Artikel top billede

Ny hastighedsrekord kan ændre din computer for altid

Intel har formået at flytte data med 25 Gb/s over lange strækninger. Nu skal prisen på udstyret helt i bund - og det kan betyde en fundamental ændring af vores computere.

Intel har annonceret, at det er lykkedes at kommunikere med 25 Gb/s over en afstand på 840 meter på et fiberkabel ved hjælp af siliciumbaseret udstyr.

Den umiddelbare anvendelse af opfindelsen vil være kommunikation mellem computere. Men på længere sigt vil det også kunne ændre selve opbygningen af computere, da det vil være muligt at separere for eksempel hukommelse og processorer, således at alle processorer sidder i et rack og hukommelsen til alle processorerne i et andet rack. Det vil gøre det meget nemmere dynamisk at ændre i konfigurationerne, nå hukommelse og processorer ikke skal være i fysisk nærhed af hunanden.

På længere sigt bliver der dog åbnet for en mere grundlæggende opbygning af computere, da fiberkommunikationen for eksempel betyder, at data, der skal behandles af forskellige processorer ikke ængere skal flyttes rundt mellem processorerne, men kan blive liggende i den samme hukommelse, som blot forbindes til de forskellige processorer efter tur. 

Dette skal sammenholdes med udviklingen i hukommelsesteknologien, der på længere sigt vil give et meget fladere hukommelseshierarki, hvor der ikke længere vil være statisk ram, dynamisk ram, flash, disk samt tape, men blot et eller to lag, hvilket også vil kræve en nytænkning af den måde, som operativsystemer og applikationer behandler data på.

Nu skal prisen ned

Til rekorden har Intel anvendt et multimode fiberkabel fra Corning. Multimode betyder, at der sendes informationer parallelt på flere forskellige bølgelængder ved hjælp af DWDM (Dense Wave Division Multiplexing), hvor der typisk sendes på 32 samtidige bølgelængder.

Det har længe været muligt at fremstille transceivere til 25 Gb/s, men det er først nu, at de kan masseproduceres i silicium, hvilket vil få prisen til at falde fra flere hunderede dollar til en pris på omkring fem dollar per transceiver om nogle år, har Intel tidligere meddelt. Indtil nu har transceiverne været produceret i eksotiske materialer som gammiumarsenid, der er meget vanskeligt og dyrt at arbejde med.

Det helt specielle ved rekorden er, at den er opnået ved hjælp af den teknologi, der hedder silicon photonics - altså optiske kommunikationschips, der er produceret i silicium. Det er den samme proces, som anvendes til Intels traditionelle produkter.

Intel har gennem flere år forsket kraftigt i optisk kommunikation i firmaets Photonics Lab, der ligger i hovedkvarteret i Santa Clara i Californien.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hvordan understøtter du den samlede værdikæde og skaber den optimale kundeoplevelse i engros eller retail?

Vi stiller skarpt på mulighederne for at optimere alle led på tværs af din værdikæde og tilhørende salgskanaler samtidigt med, at du styrker både indtjeningen og kundeoplevelsen. Du får inspiration til, hvordan du kan arbejde med at binde salgskanaler sammen og sikre, at der er styr på den bagvedliggende logistik, produkt- og stamdata, prissætning services osv.

29. november 2023 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere