Artikel top billede

2 millioner kinesere ansat til at læse regeringskritiske blogs

Kina har ansat millionvis af folk til at overvåge bagtalelse og fjerne regerings-fjendtlige indlæg på internettet. Læs her, hvor intens overvågningen er i Kina.

Kina har længe været kendt som et land, der har en intens overvågning på internettet.

For nylig er det kommet frem, hvor heftig overvågningen egentlig er.

Det sker, efter at landets statskontrollerede presse Beijing News ganske utraditionelt har løftet sløret for, at ikke færre end to millioner kinesere er ansat til blandt andet at overvåge statusopdateringer på sociale medier og indslag postet på mikro-bloggging-sites, skriver The Express Tribune.

Koster flere år i fængsel

De to millioner overvågere er dels ansat af statens propagandamaskine, dels af kommercielle sites. De overvåger omkring en halv milliard kinesiske internetbrugeres gøren og laden på nettet i bestræbelserne på at fastholde et jerngreb om massernes loyalitet til Kinas kommunistparti.

Ifølge The Express Tribune er flere hundrede mennesker blevet arresteret for at skrive kritiske kommentarer om regeringen på nettet, og højtprofileret bloggere har i mange tilfælde fået advarsler og henstillinger om at skrive mere positivt om styret.

Den kinesiske højesteret har for nylig fastslået, at det kan koste op mod tre års fængsel, hvis man 'bagtaler' den kineske regering i indlæg, der er blevet læst mere end 5.000 gange eller videresendt 500 gange.

Åbner for Facebook

Overvågningen foregår blandt andet på mikroblogging-sitet Sina Weibo, der beskrives som en blanding af Facebook og Twitter.

Netop Facebook og Twitter var afgørende hjemmesider for kommunikationen til omverdenen og intern koordination, da det arabiske forår rullede hen over Nordafrika og Mellemøsten i 2010, og oprørere gik til kamp mod deres diktatorer.

De to populære sociale medie-sites er for øvrigt blokeret i Kina sammen med godt 2.500 andre sites, som blandt andet tæller flere af Googles sites, Wikileaks og diverse fildelings-tjenester.

Der har dog i seneste uger været forlydender om, at mange af de blokerede sites vil blive tilgængelige i Kinas frihandelszoner, der blandt andet tæller Shanghai og Sydkina.

Læs også: 
Den kinesiske big brother: Derfor vil de tromle os
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere


Secure Access Service Edge - SASE: Sådan styrker du netværkssikkerhed i skyen og skaber et robust cyberforsvar

Bliv klogere på nogle af de udfordringer, som en SASE-løsning effektivt kan håndtere. Du får inspiration til, hvordan du implementerer en cloudbaseret SASE-strategi i din organisation – og hvorfor du bør gøre det. Og så dykker vi ned i nogle af de trends og tendenser, som betyder, at mange virksomheder og organisationer udskrifter deres klassiske netværkssikkerhedstilgang med en SASE-strategi.

16. januar 2024 | Læs mere