Sådan bliver du it-millionær - uden at kunne kode

Det succesfulde vin-program Vivino er designet i Danmark, men programmeret af indiske mikro-freelancere.

Når du scanner en ny vin med den danske Vivino-app, er det ikke smarte algoritmer og databaser, der behandler dit input og finder information om vinen frem.

Det gør en inder.

Rettere sagt en indisk daglejer i den nye digitale økonomi.

Vivino har nemlig bygget sin succesforretning på mikro-outsourcing, som portaler i stil med Elance, Odesk og Microlancer formidler.

Selvstændige inden for alle typer brancher kan på portalerne udbyde deres evner i kort eller længere tid. På den måde adskiller det sig fra traditionel outsourcing via bureauer og konsulenter.

I øjeblikket er mikrofreelancing især populært, fordi vestlige arbejdsgivere kan finde billig arbejdskraft andre steder i verden. Men meget tyder på, at mikrooutsourcing på den længere bane er et paradigmeskift, der kommer til at ændre og fragmentere arbejdsmarkedet.

Det henter vi hjælp til i Indien
"Hele vores database er bygget i udlandet. Den har taget mange tusind timer at opbygge, så det ville have været svært at gøre i Danmark. Når en vin oprettes for første gang, skal det nemlig gøres manuelt," forklarer Heini Zachariassen, medstifter af Vivino.

Når en bruger tager et billede af en vinflaske, som ikke allerede er katalogiseret, sendes billedet til en af de indiske informationssøgere, som Vivino har udvalgt. De går så på jagt med gammeldags knofedt og manuelt tastearbejde. Leder på producentens hjemmeside og andre steder på nettet.

"Det ville være helt urealistisk at udføre den del i Danmark," siger Heini Zachariassen med henvisning til lønniveauet.

Men det er ikke blot billig arbejdskraft til rutinearbejde, der får Vivino til at bruge mikro-outsourcing.

Faktisk bliver app'en og alt Vivino-kode kodet af tidsbegrænsede ansatte i Ukraine og Indien.

"Det man ser inde i selve app'en, er designet her i Danmark, men alt bag pixlerne er lavet i udlandet. Vi har ikke tidligere kodet herhjemme. Men det kommer vi nok til i lidt højere grad nu," siger Heini Zachariassen med henvisning til, at Vivino i denne sommer fik en massiv investering.

60 millioner kroner? Jo tak
Med en investering på 60 millioner kroner til fortsat vækst fra nye og gamle investorer bliver der råd til at ansætte fastansatte i København. Men der vil stadig være behov for den fleksibilitet, der ligger i mikro-outsourcing.

"Hvis vi skal bruge tre udviklere lige nu og her, så kan det være svært at rekruttere i Danmark. Det kan jo tage flere måneder at ansætte nogen," forklarer Heini Zachariassen.

"I begyndelsen af et startup kan man heller ikke committe sig til så meget. Hos Elance kan man vælge at betale en fast timepris eller en fast pris. Jeg anbefaler folk at betale en timepris. Det giver dig den fleksibilitet, at du bare kan skifte medarbejder undervejs, hvis du ikke er tilfreds. Det er faktisk min bedste anbefaling. Hvis der opstår fejl, så bare kom videre og find en anden," siger Heini Zachariassen.

"Et andet tip er at give dine opgaver til to personer på samme tidspunkt og så hyre den, der gør det bedst. Betragt det som en uddybende jobsamtale. Det har vi selv gjort meget, og selvfølgelig betaler du dobbelt, men priserne er ofte så lave, at det ikke betyder noget i det store billede," fortæller Vivino-direktøren.
"Du skal være superkonkret i dine specifikationer, og du skal være i konstant dialog med dine folk"

Vær konstant i dialog
Hans tredje anbefaling er at have kravspecifikationer og kommunikation med sine ansatte på den anden side af jordkloden i højsædet.

"For både Elance og lignende sites er det gældende, at det skal gøres på den rigtige måde for at virke. Du kan ikke bare sende en opgave af sted, læne dig tilbage i kontorstolen og forvente, at opgaven er løst om en måned. Du skal være superkonkret i dine specifikationer, og du skal være i konstant dialog med dine folk," siger Heini Zachariassen.

Nogle af de freelancere, som Vivino beskæftiger, har været med i flere år. Men der bliver også udskiftet og ansat nye. Men det kan godt betale sig at holde på de gode i lidt længere tid af gangen.

"Der er jo en kulturforskel, som begge parter skal lære at håndtere. Helt konkret er mange af de folk, vi arbejder med, ikke vant til at give modspil. Selv om de bliver bedt om at løse en opgave på en måde, som, de synes er dum, så siger de det ikke altid. Men laver bare opgaven, selv om de måske har bedre kompetencer end os på området. På det område er danskere relativt gode til at brokke sig," griner Heini Zachariassen.

Du kan lave en it-tjeneste uden kodeevner
Heini Zachariassen er tidligere direktør i Bullguard og kender sin medstifter, Theis Søndergaard, fra den tid. De er henholdsvis handelshøjskole-uddannet og journalist.

Godt nok har tredjemanden i ledelsen, Nicolai Bentsen, en tungere it-baggrund, men brugen af højtuddannet arbejdskraft via Elance kunne i teorien gøre ikke it-kyndige til iværksættere.

"Ja, det vil jeg mene. Du skal vide noget om brugeroplevelse, forstå dig på design og have et teknisk mindset. Men igen, du skal ikke tro, at du kan tegne noget i PowerPoint, sende det afsted og forvente at få et færdigt system leveret. Der skal laves ordentlige specifikationer og følges op hele tiden. Alt andet er naivt og den typiske årsag til, at folk fejler med outsourcing".Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Op og ned på Java: Migrér og spar penge med Red Hat Java

Hvis du anvender Java til dine forretningskritiske applikationer, skal du træffe en beslutning om, hvordan du bruger det, og hvilken leverandør, der kan støtte dig bedst. For brugere af Oracle JDK nærmer fristen sig nemlig hurtigt for at beslutte, hvilken Java udbyder der skal bruges på lang sigt, når man kører Java-applikationer i produktion.

24. november 2020 | Læs mere


GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
I dag kan du downloade det digitale kørekort: Her er hvad det kræver
Du kan nu lade dit fysiske kørekort blive derhjemme og i stedet nøjes med en app. For i dag udkommer det digitale kørekort til iPhones og Android-telefoner.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan grundlægger du en datacenterstrategi
Covid-19 understregede behovet for at kunne administrere datacentret på afstand – og for at lade virksomhedens øvrige medarbejdere løse endnu flere opgaver hjemmefra. Det har givet en lang række erfaringer, som kan komme din organisation til gavn på jeres videre digitale rejse. Herunder om, hvordan man optimerer forbindelsen mellem applikationer og data – og om, hvordan man målrettet placerer specifikke workloads, hvor det giver den største forretningsmæssige værdi. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.