BREAKING:Han er Danmarks bedste it-sikkerhedsansvarlige: Sune Aggergaard Mortensen er Årets CISO 2022

Artikel top billede

Open source-karriere? En verden brolagt med guld

ComputerViews: Open source siver ind alle vegne. Det tegner til en lys fremtid for dygtige open source-programmører.

ComputerViews: Der var engang, da der var knivskarpe fronter mellem open source-miljøet og ikke mindst Microsoft, der med sin proprietære ejerskabs-tilgang stod som 'evil of empire' for mange open source-folk.

I dag ser billedet anderledes ud, og resultatet er ganske åbenlyst: Efterspørgslen efter dygtige open source-udviklere er stor, og intet tyder på, at efterspørgslen vil falde i den næste lange tid.

Det gælder efterspørgslen efter folk med kompetencer inden for script, programmeringssprog, styresystemer til open source-baserede servere, mobil-applikationer og så videre.

Moden efterspørgsel

Forklaringen skal vi finde i god, gammeldags modning.

For ikke så mange år side havde open source en tendens til at være synonym med Linux og Linux-baserede teknologier. Det var i dette miljø, at oppositionen til ikke mindst Microsoft og den megen 'friheds-snak' trivedes.

I dag har open source-teknologierne spredt sig ud over en meget bred vifte af teknologiske områder, og de fleste virksomheder er opmærksomme på, at der her er store muligheder.

"Efterspørgslen efter dygtige open source-udviklere er stor"

Det gælder inden for stort set alle de vigtigste udviklings-områder netop nu - cloud, sociale medier, big data, analytisk software, search, mobile applikationer - at det giver rigtig god mening for teknologi-selskaberne at udnytte open source-folkene.

Eksempelvis kan det have gunstig effekt i både udnyttelsen af nye teknologier (som cloud, big data, mobile apps og lignende) samt i levetiden af gamle teknologier, hvis man løbende og hele tiden kan tilføje frisk kode og funktionalitet, der er nøje tilpasset virksomhedens virkelighed - hvilket jo på mange måder er essensen i open source-tanken.

Her kan open source give god mening

Hertil kommer, at open source-teknologierne nu er modnet så meget og har nået et så højt niveau, at de ofte dyre licens-omkostninger til de (ganske vist ofte meget effektive) proprietære løsninger i høj grad tæller med i ligningen.

Har din virksomhed mere end 20 servere kørende, kan det således ofte give god mening både økonomisk og teknologisk at overveje at hyre egne open source-udviklere til at udvikle og håndtere maskinerne fremfor at satse på licens-baserede løsninger.

Alt afhænger selvfølgelig af den pågældende business case og af den nærmere strategi, det øvrige set up og så videre, men vi ved, at langt de fleste virksomheder i dag kører med et relativt spraglet it-landskab, hvor hver løsning skal løse specifikke opgaver bedst muligt, samtidig med at de passer ind i helheden.

Tingene smelter sammen

De store teknologi-selskaber har selvfølgelig forlængst set den vej, som vinden blæser.

Det er således halvandet år siden, at Microsoft samlede sine open source-aktiviteter i et decideret selskab, Open Technologies, hvilket du kan læse mere om her.

Open source-løsningerne står i dag stærkt og fremstår modne og direkte anvendelige, nærmest uanset hvor man kigger hen i det teknologiske landskab - fra front end over HTML5 over middleware til styresystemerne i backend-serverne og mange ting ind imellem.

Forretningsværdi - open source giver (ofte) mening

Bundlinien er, at al den politiske og principielle snak om proprietær eller lukket software i dag i stort omfang er forsvundet fra både de seriøse leverandørers udviklings-lokaler og fra it-afdelingernes mødelokaler.

I dag handler det i stedet om forretningsværdi, og her kan det i sagens natur langt fra udelukkes, at open source-teknologier i mange tilfælde kan levere den mest sammenhængende og fornuftige business case.

Det gør tingene mere komplicerede for it-cheferne, der skal overskue hele markedet for at sikre sig de bedste og mest effektive løsninger, men det giver vind i sejlene for open source-udviklerne.

Har du bud på områder, hvor der i fremtiden vil være øget efterspørgsel efter dygtige open source-folk herhjemme? Skriv dine bud i debatten herunder.

Læs også:

13 fantastiske open source-administrationsværktøjer.

Derfor bør du betale for open source-software.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan får du effektiv drift og udnytter de nye muligheder med Microsoft Dynamics 365

På denne konference kan du derfor få indblik i nyhederne i Microsoft Dynamics 365, erfaringer med udrulning af systemerne samt nyttig viden fra en række centrale leverandører om valgmulighederne i det omfattende system og erfaringerne ind til nu.

06. oktober 2022 | Læs mere


Cyber Security Strategy Trends 2022

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

11. oktober 2022 | Læs mere


Fremtidens ERP – træf de rigtige strategiske valg

Automatisering, fuld udnyttelse data og muligheden for at knytte leverandører og kunder endnu tættere til virksomheden, og kravene til et moderne forretnings- eller ERP-system er mange. Vær med når vi sætter fremtiden ERP på dagsordnen og diskuterer nogle af de vigtigste og mest relevante spørgsmål om ERP.

13. oktober 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital