Artikel top billede

Indret dit serverrum rigtigt - og spar en formue på el-regningen

Indretning af dit serverrum har stor betydning for, hvor høj din el-regning bliver. Læs her en stribe råd til, hvordan du hurtigt kan spare penge på firmaets strømforbrug.

Har du et løbende strømforbrug på omkring 15 til 18 kilowatt i dit serverrum eller datacenter, kan der være klækkelige besparelser at hente på el-regningen.

Det forklarer enterprise account manager Jørgen Bjerg fra Schneider Electric, der blandt andet lever af at rådgive og sælge energioptimeringsløsninger til serverrum og datacentre.

"Især på køling er der mange penge at spare," fortæller Jørgen Bjerg til Computerworld, efter han i flere år har rådgivet kunder om optimal indretning af serverrum med henblik på at få den bedste strømudnyttelse.

Derudover har Jørgen Bjerg i flere år siddet med hos Energistyrelsen, når myndigheden udarbejder en lang række råd til, hvordan virksomheder kan optimere deres serverrum.

Sådan får du cool køling

Jørgen Bjerg har kigget på den fysiske infrastruktur i mange serverrum, og en klassisk fejl, han tit har set, er, at den kolde og varme luft bliver blandet samme i serverrummet.

"Mixet mellem kold og varm luft er der, hvor pengene bliver spildt," fortæller han og peger på, at det ofte er hullerne i serverrummets rackskabe, der er de store syndere, når det gælder om at separere den kolde luft foran serverne, mens den varme luft skal skubbes og holdes omme bag maskinerne.

"Hullerne foran i rackskabene skal simpelthen blændes, så den varme luft ikke bare bliver cirkuleret rundt," siger Jørgen Bjerg.

Han fortæller, at han hos en virksomhed har set, at blot ved at blænde hullerne foran servernes rackskabe faldt temperaturen i serverne med 10 grader på en time.

Frikøling er det nye sort

Hos Schneider Electric har selskabet selv sat sit serverrum op med et udendørs frikølingsanlæg af eget fabrikat, og det kan ifølge Jørgen Bjerg mærkes på el-regningen.

"Vi sparer omkring 50.000 kilowatt-timer om året, og så kan man jo selv se, hvor meget man betaler for sine kilowatt," lyder det fra Jørgen Bjerg, som peger på, at sådan et frikølingsanlæg snildt løber op i et par hundredetusinde kroner.

Husk at spørge forretningen til råds

Frikølingsanlægget virker helt overordnet ved, at du har vand i anlægget udenfor, som bliver ledt ind igennem rør til selve serverrummet.

"Når du bruger vand til at køle serverrummet med i en slags omvendt radiator, kan du bruge udendørstemperaturen til at køle med omkring 60 til 70 procent af året her i Danmark, og det er selvfølgelig her, at strømforbruget til en gammeldags kompressor kan holdes nede," lyder det.

Et frikølingsanlæg bruger også kompressorer, men de begynder først at arbejde, når det er for varmt udenfor til at udnytte det kolde, danske vejr.

Stramt strømforbrug

På strømforbruget til selve serverne er der også penge at spare, hvis man er vaks ved rack-lågen.

Blandt andet peger Jørgen Bjerg på, at UPS-anlæg til nødstrømmen i mange tilfælde kan finjusteres.

Han har set et eksempel hos en mindre kommune med 50.000 indbyggere, der sparede 12.000 kilowatt-timer på at ændre sin UPS-opsætning.

"Mange kører med mange små UPS-anlæg, typisk et UPS-anlæg i bunden af hvert rack-skab, men UPS-anlæggene har jo deres eget strømforbrug, så det kan faktisk bedst betale sig at samle sin UPS'er centralt. Jo mere centralt, des større besparelse," siger Jørgen Bjerg.

Han indskyder samtidig, at disse spareråd er yderst generelle, da alle virksomheder også må kigge på forretningen, når de indretter deres serverrum.

"Forskellige virksomheder har forskellige krav til eksempelvis oppetider og dermed også til tiltag som UPS-redundans, og så skal man selvfølgelig designe ud fra, hvad butikken egentlig ønsker," siger Jørgen Bjerg.

Du kan læse mere om, hvordan du optimerer dit serverrum her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Går du glip af fordelene ved at være på flere online markedspladser?
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.