Artikel top billede

Quip kan blive sommerens nye app-sensation - men kan den udfordre Word?

Iværksættere med fortid hos Google og Facebook vil udfordre Microsoft med en ny skrive-app.

Microsoft Word har endnu ikke haft en seriøs udfordrer, siden Wordperfect havde sin storhedstid i 80'erne. 

Ganske vist har OpenOffice, Apples Pages og ikke mindst Google Docs en lille og trofast fanskare. Men Microsoft sidder stadigvæk solidt på tekstbehandlings- og kontorpakkemarkedet.

Det fremgår blandt andet af en internetafstemning, som Computerworld lavede i vinter, der viste, at 67 procent af Computerworlds læsere bruger en af Microsofts kontorpakker. 

Men her i løbet af sommeren blev der præsenteret en ny tekstbehandlingsløsning, som kan være første led i en udvikling, som Microsoft bør frygte. 

Designet til det mobile liv

Den nye tekstbehandlingstjeneste hedder Quip og består af en app til smartphones og tablets samt en cloud-løsning.

Quip er stiftet af Brett Taylor, som er tidligere teknologichef for Facebook, og som var med til at skabe Google Maps i samarbejde med blandt andet danske Lars Rasmussen.

Sammen med sin medstifter Kevin Gibbs, der har været med til at udvikle Google Apps, har han allerede før lanceringen fået investorer til at skyde 15 millioner dollar (svarende til 85 millioner kroner) i projektet. 

Investorerer har givetvis set perspektivet i en tekstbehandlings-app, der er specifikt designet til brug på mobile enheder som smartphones og tablets. I modsætning til de fleste eksisterende tekstbehandlingsprogrammer, der har sine rødder i pc-verdenen. 

Quips udgangspunkt i den mobile verden viser sig blandt andet ved, at dit dokument automatisk tilpasser sig den skærmstørrelse, som du anvender.

Det vil du eksempelvis opleve, hvis du indsætter et foto i et dokument fra din iPhone, der som bekendt har et ret begrænset skærmareal. Her vil dit foto måske fylde hele bredden af skærmen, men når du bagefter åbner dokumentet på en enhed med en større skærm, vil du ofte opleve, at billedet bliver placeret i højre side af skærmen, hvor der plads til, at teksten kan smyge sig uden om billedet. 

Ligheder med Google Docs

I dag er vi sjældent lænket til blot en enkelt computer. I stedet er vores skærmtid fordelt mellem mange forskellige enheder. Eksempelvis en pc på arbejdet, en Mac derhjemme samt en eller flere forskellige tablets og smartphones. 

Derfor har Quip en glimrende web-app, som du kan anvende, hvis du bruger en pc, Mac eller en anden enhed, hvor der endnu ikke findes en officiel Quip-app. 

Web-app'en gør det muligt at arbejde med dokumenterne i din browser. Akkurat som du kender det fra Google Docs. Og ligesom i Google Docs er der lagt stor vægt på muligheden for, at flere brugere samtidig kan redigere i et dokument.

Hvert dokument er udstyret med et chatvindue, hvor du kan kommunikere med de andre brugere og hele tiden kan følge med i de ændringer, der bliver lavet i dokumentet. Og bliver der lavet ændringer i dokumentet på et tidspunkt, hvor du ikke har det åbent, kan du få push-notifikationer om det på din telefon eller tablet. 

Gratis men simpelt

Quip er gratis, hvis du ikke har brug for at samarbejde med mere end fem brugere. Men hvis du har brug for flere brugerprofiler, må du punge op med 12 dollar (knap 70 kroner) om måneden for et business-abonnement.

Men før vi begynder at sammenligne med priserne på dyre tekstbehandlingsporgrammer som Microsoft Office, er det dog værd at bemærke, at Quip er betydeligt mere simpelt, og derfor er der naturligvis en lang række kundegrupper, der aldrig vil kunne nøjes med et så simpelt program. Det gælder en del virksomheder, men eksempelvis også studerende, der skal skrive lange afhandlinger med indholdsfortegnelser og lignende funktioner.

Derfor bør Microsoft frygte apps som Quip

Men når det er sagt, er software som Quip et attraktivt alternativ for mange os, der sjældent har brug for de mange avancerede funktioner, som man betaler for med klassiske tekstbehandlingsprogrammer. Funktioner der ofte forvirrer mere, end de gavner. 

Eksempelvis har skribenten bag denne artikel længe kunne nøjes med skrive-app'en IA Writer, og jeg vil vove den påstand, at vi er mange, der gennem tiden har investeret i et dyrt tekstbehandlingsprogram, selv om vi aldrig har brugt de mange funktioner, der retfærdiggør den høje pris. 

Læserne holder fast i pc'en

Tidligere på ugen viste en internetafstemning her på Computerworld, at de fleste af vores it-professionelle læsere stadigvæk foretrækker den traditionelle pc fremfor en tablet, men pc-salget er stadigvæk nedadgående, og i mange hjem har en tablet mere eller mindre erstattet den gamle computer.

Denne udvikling har længe været en udfordring for Microsoft, der endnu ikke for alvor har fået erobret markedsandele af betydning på hverken smartphone- eller tabletområdet. Først og fremmest truer det Microsofts dominans på styresystemsområdet, men spørgsmålet er, om Microsoft også risikerer at sætte sin dominans inden for kontorpakker over styr. 

Ingen Office-pakke til iPad

Microsoft har endnu ikke lanceret en udgave af Office-pakken til iPads eller Android-tablets. Sandsynligvis i et forsøg på at give Surface og andre Windows 8-tablets en konkurrencefordel, og mange vil måske hævde, at kontorpakker aldrig for alvor bliver relevante på tablets, der ikke som Surface har en attraktiv tastaturløsning. 

Men det er dette argument, som folkene bag Quip forsøger at modbevise. De vil skabe en moderne kontorpakke, der matcher de behov, vi har i dag, hvor mange af os bruger flere forskellige enheder i løbet af dagen, og hvor en større og større del af vores tid bliver brugt på tablets og smartphones, og mindre tid bliver brugt foran den traditionelle pc.

Indtil videre har Quip kun en iPhone- og iPad-app på markedet, mens Quip til Android endnu kun findes i en ufærdig såkaldt preview-udgave. Du kan downloade preview-udgaven af Quip til Android her, mens du kan downloade iOS-app'en her

Du får adgang til Quips web-app ved at logge ind på Quip.com.

Følg @wittorff på Twitter

Læs også:
Denne kontorpakke dominerer (endnu) hos danskerne

iA Writer: Skriveprogrammet som alle hipsters elsker 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere