Artikel top billede

Indret dit serverrum rigtigt - og spar en formue på el-regningen

Indretning af dit serverrum har stor betydning for, hvor høj din el-regning bliver. Læs her en stribe råd til, hvordan du hurtigt kan spare penge på firmaets strømforbrug.

Har du et løbende strømforbrug på omkring 15 til 18 kilowatt i dit serverrum eller datacenter, kan der være klækkelige besparelser at hente på el-regningen.

Det forklarer enterprise account manager Jørgen Bjerg fra Schneider Electric, der blandt andet lever af at rådgive og sælge energioptimeringsløsninger til serverrum og datacentre.

"Især på køling er der mange penge at spare," fortæller Jørgen Bjerg til Computerworld, efter han i flere år har rådgivet kunder om optimal indretning af serverrum med henblik på at få den bedste strømudnyttelse.

Derudover har Jørgen Bjerg i flere år siddet med hos Energistyrelsen, når myndigheden udarbejder en lang række råd til, hvordan virksomheder kan optimere deres serverrum.

Sådan får du cool køling

Jørgen Bjerg har kigget på den fysiske infrastruktur i mange serverrum, og en klassisk fejl, han tit har set, er, at den kolde og varme luft bliver blandet samme i serverrummet.

"Mixet mellem kold og varm luft er der, hvor pengene bliver spildt," fortæller han og peger på, at det ofte er hullerne i serverrummets rackskabe, der er de store syndere, når det gælder om at separere den kolde luft foran serverne, mens den varme luft skal skubbes og holdes omme bag maskinerne.

"Hullerne foran i rackskabene skal simpelthen blændes, så den varme luft ikke bare bliver cirkuleret rundt," siger Jørgen Bjerg.

Han fortæller, at han hos en virksomhed har set, at blot ved at blænde hullerne foran servernes rackskabe faldt temperaturen i serverne med 10 grader på en time.

Frikøling er det nye sort

Hos Schneider Electric har selskabet selv sat sit serverrum op med et udendørs frikølingsanlæg af eget fabrikat, og det kan ifølge Jørgen Bjerg mærkes på el-regningen.

"Vi sparer omkring 50.000 kilowatt-timer om året, og så kan man jo selv se, hvor meget man betaler for sine kilowatt," lyder det fra Jørgen Bjerg, som peger på, at sådan et frikølingsanlæg snildt løber op i et par hundredetusinde kroner.

Husk at spørge forretningen til råds

Frikølingsanlægget virker helt overordnet ved, at du har vand i anlægget udenfor, som bliver ledt ind igennem rør til selve serverrummet.

"Når du bruger vand til at køle serverrummet med i en slags omvendt radiator, kan du bruge udendørstemperaturen til at køle med omkring 60 til 70 procent af året her i Danmark, og det er selvfølgelig her, at strømforbruget til en gammeldags kompressor kan holdes nede," lyder det.

Et frikølingsanlæg bruger også kompressorer, men de begynder først at arbejde, når det er for varmt udenfor til at udnytte det kolde, danske vejr.

Stramt strømforbrug

På strømforbruget til selve serverne er der også penge at spare, hvis man er vaks ved rack-lågen.

Blandt andet peger Jørgen Bjerg på, at UPS-anlæg til nødstrømmen i mange tilfælde kan finjusteres.

Han har set et eksempel hos en mindre kommune med 50.000 indbyggere, der sparede 12.000 kilowatt-timer på at ændre sin UPS-opsætning.

"Mange kører med mange små UPS-anlæg, typisk et UPS-anlæg i bunden af hvert rack-skab, men UPS-anlæggene har jo deres eget strømforbrug, så det kan faktisk bedst betale sig at samle sin UPS'er centralt. Jo mere centralt, des større besparelse," siger Jørgen Bjerg.

Han indskyder samtidig, at disse spareråd er yderst generelle, da alle virksomheder også må kigge på forretningen, når de indretter deres serverrum.

"Forskellige virksomheder har forskellige krav til eksempelvis oppetider og dermed også til tiltag som UPS-redundans, og så skal man selvfølgelig designe ud fra, hvad butikken egentlig ønsker," siger Jørgen Bjerg.

Du kan læse mere om, hvordan du optimerer dit serverrum her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere