Artikel top billede

Rudi Kragh er stadig en fortrøstningsfuld iværksætter, som har kæmpet i flere år om at få sin ideer realiseret.

Sådan er op- og nedturene for dansk it-iværksætter

At være iværksætter giver både frihed og mange komplekse problemstillinger at slås med. Læs her, hvordan en iværksætter kæmper med sine udfordringer uden at stirre sig fortabt på bundlinjen.

It-iværksætteri behøver ikke at være en dans på neuroser, selv om du i mange, mange timer risikerer at støde ind i skuffelser, ærgrelser og komplicerede problemstillinger om emner, du aldrig har hørt om før.

Det kan Rudi Kragh skrive under på, efter han nu på snart 10. år er i gang som it-iværksætter.

Han fortryder på ingen måde, at han smed sit forskerjob over skulderen og hver dag kæmper for få udviklet sit produkt og sælge det til både offentlige og private kunder.

"Min motivation er stadig den intellektuelle udfordring ved at være med til at løse et samfundsproblem, men det kræver selvfølgelig, at man har is i maven og ikke drikker så meget kaffe, at isen smelter," siger Rudi Kragh til Computerworld.

Han skynder sig at tilføje, at investorerne også meget gerne skulle have deres andel tilbage, efter at have troet på hans vision om at bygge en energiberegner funderet på blandt andet offentlige data i snart et årti.

"Hvis ikke investorerne havde troet på projektet dengang og nu, så ville jeg være en færdig mand for længst"

"Min kone, mit barn og jeg skal bare have trives godt, for det har aldrig været min mission, at jeg skulle være rigtig rig," lyder det fra it-iværksætteren, som i dag har et to-mandsselskab, hvor kundeporteføljen består af 12 kommuner og en række banker og forsyningsselskaber.

Investoren tænder på visionen

Rudi Kraghs ide går kort og godt ud på, at omkring 1,5 millioner danske huse kunne isoleres bedre, hvis boligejerne fik et mere klart billede af, hvor varmen - og dermed udgifterne til varme - forsvinder hen.

Derfra går han i gang med at hive fat i en kreds af investorer, som samlet har skudt cirka fem millioner kroner i projektet.

Da de første penge er sikret, går et udviklerhold på Filippinerne i gang med at bygge den første prototype på kerneproduktet, HusetsWeb.

"Jeg er humanistisk og samfundsvidenskabelig kandidat, så derfor har jeg en noget skæv tilgang til it-verdenen. Men hovedinvestoren med 30 års erfaring tændte på visionen og så, at vi kunne blive et supplement til BBR," siger Rudi Kragh med den dagligdags betegnelse for Bygnings- og Boligregistret.

"Hvis ikke investorerne havde troet på projektet dengang og nu, så ville jeg være en færdig mand for længst," fortsætter Rudi Kragh

Løber panden mod mange mure

Uden det store kendskab til it, salg, persondataloven, boliglovgivning og administration kaster Rudi Kragh sig ud i bølgerne.

Derfor bliver han ved med at kæmpe for projektet

Og han løber gentagne gange panden mod to mure, når han skal forklare folk om sit projekt.

"Offentlige samarbejdspartnere som kommuner ser det som en privat opgave, mens potentielle private samarbejdspartnere ser projektet som en statslig opgave, " forklarer Rudi Kragh og tilføjer, at det er en udfordring at have et projekt, der bygger bro mellem det private og offentlige marked, som HusetsWeb gør.

"Jeg er ikke sælger, men det lærer man dog lidt hen ad vejen," tilføjer Rudi Kragh og fremhæver en anden væsentlig opgave med at gøre sit projekt flyvefærdigt.

"I starten var det rigtig svært at få adgang til de offentlige data, men siden har jeg følt mig som lidt af en murbrækker," forklarer han.

I den sammenhæng fremhæver han, at han efter at have vundet en offentlig digitaliseringspris i 2010 omkring udnyttelsen af offentlige data blev ringet op af forskellige styrelser og spurgt, hvilke data han skulle have fat i til sit projekt, inden hele det offentlige data-arvesølv blev offentligt tilgængelig ved årsskiftet.

"Det er spændende at have deltaget i denne proces, men det kan ikke ses på bundlinjen," lyder det fra Rudi Kragh

For der er selvfølgelig også økonomien i projektet, som Rudi Kragh dagligt kæmper med.

"Når du har med offentlige kunder at gøre, så tager beslutninger rigtig lang tid, så når de i dag siger, at de nok slår til i 2015, så regner jeg med, at jeg først kan fakturere dem i 2016," lyder det fra it-iværksætteren, som stadig har større udgifter end den lidt mere end en million kroner, som selskabet har i årlig omsætning.

Derudover har han også kæmpet mod selskaber, der ville stjæle hans idé. 

Det handler om visionen

Rudi Kragh sidder i dag på godt 30 procent af ejerskabet, mens investorerne deler små 70 procent.

Før havde han kun 20 procent, men andelen er med tiden sat op, så han løbende kan have en gulerod at kigge på for enden af tunnelen.

Om det hele så har været alle anstrengelserne værd, svarer Rudi Kragh:

"Ja, det handler helt simpelt om at realisere en vision og skabe et mere bæredygtigt samfund."

Læs mere om iværksættere her: 

Sådan får vi flere succesrige danske it-iværksættere

Sådan bliver du it-millionær - uden at kunne kode

Dansk opstartsvirksomhed med kurs mod himmelen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Premium
Den store app-bombe fra Microsoft og Amazon: Tilbyder Android-apps i Windows 11
Alt om Windows 11: Et uventet samarbejde mellem de to største cloud-giganter bringer nu millionvis af apps til Windows-økosystemet.
Computerworld
I aften går det løs: Windows 11 slippes løs – følg med her
Det er intet mindre end 'årtiets opdatering', som Microsoft forventes at løfte sløret for senere på dagen.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Er det nu? Eller skal vi vente? Optimér udskiftning af servere i koncernen
Denne analyse giver dig svar på, hvordan du rammer ”the sweet spot”, der sikrer maksimal udnyttelse af eksisterende hardware i koncernens IT-miljø, inden du skifter til nye servere.