Artikel top billede

Digital udgave af tingbøgerne fyldt med grove fejl

Digitaliseringen af de danske tingbøger har ført til masser af fejl i oplysningerne i bøgerne.

I et svar til Folketinget afslører kulturminister Uffe Elbæk (R), at det vrimler med fejl i indscannede tingbøger.

Opgaven gik ud på at indscanne cirka 9.700 tingbøger. Omfanget af samtlige tingbøger var cirka en hyldekilometer.

Bøgerne var meget varierende i sideantal, typisk mellem 300 og 700 sider. Enkelte tingbøger havde dog op til 1.500 sider.

Hver tingbog er skannet som én fil. Det vil sige. at de digitaliserede tingbøger består af cirka 9.700 filer, oplyser ministeren i svaret.

"I forbindelse med produktion af arkiveringsversionen af tingbøgerne konstaterede Statens Arkiver visse fejl og mangler," oplyses det.

Visuel kontrol

Derfor blev Domstolsstyrelsen anmodet om at foretage visuel kontrol af scanningerne.

"Der blev foretaget en stikprøvekontrol, der omfattede cirka 10 procent af tingbøgerne," forklarer kulturministeren.

Kontrollen viste fejlene, som dels bestod i manglende sider, dels i helt eller delvist ulæselige sider samt fejl i forbindelse med adressering af filer.

I stikprøven fordelte fejlene sig således:

• 87 procent havde ingen fejl

• Tre procent havde en enkelt side som var helt eller delvis ulæselig eller manglede.

• 6,7 procent havde flere sider som var helt eller delvis ulæselige eller manglede.

• Tre procent havde adresseringsproblemer.

Imidlertid mener ministeren ikke, at det måtte være et større problem.

"På baggrund af stikprøvekontrollen er det beregnet, at der gennemsnitligt er 10 skanninger/sider per bog, som helt eller delvist ikke kan læses, svarende til godt to promille af de indskannede sider," lyder det i hans svar.

Uanset, at fejl ved skanning, der sker eller anvendes i bevaringsøjemed, principielt ikke kan accepteres, har Statens Arkiver fundet, at bevaringen af tingbøgernes oplysninger er betryggende sikret gennem den nævnte digitalisering, oplyser Uffe Elbæk videre.

"Statens Arkiver fandt ikke anledning til at kræve samtlige tingbøger visuelt kontrolleret og de derved konstaterede fejl udbedret," skriver han.
 
Begrundelsen herfor var de forholdsvis betydelige omkostninger, der ville være forbundet hermed.

Han oplyser samtidig, at en visuel kontrol af samtlige skannede tingbøger blev anslået til at kræve cirka 2,5 årsværk, hvortil der ville  komme omkostninger til nyskanning af de fejlbehæftede sider med videre.

"Jeg henholder mig til Statens Arkivers overordnede vurdering af, at tingbøgernes oplysninger er betryggende sikret igennem digitaliseringen," konkluderer kulturministeren.

DF: Det er virkelig mange
Kulturordfører Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti, der har stillet spørgsmålet til den Radikale minister, undrer sig over svaret.

"Det viser sig efter en stikprøvekontrol, der omfattede cirka 10 procent af tingbøgerne, 970 ud af 9.700, at 13 procent havde fejl. Det er virkelig mange," siger han.

Ordføreren har derfor svært ved at forstå ministerens reaktion. Han mener det her område er vigtigt, fordi tinglysning er den offentlige registrering af ejendom.

"Den viser jo, om rettigheden til ejendommen er gyldig. Så det er ret afgørende, at tingbøgerne er korrekte. Det kan være ødelæggende ved en tvist, at tingbogen ikke er rigtig," siger ordføreren.

Derfor forstår han heller ikke ministerens svar.

"Kulturministeren synes, det er helt i orden. Det mener jeg absolut ikke," slår han fast om de fundne fejl.

Ordføreren vil nu spørge kulturministeren, om han vil bede om en gennemgang af alle tingbøger.

"Når nu fejlprocenten er så høj, og sørge for at rette op på fejlene," siger Alex Ahrendtsen.

Læs hele ministerens svar her

Folketingets Kulturudvalg har den 19. april, efter ønske fra Alex Ahrendtsen (DF), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 94 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 12. april 2012 fra Henrik Morell, jf. KUU alm. del - bilag 164, og herunder forholde sig til destruktion af tingbøger og digital bevaring og kritikken af den indscannede kvalitet, også i forlængelse af ministeren svar på S 2712."

Svar:

Jeg har bedt Statens Arkiver om at redegøre for problemstillingen omkring digitalisering af tingbøgerne og kvaliteten af indskanningerne. Jeg har modtaget følgende be-mærkninger fra Statens Arkiver:

"I perioden 1993-2000 blev det elektroniske register "Tingbogssystemet for fast ejendom" gradvist taget i brug til registrering af oplysninger. "Det digitale tinglysningssystem" blev taget i brug 2009 og indeholder bl.a. konverterede oplysninger fra Tingbogs-systemet for fast ejendom samt scanninger af de dokumenter vedr. ejendomme, som var gældende på det tidspunkt, hvor systemet blev taget i brug.

Skanningen omfattede ca. 9.700 tingbøger. Omfanget af samtlige tingbøger var ca. 1 hyldekilometer. Bøgerne var meget varierende i sideantal, typisk mellem 300 og 700 sider, enkelte havde dog op til 1500 sider. Hver tingbog er skannet som én fil, dvs. at digitaliserede tingbøger består af ca. 9.700 filer.

De indskannede tingbøger skal for, at Statens Arkiver kan modtage dem overføres til en arkiveringsversion, jf. bekendtgørelsen nr. 1007 af 20. august 2010 om arkiveringsversioner.

I forbindelse med produktion af arkiveringsversionen af tingbøgerne konstaterede Statens Arkiver visse fejl og mangler. Domstolsstyrelsen blev derfor anmodet at foretage visuel kontrol af scanningerne. Der blev foretaget en stikprøvekontrol, der omfattede ca. 10 % af tingbøgerne.

Kontrollen viste fejlene, som bestod dels i manglende sider, dels i helt eller delvist ulæselige sider samt fejl i forbindelse med adressering af filer. I stikprøven fordelte fejlene sig således:

• 87 % havde ingen fejl
• 3 % havde en enkelt side som var helt eller delvis ulæselig, eller manglede
• 6,7 % havde flere sider som var helt eller delvis ulæselige, eller manglede
• 3 % havde adresseringsproblemer.

På baggrund af stikprøvekontrollen er det beregnet, at der gennemsnitligt er 10 skanninger/sider pr. bog, som helt eller delvist ikke kan læses, svarende til godt 2 promille af de indskannede sider.

Uanset, at fejl ved skanning, der sker eller anvendes i bevaringsøjemed, principielt ikke kan accepteres, har Statens Arkiver fundet, at bevaringen af tingbøgernes oplysninger er betryggende sikret gennem den nævnte digitalisering. Statens Arkiver fandt ikke anledning til at kræve samtlige tingbøger visuelt kontrolleret og de derved konstaterede fejl udbedret.
Begrundelsen herfor var de forholdsvis betydelige omkostninger, der ville være forbundet hermed. Det bemærkes, at en visuel kontrol af samtlige skannede tingbøger blev anslået til at kræve ca. 2,5 årsværk, hvortil ville komme omkostningerne til nyskanning af de fejlbehæftede sider mv.

At forkaste den digitaliserede kopi af tingbøgerne som grundlag for bevaring og i stedet bevare tingbøgerne i deres originale form fandt Statens Arkiver uhensigtsmæssigt, især af økonomiske og benyttelsesmæssige grunde."

Jeg henholder mig til Statens Arkivers overordnede vurdering af, at tingbøgernes oplysninger er betryggende sikret igennem digitaliseringen. Jeg finder derfor ikke anled-ning til at ændre syn på digitaliseringen af tingbøgerne i forhold til min besvarelse af § 20-spørgsmål S 2712.

Jeg kan i øvrigt oplyse, at samtlige digitaliserede tingbøger fra 1927 og op til 90'erne nu er tilgængelige på http://www.arkivalieronline.dk.

Uffe Elbæk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Danske Contractbook henter 185 millioner - anden kapitalindsprøjtning på kun fire måneder
Danske Contractbook henter en investering på 185 millioner kroner. Det sker blot fire måneder efter, at selskabet modtog en investering på 58 millioner kroner.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.