Foto: Clint Spencer/iStockphoto

Test af fem it-systemer: Så svære er de at bruge

Rigsrevisionen har undersøgt brugervenligheden i NemID, TastSelv Borger hos Skat, tinglysningen, digital flytning og et system til ansøgning om hjælpemidler.

Rigsrevisionen er kommet med beretningen "Beretning om brugervenlighed og brugerinddragelse i offentlige digitale løsninger."

I den forbindelse kommer revisionen, der i øvrigt ledes af den tidligere direktør for Statens It, Lone Strøm, med nogle klare anbefalinger.

"Rigsrevisionen anbefaler, at: Digitaliseringsstyrelsen overvejer, hvordan alle de fællesoffentlige krav til brugervenlighed kan gøres gældende for ikke-obligatoriske digitale løsninger."

Derudover skal krav om brugervenlighedstest indgå i den fælles statslige it-projektmodel.

Digitaliseringsstyrelsen skal desuden følge op på, om myndighederne blandt andet har "etableret betjening for borgere, der ikke kan betjene sig selv digitalt ...".

Endelig skal Digitaliseringsstyrelsen stille krav om, "at myndigheder efter idriftsættelse af digitale løsninger løbende følger op på brugernes erfaringer og sikrer forbedringer
af brugervenligheden."

I det hele taget er Rigsrevisionen ikke bange for at tage vigtige it-emner op.

I denne - også nye - beretning hagler kritikken ned over myndighederne.

Det skyldes ganske enkelt, at hackere har så godt som frit spil grundet elendig it-sikkerhed.

Fem centrale systemer
Beretningen om brugervenlighed bygger på en undersøgelse af fem offentlige it-systemer.

Det er:

- NemID, Digitaliseringsstyrelsen (Finansministeriet)

- TastSelv Borger, SKAT (Skatteministeriet)

- Det digitale tinglysningssystem, Domstolsstyrelsen (Justitsministeriet)

- Digital anmeldelse af flytning, den enkelte kommune

- Digital ansøgning om hjælpemidler, den enkelte kommune.

Der er stor forskel på, hvordan brugervenligheden i systemerne er.

Rigsrevisionen, der har holdt møder med system-ejerne, oplyser blandt andet, at NemID pludselig måtte opjustere deres support mandskab mere flere hundrede procent.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Kompetera A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital konference: Digitale forretningsløsninger 2020 - processer og teknologier, der øger bundlinien

Den digitale transformation har potentialet til at ændre virksomhedernes forretningsmodeller - og til at forandre forbindelsen til både slutbrugere og leverandører. For stadig flere virksomheder ligger vægten i forretningerne derfor i stadig højere grad på selve kundeoplevelsen og værdiskabelsen for brugeren. På denne heldagskonference får du derfor indspark og viden om, hvor du kan sætte ind, hvis du skal komme på omgangshøjde med de bedste digitale forretningsløsninger og skabe mest mulig værdi for din forretning med ny teknologi, der øger bundlinien.

21. oktober 2020 | Læs mere


Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Computerworld
Muligt Apple-kup: Der er tre gode grunde til, at iPhone 12 kan blive usædvanlig billig
Apple løfter sløret for et nyt kuld af smartphones i aften. Der kan komme en mindre prisbombe iblandt dem.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Forebyg kritiske angreb med moderne autentifikation
Det er nemmest at forebygge kritiske cyberangreb, når medarbejderne kun tilgår data og systemer i sikkerhed bag firewall og øvrige sikkerhedsforanstaltninger. Virkeligheden er imidlertid, at medarbejderne – særligt siden foråret 2020 – i dramatisk stigende omfang arbejder hjemmefra, på alle tider af døgnet og fra enheder ejet af både dem selv og af virksomheden. Det sætter din sikkerhedsinfrastruktur under pres, og en af de mest effektive modforholdsregler er en moderne autentifikationsløsning, så kun rette vedkommende får adgang til forretningskritiske systemer og data. Det kan du læse mere om i denne hvidbog, som også går i dybden med, hvor, hvordan og under hvilke omstændigheder en sådan løsning kan indgå som et effektivt element i din samlede cybersikkerhedsindsats.