Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Ny hastighedsrekord kan ændre din computer for altid

Intel har formået at flytte data med 25 Gb/s over lange strækninger. Nu skal prisen på udstyret helt i bund - og det kan betyde en fundamental ændring af vores computere.

Intel har annonceret, at det er lykkedes at kommunikere med 25 Gb/s over en afstand på 840 meter på et fiberkabel ved hjælp af siliciumbaseret udstyr.

Den umiddelbare anvendelse af opfindelsen vil være kommunikation mellem computere. Men på længere sigt vil det også kunne ændre selve opbygningen af computere, da det vil være muligt at separere for eksempel hukommelse og processorer, således at alle processorer sidder i et rack og hukommelsen til alle processorerne i et andet rack. Det vil gøre det meget nemmere dynamisk at ændre i konfigurationerne, nå hukommelse og processorer ikke skal være i fysisk nærhed af hunanden.

På længere sigt bliver der dog åbnet for en mere grundlæggende opbygning af computere, da fiberkommunikationen for eksempel betyder, at data, der skal behandles af forskellige processorer ikke ængere skal flyttes rundt mellem processorerne, men kan blive liggende i den samme hukommelse, som blot forbindes til de forskellige processorer efter tur. 

Dette skal sammenholdes med udviklingen i hukommelsesteknologien, der på længere sigt vil give et meget fladere hukommelseshierarki, hvor der ikke længere vil være statisk ram, dynamisk ram, flash, disk samt tape, men blot et eller to lag, hvilket også vil kræve en nytænkning af den måde, som operativsystemer og applikationer behandler data på.

Nu skal prisen ned

Til rekorden har Intel anvendt et multimode fiberkabel fra Corning. Multimode betyder, at der sendes informationer parallelt på flere forskellige bølgelængder ved hjælp af DWDM (Dense Wave Division Multiplexing), hvor der typisk sendes på 32 samtidige bølgelængder.

Det har længe været muligt at fremstille transceivere til 25 Gb/s, men det er først nu, at de kan masseproduceres i silicium, hvilket vil få prisen til at falde fra flere hunderede dollar til en pris på omkring fem dollar per transceiver om nogle år, har Intel tidligere meddelt. Indtil nu har transceiverne været produceret i eksotiske materialer som gammiumarsenid, der er meget vanskeligt og dyrt at arbejde med.

Det helt specielle ved rekorden er, at den er opnået ved hjælp af den teknologi, der hedder silicon photonics - altså optiske kommunikationschips, der er produceret i silicium. Det er den samme proces, som anvendes til Intels traditionelle produkter.

Intel har gennem flere år forsket kraftigt i optisk kommunikation i firmaets Photonics Lab, der ligger i hovedkvarteret i Santa Clara i Californien.




IT-JOB

Danske Commodities A/S

IT systems developer

Staten og Kommunernes Indkøbsservice A/S (SKI)

IT-udvikler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere