Topnyhed:Ingrid Mjøen stopper som dansk landechef i Oracle: Skifter til international toppost

Artikel top billede

Hvis angrebet kommer: Sådan skal Danmark tackle cyber-angreb

It-teknologien ændrer fundamentalt på den klassiske militærstrategiske tænkning, lyder det i ny dansk militærrapport. Se her hvordan.

I dagens Danmark er samfundet bygget op omkring it-systemer, hvilket gør os sårbare.

Systemerne er efterhånden så avancerede, at de kan interagere med hinanden, og det har en konsekvens i form af, at man ikke længere kan definere enkelte dele som værende kritiske ved et cyber-angreb.

It-systemerne, der holder Danmark i gang, er smeltet sammen.

Det er en af konklusionerne i en cyber-sikkerhedsrapport fra Center for Militære Studier ved Københavns Universitet.

Den hedder Cyberwarfares udfordringer af begrebet kritisk infrastruktur.

Formålet med rapporten er at analysere kritisk infrastruktur som begreb og afsøge alvorlige sårbarheder og trusler med henblik på at kunne anbefale, hvordan der bedst muligt kan etableres et robust og sikkert samfund i forbindelse med cyber-trusler.

Tiden er en ny faktor

Rapporten siger, at it-teknologien ændrer fundamentalt på den klassiske militærstrategiske tænkning.

Det handler eksempelvis om tid.

I et konventionelt angreb er der ofte en forudgående krise, der kan tage måneder, før en egentlig krigshandling går i gang.

Ligeledes kræves en mobilisering i forbindelse med en krigshandling, som også tager tid.

I en cyber-verden er denne tidsfaktor forsvundet. Et angreb kan indtræffe på sekunder.

Og det kræver nytænkning og øvelse.

"Man bør træne håndtering af sådanne [cyber-krigs, red.] situationer gennem scenarier, der gennemspilles af civile og militære myndigheder og inddrager det private erhvervsliv. Disse øvelser skal gennemføres på såvel operativt som strategisk niveau og etablere en forståelse imellem disse niveauer," skrives der i rapporten.

Her den største udfordring for Danmark

Derfor er politikerne i samarbejde med erhvervslivet nødt til at øve sig i cyber-krig, og så skal vi definere, hvad, der er vigtigt og kritisk i en trusselssituation, fastslår forfatterne.

Et eksempel på en sådan øvelse kan du læse mere om her.

"Cyberspace kunne meget vel vise sig at være det vigtigste sikkerhedspolitiske område i den nære fremtid - den første forsvarslinje."

Den rigtige kasket

En stor udfordring er, at Danmark bliver skarpere på grænserne imellem civilt og militært ansvar og på hvilken infrastruktur, der er kritisk.

I rapporten opstiller Center for Militære Studier en række anbefalinger, der skal styrke denne forsvarslinje.

Centret peger blandt andet på, at i forsvaret af Danmark er det nødvendigt, at politikerne definere hvad, der er hører til under det civile og hvad, der hører til under den militære kasket.

Så militæret kan indsættes på det korrekte tidspunkt.

Ligeledes skal der skabes retningslinjer for, hvordan der koordineres mellem de forskellige civile og militære aktører i en trusselssituation.

Center for Militære Studier er et forskningscenter på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

På centret forskes der i sikkerheds- og forsvarspolitik samt militær strategi, og centrets arbejde danner grundlag for forskningsbaseret myndighedsbetjening af Forsvarsministeriet og de politiske partier bag forsvarsforliget.

Du kan læse hele rapporten her.

Læs også:
På onsdag rammes Danmark af den totale cyberkrig

Det vrimler med nye cyber-trusler: Her er overblikket

Cyberkrig kan også ramme Danmark
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


Premium
LogPoint-topchef Jesper Zerlang indsætter tidligere Superliga-spiller som ny dansk landechef
Jesper Zerlang overlader pladsen som landechef for det danske marked hos it-sikkerhedsselskabet LogPoint. I stedet skal han fokusere på jobbet som topchef for hele koncernen, der er til stede i ni lande.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Når AI sætter sig ved rattet: Sådan passer infrastrukturen på sig selv
Selvkørende IT-infrastruktur styrker skaleringsmuligheder og ressourceudnyttelse. Dette whitepaper giver overblik over proces og muligheder.