Artikel top billede

Ny hastighedsrekord kan ændre din computer for altid

Intel har formået at flytte data med 25 Gb/s over lange strækninger. Nu skal prisen på udstyret helt i bund - og det kan betyde en fundamental ændring af vores computere.

Intel har annonceret, at det er lykkedes at kommunikere med 25 Gb/s over en afstand på 840 meter på et fiberkabel ved hjælp af siliciumbaseret udstyr.

Den umiddelbare anvendelse af opfindelsen vil være kommunikation mellem computere. Men på længere sigt vil det også kunne ændre selve opbygningen af computere, da det vil være muligt at separere for eksempel hukommelse og processorer, således at alle processorer sidder i et rack og hukommelsen til alle processorerne i et andet rack. Det vil gøre det meget nemmere dynamisk at ændre i konfigurationerne, nå hukommelse og processorer ikke skal være i fysisk nærhed af hunanden.

På længere sigt bliver der dog åbnet for en mere grundlæggende opbygning af computere, da fiberkommunikationen for eksempel betyder, at data, der skal behandles af forskellige processorer ikke ængere skal flyttes rundt mellem processorerne, men kan blive liggende i den samme hukommelse, som blot forbindes til de forskellige processorer efter tur. 

Dette skal sammenholdes med udviklingen i hukommelsesteknologien, der på længere sigt vil give et meget fladere hukommelseshierarki, hvor der ikke længere vil være statisk ram, dynamisk ram, flash, disk samt tape, men blot et eller to lag, hvilket også vil kræve en nytænkning af den måde, som operativsystemer og applikationer behandler data på.

Nu skal prisen ned

Til rekorden har Intel anvendt et multimode fiberkabel fra Corning. Multimode betyder, at der sendes informationer parallelt på flere forskellige bølgelængder ved hjælp af DWDM (Dense Wave Division Multiplexing), hvor der typisk sendes på 32 samtidige bølgelængder.

Det har længe været muligt at fremstille transceivere til 25 Gb/s, men det er først nu, at de kan masseproduceres i silicium, hvilket vil få prisen til at falde fra flere hunderede dollar til en pris på omkring fem dollar per transceiver om nogle år, har Intel tidligere meddelt. Indtil nu har transceiverne været produceret i eksotiske materialer som gammiumarsenid, der er meget vanskeligt og dyrt at arbejde med.

Det helt specielle ved rekorden er, at den er opnået ved hjælp af den teknologi, der hedder silicon photonics - altså optiske kommunikationschips, der er produceret i silicium. Det er den samme proces, som anvendes til Intels traditionelle produkter.

Intel har gennem flere år forsket kraftigt i optisk kommunikation i firmaets Photonics Lab, der ligger i hovedkvarteret i Santa Clara i Californien.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.