Artikel top billede

Cyberkrig kan også ramme Danmark

It-angreb mod kritisk infrastruktur kan lamme samfundet. Truslen bør tages alvorligt, mener sikkerheds-ekspert.

Verizon kommer snart med sin årlige "Data Breach Investigations Report", der giver et billede af den verdensomspændende cyberkriminalitet. Det sker ved at studere flere forskellige slags sikkerhedsbrud og ved at analysere data fra et større antal globale sikkerheds-organisationer.

ComON har talt med sikkerhedsekspert Ernie Hayden fra Verizons RISK-team, der står bag rapporten. Hans fokusområde er sikkerhed i kritisk infrastruktur - altså industrianlæg, forsynings-selskaber og andet, som holder samfundet i gang.

Stuxnet var den første internet-orm, som for alvor viste at industrianlæg kan være sårbare overfor angreb, og konsekvenserne kan være dramatiske, hvis hackere kan få adgang til systemer, der styrer vand, varme og elforsyning.

Det kan i værste fald lamme et helt land - og derfor falder denne type angreb da også typisk ind under kategorien "cyberkrig".

Script-kiddies og cyberkriminelle

Ernie Hayden fortæller, at man skal skelne mellem fire forskellige typer angribere, der har meget forskellige motiver.

"Du har de typiske script kiddies. Et godt eksempel er den 12-årige dreng fra Polen, der fik afsporet en sporvogn. Så har du insideren, som måske er en utilfreds medarbejder med tanker om hævn. Der er også de mere klassiske cyberkriminelle, der hacker med et økonomisk motiv. Den sidste kategori er så nationalstater med ubegrænsede ressourcer," forklarer Ernie Hayden.

Han fortæller, at man ikke har beviser for konkrete angreb mod kritisk infrastruktur i vestlige lande, men det betyder ikke, at truslen skal undervurderes. Det er ikke "kun et Hollywood-scenarie," som han udtrykker det.

En rapport fra Energistyrelsen viste da også sidste år, at truslen mod kritisk dansk infrastruktur er helt konkret. Her bliver sikkerhedsudfordringen beskrevet som enorm.

En risikovurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste bekræfter, at cyberkrig er den største trussel mod landets sikkerhed. Der er større risiko for, at hackere slukker for vand, varme og el, end at kampvogne ruller ind over grænsen.

Spreder sig som ringe i vandet

To danske organisationer har da også bidraget til Verizons rapport om databrud. Det er den Nationale IT-efterforskningsenhed under Rigspolitiet og Center for Cybersikkerhed under Forsvarsministeriet.

Men er det overhovedet realistisk, at et lille land som Danmark kan komme under angreb?  Ernie Hayden peger på, at alting er forbundet i dag. Det kan sagtens tænkes, at nogen vil angribe Danmark for at skade EU eller USA.

"Et af eksemplerne vi har kigget på er, at du kan stoppe trafikken på Øresundsbroen og dermed ramme handlen til EU. En anden mulighed er et cyberangreb mod Københavns Lufthavn, som har forbindelser til hele verden. Det spreder sig hurtigt som ringe i vandet, så Danmark er absolut vigtig i et globalt perspektiv," siger han.

Mangler et universelt sprog

Rapporten om databrud udkommer til foråret og beskæftiger sig blandt andet med distribuerede denial of service-angreb, indbrud i netværk, misbrug af insider-viden samt angreb mod energi-sektoren og vitale områder af infrastrukturen.

Verizon har udviklet sit eget framework, der bruger til rapportering af brud på it-sikkerheden. Det skal sørge for et fælles sprog og en struktureret proces, så organisationerne kan klassificere alle sikkerheds-hændelser objektivt.

"Det er helt afgørende at kunne tale samme sprog. I øjeblikket er der ikke et universelt sprog, der beskriver brud på it-sikkerhed, eller en accepteret industri-standard, når det gælder udviklingen af nye risiko-målinger," siger Wade Baker, der er hovedforfatter på rapporten. Den udkommer for sjette gang i år.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Efter kæmpeinvestering: Danske Dixa skal firdoble antallet af udviklere
På halvandet år skal det unge it-selskab Dixa firdoble holdet af produktudviklere fra 75 til 300. Sådan lyder ambitionen hos det danske selskab, der netop har modtaget en kapitalindsprøjtning på 660 millioner kroner.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Smid lænkerne, ryd op i legacy-IT og kom videre på den digitale rejse
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.