllen efter mindre heldige optrædener i forbindelse med sager om blandt andet overvågning af danskerne og tvangsudrulning af bredbånd til fjerne egne.

Men det var altså opfordringen til it-folkene om at klæde sig bedre og være mere veltalende, der var dråben for de it-professionelle, som siden er skummet over i vrede og irritation og oprettet diskussionsklubben mod Trine Bramsen på Facebook.

Læs også:
Galleri: Sådan klæder man sig på i it-branchen

It-ordføreren har siden på selvsamme sociale medie beklaget sit indlæg med, at det var skrevet med et glimt i øjet.

Oplever mange myter og fordomme

Men Trine Bramsen, hvad var egentlig hensigten med at skrive blogindlægget i første omgang?

"Jeg har længe forsøgt at starte debatten om, hvordan vi gør it-faget mere attraktivt for flere unge mennesker og får åbnet deres øjne for, hvad it-branchen egentlig går og laver. Ikke mindst fordi it-selskaberne har svært ved at tiltrække kvalificeret arbejdskraft."

"Jeg kommer jo selv fra en virksomhed (som seniorkonsulent hos Deloitte Business Consulting, red.) med mange it-uddannede medarbejdere, og i mit nuværende job som it-ordfører er jeg rundt og besøge mange it-firmaer, så jeg ved jo godt, hvor afgørende og vigtigt it-faget er for Danmarks fremtid."

"Samtidig oplever jeg også, at der er mange myter om it-faget og it-uddannelserne, og det er egentlig dem, som jeg har forsøgt at rejse debatten omkring."

"Jeg kan kun beklage, hvis nogen føler sig trådt over tæerne"

Du vil gerne tage et opgør med nogle myter, men er du ikke selv med til at skabe og fastholde nogle af myterne om it-branchen med dit blogindlæg?

"Jo, den kritik kunne man godt fremføre, men min intention har været at skabe en sober dialog oven på myterne - eller fordommene, om du vil."

"Når vi for eksempel kigger på studieoptagelserne, er der ledige pladser på hovedparten af datalogi-studierne, og når vi ved, at unge vælger studier med job i, så siger det mig, at vi står med en kommunikationsudfordring på it-fagene. "

Hvad skal vi med dine veninder?

Du efterstræber saglighed og en sober debat. Hvorfor skal folks påklædning og dine single-veninder ønsker om en mand så rodes ind i din argumentation?

"Nu var det ment som et sommer-blogindlæg, der er skrevet med et humoristisk glimt i øjet, hvilket også var aftalen (med Version2, red). At man så kan anklage mig for at have dårlig humor, det må jeg så tage til efterretning. Jeg kan kun beklage, hvis nogen føler sig trådt over tæerne - eller jeg skulle måske sige sokkerne."

"Mit håb er nu, at vi kan tage debatten et skridt eller to videre, selv om jeg måske i mit indspark har brugt nogle fordomme, som folk er uenige i."

Ikke it-klogere end en bjælke

Efter dit blogindlæg har en person på Facebook-siden "It-professionelle imod Trine Bramsen" eksempelvis skrevet: "Jeg har en bjælke liggende ude i mit skur, med større talent og viden om IT end Trine Bramsen." Hvordan har du det med den slags udsagn?

"I politik bliver man hele tiden mødt med den slags udsagn, og der må man altså finde sig i, at folk er uenige med dig."

"Men jeg vil da håbe, at forfatteren til de ord selv vil gå ind i politik en dag, fordi det skal da ikke være nogen hemmelighed, at vi mangler folk i det danske politiske landskab, der virkelig har forstand på it - og på den måde gøre it mere attraktivt. Som det er i dag, er it-ordførerskaber ikke den post, som der er mest rift om."

Hvordan vil du genetablere respekten hos de it-folk, hvis interesser du blandt andet får din daglige løn for at varetage?

"Jamen, jeg får dels min løn for at varetage deres interesser, dels for at skabe nogle debatter, der kan flytte vores samfund. Så hvis mit blogindlæg kan flytte noget omkring, hvad it-faget egentlig handler om, og hvilke jobmuligheder det indebærer, så har jeg opnået mit formål. Jeg vil altså gentage, at indlægget er skrevet med et glimt i øjet."

Har du ondt i troværdigheden, Trine? 

Når folk latterliggør dit it-kendskab, har du så egentlig nogen troværdighed tilbage over for it-branchen?

"Jeg er ikke valgt ind i Folketinget på grund af mine it-kundskaber. Min ypperste pligt er at lave lov-arbejde og vedtage lovgivning. Så jeg er altså ikke valgt ind, fordi jeg kan eller ikke kan programmere, så det synes jeg også folk skal respektere."

Hvad er dit budskab til alle de it-folk, som føler sig trådt på efter dit blogindlæg?

"Jeg kan kun beklage, hvis nogen føler sig trådt over tæerne. Men jeg håber da, at de så alligevel vil bruge det konstruktivt, så vi kan få en god diskussion om, hvordan vi kan styrke it-branchen og få flere unge til at vælge den."

"Mit ønske er, at alle dem, der har deltaget i debatten om mig og min person, nu vil vende debatfokus mod it-branchens potentialer. Nu har der jo vist sig at være rigtig mange debattører, og det vil jo være helt fantastisk, hvis de bruger deres store faglige viden til andet end mig og min person."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere