Artikel top billede

Linux-firmaer plages af manglen på kloge advokater

Alt for mange open source-projekter løber ind i problemer, fordi der ikke er styr på juraen. Se her, hvad der måske kan gøres ved problemet.

Der er for mange problemer og for meget forvirring, når det gælder reglerne for intellektuel ejendomsret i open source-baserede it-projekter.

Det mener Linux Foundation, der ser et stort behov for flere it-kyndige advokater, som kender erhvervslivets behov og juridiske faldgruber og som har teknologi-forståelse og viden om, hvordan open source egentlig virker og anvendes.

Ifølge Linux Foundation bliver udrulningen af open source-baserede løsninger ofte plaget mangel på juridiske viden.

Det betyder, at parterne - både kunder og leverandører - ofte har svært ved at håndtere vigtige spørgsmål om eksempelvis copyright, patenter, licenser og compliance - altså overholdelse af formelle lov, krav og regler.

Mindre virksomheder rammes

Ifølge Computerworlds internationale nyhedsbureau er det ikke mindst mindre virksomheder, der rammes af konsekvenserne af den manglende juridiske viden om open source.

Det skyldes ikke mindst, at de ikke har mulighed for at uddanne deres egne folk til at håndtere spørgsmålene, men er nødt til at belave sig på eksterne advokater.

Problemerne forstærkes af, at software-projekterne kan blive juridisk ret komplekse, når der er tale om open source-baserede projekter.

Du kan læse mere om open source-virksomhedernes problemer med at vokse sig rigtigt store her: Derfor vinder danske open source-firmaer ikke store ordrer.

Det skyldes eksempelvis, at der kan være brug for flere aftaler om copyright og patenter i et enkelt open source-projekter, lyder det fra advokat Catharina Maracke fra Keio Universitetet i Japan.

Ligeledes er aftalerne anderledes udformet og formuleret end de sædvanlige aftaler, og det kan ifølge hende skabe kommunikationsproblemer, når udviklere og advokater uden forståelse for open source skal forhandle aftaler på plads.

Disse ting bør ændres

Catharina Maracke mener imidlertid, at særlige open source-orienerede advokater kun er en del af løsningen.

Der ligger nemlig også løsningsmuligheder i at standardisere de juridiske termer, der anvendes, mener hun.

Det vil betyde, at advokaterne vil skulle tale samme sprog uanset typen af software-platform.

Hun peger på, at de store open source-licenser som Creative Commons og GNU General Public License generelt er relativt nemme at anvende.

Særlige aftaler

Men meget kan stadig gøres.

Blandt andet bør leverandørerne forsøge at blive enige om særlige aftaler, så de undgår fremtidigt ballade om oprindelse og ejerskab af kodelinier og lignende.

Det kan ifølge advokaten ske ved at overføre copyrighten til projekt-ejeren eller ved at udstede en uigenkaldelig licens, der giver projektejeren lov til at anvende hele koden.

Hun arbejder for tiden på et projekt, der sigter mod at gøre licenserne nemmere at forstå.

Du kan læse mere om arbejdet med de nye licens-forslag her.

Du kan læse mere om open source-reglerne for danske virksomheder her: It-advokat: Sådan er open source licens-reglerne.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Få en drejebog til at gennemgå og prioritere jeres sikkerhedskontroller – og et overblik over den nye version af CIS-20
Markedet flyder over med sikkerhedsprodukter, og kompleksiteten gør sikkerhedsopgaven uoverskuelig. Få et værktøj, der hjælper jer med at gøre det nødvendige – hverken mere eller mindre. Læs her hvordan, du får prioriteret jeres sikkerhedskontroller.