Artikel top billede

Sådan bliver du it-millionær - uden at kunne kode

Det succesfulde vin-program Vivino er designet i Danmark, men programmeret af indiske mikro-freelancere.

Når du scanner en ny vin med den danske Vivino-app, er det ikke smarte algoritmer og databaser, der behandler dit input og finder information om vinen frem.

Det gør en inder.

Rettere sagt en indisk daglejer i den nye digitale økonomi.

Vivino har nemlig bygget sin succesforretning på mikro-outsourcing, som portaler i stil med Elance, Odesk og Microlancer formidler.

Selvstændige inden for alle typer brancher kan på portalerne udbyde deres evner i kort eller længere tid. På den måde adskiller det sig fra traditionel outsourcing via bureauer og konsulenter.

I øjeblikket er mikrofreelancing især populært, fordi vestlige arbejdsgivere kan finde billig arbejdskraft andre steder i verden. Men meget tyder på, at mikrooutsourcing på den længere bane er et paradigmeskift, der kommer til at ændre og fragmentere arbejdsmarkedet.

Det henter vi hjælp til i Indien

"Hele vores database er bygget i udlandet. Den har taget mange tusind timer at opbygge, så det ville have været svært at gøre i Danmark. Når en vin oprettes for første gang, skal det nemlig gøres manuelt," forklarer Heini Zachariassen, medstifter af Vivino.

Når en bruger tager et billede af en vinflaske, som ikke allerede er katalogiseret, sendes billedet til en af de indiske informationssøgere, som Vivino har udvalgt. De går så på jagt med gammeldags knofedt og manuelt tastearbejde. Leder på producentens hjemmeside og andre steder på nettet.

"Det ville være helt urealistisk at udføre den del i Danmark," siger Heini Zachariassen med henvisning til lønniveauet.

Men det er ikke blot billig arbejdskraft til rutinearbejde, der får Vivino til at bruge mikro-outsourcing.

Faktisk bliver app'en og alt Vivino-kode kodet af tidsbegrænsede ansatte i Ukraine og Indien.

"Det man ser inde i selve app'en, er designet her i Danmark, men alt bag pixlerne er lavet i udlandet. Vi har ikke tidligere kodet herhjemme. Men det kommer vi nok til i lidt højere grad nu," siger Heini Zachariassen med henvisning til, at Vivino i denne sommer fik en massiv investering.

60 millioner kroner? Jo tak

Med en investering på 60 millioner kroner til fortsat vækst fra nye og gamle investorer bliver der råd til at ansætte fastansatte i København. Men der vil stadig være behov for den fleksibilitet, der ligger i mikro-outsourcing.

"Hvis vi skal bruge tre udviklere lige nu og her, så kan det være svært at rekruttere i Danmark. Det kan jo tage flere måneder at ansætte nogen," forklarer Heini Zachariassen.

"I begyndelsen af et startup kan man heller ikke committe sig til så meget. Hos Elance kan man vælge at betale en fast timepris eller en fast pris. Jeg anbefaler folk at betale en timepris. Det giver dig den fleksibilitet, at du bare kan skifte medarbejder undervejs, hvis du ikke er tilfreds. Det er faktisk min bedste anbefaling. Hvis der opstår fejl, så bare kom videre og find en anden," siger Heini Zachariassen.

"Et andet tip er at give dine opgaver til to personer på samme tidspunkt og så hyre den, der gør det bedst. Betragt det som en uddybende jobsamtale. Det har vi selv gjort meget, og selvfølgelig betaler du dobbelt, men priserne er ofte så lave, at det ikke betyder noget i det store billede," fortæller Vivino-direktøren.

"Du skal være superkonkret i dine specifikationer, og du skal være i konstant dialog med dine folk"

Vær konstant i dialog
Hans tredje anbefaling er at have kravspecifikationer og kommunikation med sine ansatte på den anden side af jordkloden i højsædet.

"For både Elance og lignende sites er det gældende, at det skal gøres på den rigtige måde for at virke. Du kan ikke bare sende en opgave af sted, læne dig tilbage i kontorstolen og forvente, at opgaven er løst om en måned. Du skal være superkonkret i dine specifikationer, og du skal være i konstant dialog med dine folk," siger Heini Zachariassen.

Nogle af de freelancere, som Vivino beskæftiger, har været med i flere år. Men der bliver også udskiftet og ansat nye. Men det kan godt betale sig at holde på de gode i lidt længere tid af gangen.

"Der er jo en kulturforskel, som begge parter skal lære at håndtere. Helt konkret er mange af de folk, vi arbejder med, ikke vant til at give modspil. Selv om de bliver bedt om at løse en opgave på en måde, som, de synes er dum, så siger de det ikke altid. Men laver bare opgaven, selv om de måske har bedre kompetencer end os på området. På det område er danskere relativt gode til at brokke sig," griner Heini Zachariassen.

Du kan lave en it-tjeneste uden kodeevner

Heini Zachariassen er tidligere direktør i Bullguard og kender sin medstifter, Theis Søndergaard, fra den tid. De er henholdsvis handelshøjskole-uddannet og journalist.

Godt nok har tredjemanden i ledelsen, Nicolai Bentsen, en tungere it-baggrund, men brugen af højtuddannet arbejdskraft via Elance kunne i teorien gøre ikke it-kyndige til iværksættere.

"Ja, det vil jeg mene. Du skal vide noget om brugeroplevelse, forstå dig på design og have et teknisk mindset. Men igen, du skal ikke tro, at du kan tegne noget i PowerPoint, sende det afsted og forvente at få et færdigt system leveret. Der skal laves ordentlige specifikationer og følges op hele tiden. Alt andet er naivt og den typiske årsag til, at folk fejler med outsourcing".
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital
Job & Karriere
Her er Netcompanys nye hovedkvarter: Flytter til ikonisk adresse i hjertet af København - kommer til at betale million-leje